dinsdag 23 april 2024

VN-commissie: Israel leverde geen bewijs dat UNRWA-personeel deelnam aan aanval

Bij de Columbia universiteit in New York vond een protest plaats -zie onder (Foto van X)
                     
Israel heeft geen enkel bewijs aangeleverd dat employees van UNRWA, de VN-organisatie voor de Palestijnen, hebben meegedaan met de aanval van 7 oktober op Israel. Dat is de niet erg onverwachte conclusie van een onderzoekscommissie onder leiding van de Franse voormalige Franse minister van Buitenlandse Zaken Catherine Colonna, die maandag haar rapport indiende dat in ontvangst werd genomen door VN-secretaris-generaal Guterres. Het onderzoek was uitgevoerd in opdracht van de VN.

Israel maakte eind januari bekend dat 12 medewerkers van UNRWA zouden hebben meegedaan aan de aanval. Daarop staakten 18 landen hun bijdrage aan UNWRA. Israel verklaarde later dat er nog veel meer werknemers van UNRWA sympathisanten van Hamas of de Islamitische Jihad zouden zijn. Maar ondanks verzoeken, onder meer van UNRWA,  in maart en nog een keer in april werden geen bewijzen geleverd. De  meeste landen hebben intussen betalingen hervat, alleen de VS,  Groot-Brittannië, Oostenrijk, Italië, Duitsland en Nederland nog niet. Daarvan is Amerika de grootste donor met een bedrag van 400 miljoen dollar, Duitsland hervatte zijn betaling maar betaalt niet voor Gaza, en Nederland had in januari al vooruit betaald.

Colonna zegt in haar onderzoek dat UNRWA altijd de namen van zijn werknemers opgaf aan Israel en dat Israel pas bezwaren liet horen op 29 januari 2024. Het onderzoek van Colonna wordt ondersteund door een uitgebreider rapport van drie noordelijke organisaties, het Zweedse Raoul Wallenberg Instituut voor de Mensenrechten, het Noorse Chr. Michelsen Instituut en het Deense Instituut voor de Mensenrechten. De conclusie moet waarschijnlijk zijn dat Israel gewoon geen bewijzen heeft maar de beschuldigingen desondanks heeft geuit met de bedoeling UNRWA buiten spel te zetten. Dat komt overeen met de huidige praktijk. UNRWA's chef Lazzarini maakte bekend dat Israel wil dat zijn organisatie wordt opgeheven en dat talrijke verzoeken om voedsel af te leveren in Noord-Gaza door Israel zijn afgewezen of genegeerd. Volgens Israel kan het World Food Program de taken van UNRWA best overnemen. Helaas is dat echter gezien het feit dat er in Noord-Gaza een hongersnood heerst niet mogelijk. Geen enkele organisatie heeft een netwerk en zoveel werknemers als UNRWA dat het succesvol de verdeling van voedsel kan uitvoeren. Het is domweg de zoveelste misdadige opzet van Israel. 

In Gaza woedden intussen op deze eerste dag van het Joodse Pesach (paas) feest de hevigste bombardementen sinds de terugtrekking van enkele weken terug uit Khan Younis,  Het meeste indruk maakte een aanval waarbij 22 mensen omkwamen, van wie 18 kinderen en twee vrouwen. Maar de aanvallen vonden plaats door heel Gaza, van Noord-Gaza (waar Beit Hanoun, Beit Lahia en het oosten van Jabalya onder vuur kwamen), via Midden- tot Zuid-Gaza. Vanuit het noorden werden ook een aantal raketten afgeschoten richting Sderot in Israel. De meeste werden neergehaald door de Iran Dome, maar één veroorzaakte een brand in een opslagplaats. Het dodental steeg tot 34.183.

Graven in massagraven bij het Nasser-ziekenhuis (Foto Arab48)

In Khan Younis gaat intussen het zoeken naar massagraven bij het Medische Nasser-complex door. Er zijn meerdere massagraven gevonden, waarin ouderen en jongeren en soms mensen met gebonden handen zijn begraven. Het laatste cijfer is 310. Verder doen berichten de ronde dat van sommige lijken organen ontbreken. Ach, ik ben niet verbaasd. Het kan er nog wel bij, bij de dossiers doe uiteindelijk worden aangeleverd bij het Internationale Strafhof. De Amerikaanse president Biden toonde overigens  zijn afschuw van het nieuws.

In de VS is het nu de tijd van de studentenprotesten. Het begon met een tentenkamp bij de Columbia-universiteit in New York. Maar daar werd gisteren ingegrepen. Er werden tientallen arrestaties verricht en bovendien werden de individuele lessen stopgezet. Volgens de Egyptische president van Columbia, professor Nemat Minouche Shafiq, die eerder had gevraagd het tentenkamp op te breken, gaat het nu via internet om de gemoederen te koelen. De reactie bleef niet uit. Bij de MIT in Boston, Yale in Connecticut, de Universiteit van New York, en de Michigan- en Tuft universiteiten verrezen eveneens tentenkampen. De studenten vragen het verken van de banden met universiteiten in Israel en/of het opzeggen van banden met de wapenindustrie. Joodse organisaties klaagden intussen dat Joode studenten werden lastiggevallen en dat Joodse studenten zich niet meer veilig voelden. Dat was niets nieuws want bij pro-Palestijnse protesten zijn dit de gebruikelijke Joodse reacties. Maar president Biden verklaarde dat hij de Joodse gemeenschap de volledige bescherming aanbood van de Federale overheid. Er waren volgens hem oproepen geweest om Joden lastig te vallen of  kwaad te doen.  En dergelijke ernstig  antisemitisch gedrag hoorde niet plaats te vinden op universiteiten. 

Geen opmerkingen:

Israel is begonnen met de evacuatie van Oost-Rafah in verband met een aanval

                                                              (Foto Ma'an News) Israel is maandag begonnen met het geven van opdrachten ...