woensdag 24 april 2024

Biden geeft Israel $26 miljard op dezelfde dag dat Israel zegt dat aanval op Rafah doorgaat


De Amerikaanse president Biden heeft woensdag zijn handtekening gezet onder een besluit dat 95 miljard dollar aan hulp wordt vrijgegeven. Daarvan gaat 26 miljard dollar naar Israel, onder meer voor zijn luchtmacht, 61 miljard gaat nar Oekraine. Eén miljard is bedoeld voor humanitaire hulp aan Gaza en 8 miljard is om het hoofd te bieden aan de militaire dreiging van China. Het was vrij bitter dat uitgerekend op dezelfde dag een woordvoerder van de Israelische premier Netanyahu bekend maakte dat Israel in ieder geval doorgaat met zijn plannen om een grondoperatie uit te voeren in de zuidelijke stad Rafah in Gaza. President Biden heeft meermaals geprobeerd Netanyahu dit plan uit zijn hoofd te praten.

Volgens een woordvoerder van Defensie heeft Israel 40.000 tenten besteld die 10-12 personen kunnen herbergen in verband met een plan om een evacuatie uit Rafah te organiseren. Een tijdschema werd daarvoor overigens niet genoemd. Volgens de woordvoerder die anoniem wilde blijven was het laatste woord daarover aan Netanyahu. Israel heeft al wel twee divisies (van elk tussen de de twee- en vijfduizend man) die aan de grens met Libanon waren gestationeerd, naar Rafah verplaatst.

Het nieuws van de aanstaande operatie in Rafah gaat gepaard aan uitermate heftige luchtaanvallen en beschietingen van zowel Noord-Gaza (nu voor de tweede dag) en aanvallen in het zuiden rond Rafah. Wat het noorden betreft is het de Israelische bedoeling dat de mensen die er nog verblijven alsnog vertrekken. In 24 uur werden 96 mensen gedood en 73 gewond. Het totale dodencijfer liep op tot 34,262, maar het werkelijke cijfer ligt vermoedelijk iets hoger dan 41.000 door het grote aantal vermisten die onder mee nog onder het puin liggen. 

Bij het Nasser-ziekenhuis in Khan Younis wordt nog steeds naar lichamen gezocht. De Verenigde Naties heeft intussen gevraagd om een internationaal onderzoek naar de massagraven bij het Nasser-complex zowel als bij het Shifa-ziekenhuis in het noorden. De EU heeft zich daarbij aangesloten. Het is echter zeer de vraag of dat er ook zal komen. Israel heeft gezegd dat het niets te maken heeft met de vondsten, dat het alleen wat heeft opgegraven om te kijken of er geen gijzelaars bij waren en die er weer onder heeft gestopt, maar de lijken waren het werk geweest van de Palestijnen. Het aantal mensen dat is gevonden is intussen 334. Er waren er ook bij wier handen waren gebonden en van wie de kleding was verdwenen.

Duitsland heeft zijn  betalingen aan UNRWA hervat en Israel heeft toegegeven dat het plan is mislukt om UNRWA zijn inkomstenbronnen te laten opdrogen. De organisatie krijgt ook nog steeds weinig voor elkaar. Gisteren kwam er voor het eerst een gecombineerd zending van UNRWA door en ook was het een heugelijke dag toen vier bakkerijen weer open gingen na een geslaagde missie van het Wordl Food Program. Het blijcen echter druppels op een gloeiende plaat. Volgens de berekeningen zal de hongersnood in mei volop gaan toeslaan.

Geen opmerkingen:

Israel is begonnen met de evacuatie van Oost-Rafah in verband met een aanval

                                                              (Foto Ma'an News) Israel is maandag begonnen met het geven van opdrachten ...