vrijdag 19 april 2024

VS blokkeert toelating Palestina tot VN

De Verenigde Staten heeft weer een keer zijn recht van veto in de Veiligheidsraad gebruikt om de mogelijkheid te blokkeren dat Palestina een volledig lidmaatschap van de Verenigde Naties zou krijgen. Het is nu alleen waarnemer. Het is de vierde keer onder Biden dat het veto wordt werd gebruikt. Volgens de VS kan Palestina alleen een volledig lidmaatschap krijgen na onderhandelingen tussen de Palestijnse Autoriteit en Israel. Dit is uiteraard een illusie. De meeste andere landen stemden vóór. Alleen Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk onthielden zich van stemming. Als de resolutie wèl was aangenomen was het verzoek van Palestina doorverwezen naar de Algemene Vergadering. 

Vannacht was er nieuwe opwinding over een mogelijke aanval van Israel op Iran. Iran meldde dat er ontploffingen waren geweest boven de Iraanse stad Isfahan. Daar waren een aantal drones uitgeschakeld, die echter waren afgeschoten ''binnen Iran''. Later werd bekend dat ook drie raketten waren afgeschoten en een radarstation dat een nucleaire installatie bewaakte was vernield. De nucleaire installatie had geen schade opgelopen Iran verwees echter niet naar Israel en Israel eiste de aanval niet op. Daarmee was geen sprake van een Israelisch-Iraanse confrontatie. Waarschijnlijk heeft Israel afgezien van een heftiger aanval onder Amerikaanse druk. Het blijft echter de vraag of hiermee de kous af is voor beide landen. 

In Gaza is het dodental intussen opgelopen tot 34.000. Volgens UN Women zij daarvan tenminste 10.000 vrouwen. En van die 10.000 vrouwen waren er 6.000 moeders, die tezamen 19.000 wezen achterlaten. Volgens de VN was de aanval op Gaza daarom ook vooral een aanval op vrouwen. In Rafah groeit de vrees voor een ophanden zijnde Israelische aanval, die de vraag oproept waarheen te vluchten. Israelische militairen hielden intussen een discussie waarin de mogelijkheid werd bekendgemaakt dat het Strafhof in Den Haag arrestatiebevelen zal uitvaardigen voor Israelische militaire autoriteiten, zo bevestigde de minister van Buitenlandse Zaken Israel Katz. Ook Netanyahu zou onlangs hiervoor om hulp hebben gevraagd bij de Britse en Duitse ministers van Buitenlandse Zaken Cameron en Baerbock.

Geen opmerkingen:

Israel is begonnen met de evacuatie van Oost-Rafah in verband met een aanval

                                                              (Foto Ma'an News) Israel is maandag begonnen met het geven van opdrachten ...