vrijdag 23 augustus 2024

Dubbelspel van de Amerikanen steelt de show

Op de vlucht in Deir al-Balah
Hoe gaat het in de Gaza-strook? Wel, alles is nog hetzelfde. Nog steeds aanvallen op scholen, zoals dinsdag de Mustafa  Hafez-school waar mensen schuilden, met 20 doden (meest kinderen) als gevolg , terwijl Israel juichend bekendmaakte dat het met dezelfde aanval via inlichtingenwerk en met speciale precisiewapens twee man hadden gedood in een commandocentrum. Donderdag weer een school, met maar twee doden. Maar wel een nieuwe evacuatie, de zoveelste, van Deir al-Balah, ditmaal. Paniek, iedereen weer op pad. Maar waarheen??  

Woensdag 52 doden, donderdag 40 doden. Het officiële dodental staat nu op 40.265. Verder niet veel nieuws behalve weer drie journalisten. Ibrahim al Muharab en familie, Hamza Murtaja, de broer van Yasser Murtaja die in 2018 in Gaza werd geveld door een sniper en Husam al-Dabaki. Het zijn nu 171 journalisten die zij gedood in tien maanden. Daar kan aan worden toegevoegd dat de jonge Australische journaliste Salma Qadoumi in de rug werd geschoten en gewond raakte. 

Voor de rest werd de show natuurlijk gestolen door het dubbelspel van Biden en Blinken. In de woorden van Gideon Levy van de Israelische krant Haaretz: ''In Chicago, the president pounded the lectern with his fist, fiercely and with conviction: "We're working around the clock to … surge humanitarian health and food assistance into Gaza … and finally, finally, finally deliver a cease-fire and end this war," he said with uncharacteristic pathos. 

But a few hours earlier, Blinken had moved to do exactly the opposite: He fell in line with Netanyahu, acting as a consummately dishonest broker, ensuring that the war and the atrocities will continue and saying no to a cease-fire and to the return of the hostages. Israel said what it thought the outline should be, and the United States toed the line in order to say that Israel agrees, so it could blame Hamas and buy quiet until the November election."Blinken, die voor de negende (!) keer naar het Midden-Oosten was gekomen, had simpelweg de nieuwe Israelische eisen dat de corridors van Netzarim in het midden en Philadelphi in het zuiden in handen van Israel zouden blijven toegevoegd aan de voorstellen en gezegd dat het nu aan Hamas was om ermee akkoord te gaan. Tja.  Dat betekent dus dat de Israeli's, omdat Netanyahu het wil, in Gaza zullen blijven en dat de VS niet alleen 23 miljard dollar aan hulp voor munitie en wapens aan Israel hebben toegezegd, maar zich ook achter deze eisen hebben  geschaard. En dat is hetzelfde als ''saying no to a cease-fire and the return of the hostages'' om met Levy te spreken.

Drone-aanval in Jenin
Laten we maar kijken naar de Westoever. Daar was wel nieuws. Zaterdag doodden de Israeli's in Jenin twee mensen in een auto met een drone. Rifaat Dawasi en Ahmed Abu Ara werden in  verkoolde toestand afgeleverd in het Regeringsziekenhuis. Ze waren leden van de Ezzedin al-Qassem Brigades van Hamas, zo deelde Hamas mee. Maandag werden vier mensen in Nablus gewond bij een inval. Woensdag overleed daar de 21-jarige Jamal Ahmad al-Saudi die op 15 augustus gewond was geraakt bij een drone-aanval die twee mensen doodde en er vier verwondde. Donderdag werden in het kamp-Tulkarem drie mensen gedood in een huis dat eerst was belegerd en later werd gebombardeerd. Het waren Imad Taysir Shraim (34), Muawiya al-Hadj Ahmed (23), en Wassim Anbar (24). Onderwijl waren bulldozers sinds één uur in de ochtend bezig alle straten van het dorp grondig om te ploegen en onbegaanbaar te maken. Ook werd de wijk al-Muqata'a van alle kanten afgesloten met opgeworpen aarden wallen. terwijl militaire voertuigen werden neergezet in de erlangs lopende Nablus-straat en de ernaast gelegen wijk Dhnaba.
De drie doden van Tulkarem
De diverse acties van et leger gingen gepaard aan de regelmatige arrestaties. De Palestijnse Commissie van Gedetineerden en Ex-gedetineerden en De Vereniging van Palestijnse Gvenagenen maakten in een gezamenlijke persconferentie bekend dat het aantal gedetineerden intussen een aantal heeft bereikt van meer dan 10.200. 

Geen opmerkingen:

Ontploffende piepers maken duizenden gewonden onder Hezbollah-leden en doden er negen

Drukte bij een ziekenhuis in Beirout  Israel heeft een  nieuwe criminele truc uitgevonden, zo mogen we tenminste veronderstellen:  ontploffe...