Honderden probeerden zondag weer naar het noorden te gaan....(foto Ma'an News) |
Iran stuurde zondagavond meer dan 300 drones, geladen met 20 kg TNT, en enkele tientallen kruisraketten en ballistische raketten op Israel af. maar Israel zegt dat het het grootste deel van wat was afgeschoten buiten de grenzen wist te onderscheppen. Dat deed het overigens in samenwerking met de Amerikanen. Alle Israelische vliegtuigen bleven gedurende die tijd in de lucht, omdat ze op de grond wellicht een doelwit hadden kunnen zijn. Ook waren de luchtruimen van Jordanië, Israel, Syrië en Irak in de nacht van zaterdag op zondag gesloten. De meeste luchtvaartmaatschappijen hadden hun vluchten geschrapt, maar enkele vluchten moesten uitwijken. Uiteindelijk werden alleen een luchtmachtbasis in de Negev geraakt, evenals een waarnemingsstation in het gebied van de Hermon (de Golan-hoogte). Volgens Israel waren er beschadigingen maar viel het mee. Ook waren er gewonden, onder wie een Bedoeïens meisje dat ernstig gewond raakte door scherven en op de intensive care terecht kwam. De kosten van het weerstaan van de Iraanse aanval waren een kleine miljard dollar
De Iraanse aanval was een vergelding voor de Israelische aanval van 1 april op het terrein van de Iraanse ambassade waarbij zeven Iraans militairen, onder wie twee generaals (één van hen de voornaamste coördinator met Hezbollah) werden gedood. Die aanval was een schending van van het Verdrag van Venetië dat aanvallen op diplomatieke posten verbiedt, maar gek genoeg had niemand het daar meer over. Amerika verzekerde dat het geen oorlog wilde met Iran. In Israel waren er geluiden dat Israel ter zijner tijd zou terugslaan. Iran riep de ambassadeurs van Engeland, Frankrijk en Duitsland op het matje omdat ze vooringenomen zouden zijn en destijds tegen een Russische Veiligheidsraadsresolutie hadden gestemd waarin de Israelische aanval werd veroordeeld. De leiders van de G-7 landen veroordeelden de Iraanse tegenaanval. Alleen Hamas gaf een verklaring uit waarin het Iraanse optreden volstrekt terecht werd genoemd. Groot-Brittannië haalde diverse vliegtuigen vanuit Roemenië naar het Midden-Oosten om de Israelische luchtafweer verder te versterken.
In Gaza liep intussen het dodental verder op. Er werden in 24 uur 43 mensen gedood en 62 gewond. Grote klappers als het doden van de drie zonen van de vroegere Hamas-leider Ismail Haniye, die samen met zijn drie kleinzoons en één kleindochter in een auto op weg waren naar een familiebezoek, of het bombarderen van een huis in Noord-Gaza waarbij 25 leden van één familie werden gedood, zoals vrijdag gebeurde, bleven uit. Desondanks steeg het dodental naar 33.729. Honderden mensen probeerden zondag via de Rashid-kustweg terug naar het noorden te trekken, maar werden halverwege gestopt. Daarbij werd ook op de menigte gevuurd.
Op de Westoever gebeurde vanaf vrijdag tot en met zondagavond van alles. Het dorp Al-Mughayyir (ten noordwesten van Ramallah), waar al problemen waren met kolonisten, werd vrijdag door het leger afgesloten en het leger ging er met hulp van kolonisten op zoek naar een 14-jarige jongen, inwoner van de ''buitenpost'' Malachei Shalom op het terrein van al-Mughayyir, Hij was schaapherder en de kudde was zonder hem thuisgekomen. Hij bleek uiteindelijk te zijn vermoord, een drone ontdekte zijn lichaam. Vervolgen gingen de kolonisten aan het brandstichten en moorden. Vrijdagmiddag schoten ze de 26-jarige Jihad Abu Alia dood. Ze staken tientallen huizen en auto's in brand en verwondden ruim 40 aantal mensen.
In Tubas werden twee jongeren door de bezettingstroepen gedood, Mohammed Shahmawi (22) en Mohamed Daraghmeh (26). In Beitin werd zondag Omar Ahmed Hamed (17) doodgeschoten. Zaterdag waren er 10 gewonden bij rellen veroorzaakt door kolonisten ten zuiden van Nablus in de plaatsen Duma, Burin, Qaryut, en Beit Furik. Verder waren er in het gouvernoraat Ramallah en al-Bireh voor de tweede achtereenvolgende dag rellen in al-Mughayyir, Beitin, Deir Jarir, al-Mazraa al-Gharbiyah, Silwad, Ein Sinya, Abu Falah, Atara en Burqa, Daarbij vielen nog eens 11 gewonden. Het totale aantal doden op de Westoever na 7 oktober bedraagt nu 464, er waren meer dan 4.800 gewonden.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten