zondag 21 april 2024

Israeli's doden 16 mensen op Westoever: 14 bij belegering Nur Shams en 2 in Hebron

 
               Verwoestingen in Nur Shams (Ma'an News)

De belegering van het Nur Shams-kamp bij Tulkarem op de Westoever is zaterdagavond na 48 uur afgelopen met een gedeeltelijke Israelische terugtrekking. De Rode Halve Maan kon toen eindelijk naar binnen om te helpen. Maar uiteindelijk meldde het ministerie van Gezondheid dat er in totaal niet minder dan 14 lichamen waren afgeleverd in het Thabet regeringshospitaal van Tulkarem. Bovendien waren er 30 gewonden.

De inwoners van het kamp waren met stomheid geslagen door de omvang van de vernielingen. Afgezien van de omgewoelde straten en de vernielingen van waterleidingen, riolering en elektriciteitsvoorzieningen was een bakkerij en de nodige andere winkels verwoest, en verder huizen, muren en verscheidene auto's. De verwoestingen overtroffen de vernielingen van de Tweede Intifada van destijds in 2000-2003. Ze zullen ook een lange tijd vragen alvorens ze weer gerepareerd zullen zijn.  

Er werden tijdens de belegering ook tientallen huizen binnengevallen waarbij honden werden ingezet en de inboedel overhoop werd gehaald. Er werden de nodige mensen gearresteerd die veelal werden geslagen of anderszins gemolesteerd. Er werden bovendien de nodige huizen gebombardeerd met van de schouder gelanceerde raketten. Diverse huizen werden gevorderd als militaire posten en op de daken van hoge huizen stonden scherpschutters. 

De namen van de gedode mensen waren Ahmed Ghanem Ali (24), Salim Faisal Ghannam (29), Qais Nasrallah (16), Alaa Abdel Rahim (30), Jaafar Salim Omar (20),  Ahmed Hossam Shehadeh (20), Omar Saleh Abu al-Rub (24), Ali Mohammed Abdullah (25), Jihad Niyaz Jaber (17), Rajah Abu Sweilem (39) en verder Mujahid al-Salta, Ali Abdel Rahim, Mahmoud Ghanem en Nassim Musabih allen 21 jaar oud.

                                                                    Wafa
Zondagmorgen werden bij de ingang van het dorp Beit Einoun (ten noordwesten van Hebron) twee jongeren van dichtbij door militairen met meerdere kogels doodgeschoten. Volgens Israel wilde één van de twee een soldaat steken met een mes en opende de ander het vuur op de soldaten nadat zijn kameraad was doodgeschoten. Dit hoeft echter niet noodzakelijkerwijze (helemaal) waar te zijn. Wat wèl waar is dat op 5 april toevallig het Israelische besluit viel dat bij Beit Einoun een nieuwe nederzetting zal worden gebouwd, Mevaseret geheten, met voorlopig 324 huizen.  

Op de Westoever werd een algemene staking aangekondigd als protest tegen de gebeurtenissen in Nur Shams en Hebron en de voortgaande bombardementen in Gaza. 

In Rafah werd bij diverse bombardementen 16 mensen werden gedood. Bij twee bombardementen vielen acht doden onder wie twee vrouwen en vijf kinderen. Bij een bombardement op George Straat ten oosten van Rafah werden vijf mensen van wie vier kinderen gedood. In het Shaboura-kamp in het centrum van Rafah werden een man, een kind en een zwangere vrouw gedood. In het ziekenhuis slaagde men erin de baby van de intussen overleden vrouw te redden. Het dodental in Gaza staat nu 34.097. 

Bij het Medische Nasser-complex in Kahan Younis slaagde de Burgerwacht er intussen in 50 lichamen uit een massagraf op de binnenplaats van het ziekenhuis op te graven. Tot nu toe zijn 150 mensen geborgen uit het twee weken oude graf. In totaal zijn 2.000 mensen vermist sinds de Israelische terugtrekking uit Khan Younis. 

Geen opmerkingen:

Israel is begonnen met de evacuatie van Oost-Rafah in verband met een aanval

                                                              (Foto Ma'an News) Israel is maandag begonnen met het geven van opdrachten ...