zaterdag 20 april 2024

Belegering Nur Shams duurt voort, grote vernielingen, mogelijk 10 doden en 11 gewonden

                                                         Ma'an News

Updated - Israelische troepen hebben hun belegering van het Nur Shams kamp bij Tulkarem voortgezet en hebben nog nieuwe troepen aangerukt. De aanval op het kamp begon donderdagavond en was zaterdag nog steeds aan de gang.. Het hele kamp werd afgezet, alle in- en uitgangen van het kamp werden afgesloten, in de meeste gevallen met aarden wallen,  en met bulldozers werden de straten omgewoeld, waarbij waterleidingen en rioleringen werden vernield evenals winkels en delen van huizen.  Ook werden elektriciteitspalen langs de Nabulsi-weg, die het kamp met de buitenwereld verbindt, omver gehaald, met als gevolg stroomstoringen. 

 Ondertussen vielen de troepen huizen binnen en arresteerden tenminste 15 mensen, terwijl gisteren een 15-jarige jongen, Qais Nasrallah buiten het kamp werd doodgeschoten door een scherpschutter en in de ochtend de 30-jarige Salim Ghanem werd gedood. Verder werden in het kamp ook volgens ooggetuigen niet vier, maar vijf mannen gedood die zich in een huis hadden gebarricadeerd. Isarelische kranten schrijven dat er zelfs in totaal 10 doden waren. Het valt niet te controleren. De precieze toedracht, noch het aantal doden is definitief, want de militairen hebben de lichamen meegenomen en ambulances of hulpverleners werden niet toegelaten en de bezetting van het kamp duurt voort.

In het Regeringshospitaal van Tulkarem, de stad waarmee het kamp is verbonden, werden intussen 11 gewonden binnengebracht. Zeven mensen hadden schotwonden en vier hadden verwondingen die het gevolg waren van afranselingen. Het is onduidelijk hoe lang de belegering gaat duren. Intussen zijn ook winkels met eet- en drinkwaren onbereikbaar.

 Volgens de Commissie van Gevangenenzaken en de Vereniging van Gevangenen is ongeveer de helft van het aantal arrestanten afkomstig uit Nur Shams, de rest is afkomstig van elders. Er zijn volgens deze bronnen nu sinds 7 oktober 8,430 mensen opgepakt. Volgens de mensenrechtenorganisatie Addameer heeft Israel op dit moment 9.500 politieke gevangenen in zijn gevangenissen, van wie 200 kinderen en 80 vrouwen. Van hen zijn 3.600 gevangenen geplaatst als ''administratieve gevangenen'', wat betekent dat zij niet weten wat er tegen hen is aangevoerd en zich dus ook niet daartegen kunnen verdedigen. Addameer bracht in 2017 een rapport uit waarin stond dat in 50 jaar 800.000 mensen kortere of langere tijd gevangen had gezeten. Intussen zou dit getal moeten worden bijgesteld: het is nu ongeveer een miljoen.  

Geen opmerkingen:

Israel is begonnen met de evacuatie van Oost-Rafah in verband met een aanval

                                                              (Foto Ma'an News) Israel is maandag begonnen met het geven van opdrachten ...