dinsdag 27 augustus 2024

UNRWA schort na evacuatie Deir Balah haar hulpverlening op

Evacuatie Deir al-Balah

 UNRWA heeft zij diensten opgeschort na de laatste Israelische ontruimingsorder, nu van Deir al-Balah. De organisatie moest haar verdelingscentrum in Deir al-Balah in allerijl verlaten en zeg geen kans om opnieuw haar hele organisatie ter hergroeperen. Op den duur hoopt zij dat wel te doen. De jongste ontruimingsorder, de zesde in ongeveer even zovele dagen, riep de inwoners van Deir al-Balah zondag op zo snel mogelijk te vertrekken omdat het gebeid waar ze verkeerden te gevaarlijk zou worden. Inmiddels zij  de tanks daar binnengetrokken. Waar de mensen naar toe moesten was niet duidelijk, het gebied ten westen van Deir al-Balah is al tjokvol. De ontruimingsorders komen er bovendien  op neer dat 1,8 miljoen mensen zijn samengedrongen op slechts 11 procent van de oppervlakte van Gaza, waar het merendeel in tentjes woont. 

Dat is natuurlijk totale waanzin. Het is de vraag hoe hier straks een vaccinatie-programma tegen polio kan worden uitgevoerd, en ook hoe hier voedsel moet worden gedistribueerd. De levering van eerste levensbehoeften is in juli trouwens en naanr het laat aazien ook augustus, toch al drastisch afgenomen., om niet te zeggen: vrijwel gehalveerd. Volgens een recent onderzoek van de Wereld Geozndheidsorganisatie (WHO) onder 24.000 kinderen in Gaza verkeren 14.750 kinderen in een acute staat van ondervoeding. Van hen zijn 3.258 kinderen in een acute staat van ernstige ondervoeding. 

11% van het grondgebied voor 1,8 miljoen mensen.
Bijzondere vermelding verdient het Al-Aqsa-ziekenhuis in Deir al-Balah dat ook inderhaast werd ontruimd (op een klein aantal aan hun bed gekluisterde patiënten na). Er was een uittocht van pasgeborenen uit de couveuse. Zij worden bedreigd door een hartstilstand. Bij andere patiënten wordt de behandeling van het ene op het andere moment afgebroken of ze krijgen ineens geen medicijnen meer. Dat kan eveneens levensbedreigend zijn. Voor het ziekenhuis als zodanig is er het voorbeeld van andere ziekenhuizen, zoals het Shifa-ziekenhuis in Noord-Gaza: het zal worden beschoten en gebombardeerd, er zal een wrak overblijven. 
Er bleef een leeg ziekenhuis over

Het Israelische leger is er in geslaagd een van de gijzelaars te bevrijden.  Het is een Bedoeïen uit de stad Rahat die als veiligheidsman dienst deed bij een kibboets. Hij werd gevonden in een ondergrondse gang in Rafah. Nu zij er nog 108 gijzelaars. Intussen gaat het doden onverminderd verder, Vandaag 20, gisteren 71, iedere dag. weer een aantal tientallen. Het officiële cijfer van het mediabureau van Gaza bedraagt 40.476. En dan te bedenken dat het Internationaal Gerechtshof (ICJ) op 26 januari Israel al opdracht gaf de genocidale uitingen en gedragingen te stoppen en zoveel mogelijk voedsel en andere eerste levensmiddelen toe te laten. De hele wereld is er getuige van dat Israel sindsdien volledig het tegenovergestelde heeft gedaan en intussen Gaza totaal en grondig heeft verwoest. De VS en een groot aantal Europese landen (waaronder Nederland) hebben dat mogelijk gemaakt en blijven dat mogelijk maken. Wat een onvoorstelbare schande! Hoe is zoiets bijna 80 jaar na de Tweede Wereldoorlog in godsnaam mogelijk? Hoe moet dat ooit weer in orde worden gemaakt en Gaza weer opgebouwd?

Na een bewogen weekend is de rust weer enigszins teruggekeerd aan het noordelijke front. het was aangekondigd als de afrekening van Hezbollah met Israel voor de moord op hun commandant Shukr. Israel stuurde alleen inde nacht van zaterdag op zondag 100 vliegtuigen uit om zoveel mogelijk raketinstallaties en dergelijke van Hezbollah te vernietigen. Niettemin vuurde Hezbollah zo'n 320  katjoesja-raketten of op Israel die een rookgordijn moesten vormen voor de aanvallen met drones, onder meer op het hoofkwartier van de Mossad in midden-Israel. Volgens Israel hebben die drones niets van betekenis geraakt, volgen Hezbollah daarentegen was de aanval geslaagd en ging het om ''de eerste fase''. We zullen moeten afwachten of en wanneer er een tweede fase komt. Of er werkelijk niks geraakt is, is intussen niet helemaal duidelijk, want Hezbollah was al eerder ongemerkt doorgedrongen op Israelisch terrein. Wat welduidelijk was, was dat er tenminste twee leden van Hezbollah en een Israeli werden gedood. Hezbollah heet in deze oorlog al meer dan 600 verliezen geleden. Overigens verloor ook Israel dit weekeinde, maar dan in Gaza, ook weer 5 man. Hun verliescijfer staat daar sinds 7 oktober op 367.


Ook op de Westoever woedde de oorlog, die Israel sinds 7 oktober met de Palestijnen voert, verder. Een Wafa-correspondent meldde dat op maandag vier luide explosies werden gehoord in het gebied van Manshiya in het Nur Shams-kamp dat behoort tot de stad Tulkarem. Dat was van een bombardement van een huis door drones. Later werden vijf lichamen gebracht naar het regeringshospitaal van Tulkarem. Dat van de 49-jarige Mohammed Ali Yousef, de 15-jarige Adnan Jaber, de 16-jarige Mohammed Ahmed Elayyan en van Mohannad Qarawi (19) en Jibril Ghassan Jibril (20). Dinsdaf wed in Tulkarem uit protest gestaakt.

Een dag eerder werden twee mannen in een auto, die na een achtervolging terecht kwamen bij in ingang van het dorp Salfit door een groep militairen geëxecuteerd met wel 50 kogels, Ambulances en omstanders werden op een afstand gehouden, De lichamen van Odai Nizar Abu Na'asa (27) en Musan Hassan Muqasqas (17). beide uit Jenin, werden door de soldaten meegenomen. 

Iyad Najjar

Op dezelfde dag overleed, in Israelische gevangenschap, de 19-jarige Zaher Tahseen Raddad uit Tulkarem. Hij stierf aan een verwonding die hij op 23 juli in Tulkarem bij zijn arrestatie opliep en die in gevangenschap onvoldoende behandeld was. Ook op maandag werd in Janba, een dorp behorend tot Masafer Yatta, de 46-jarige Iyad Ayed Abed Najjar door militairen gedood met een schot in het hoofd. Bovendien werd maandag de 18-jarige Ahmed Mohammed al-Anteer gedood in zijn auto bij het roadblock al-Jalamah bij Jenin. Zijn lichaam werd meegenomen, samen met twee metgezellen. 

 Lat maandag nacht werd in het dorp Wad Rahhal bij Bethlehem de 40-jarige Khalil Salem Ziyada gedood bij een bestorming door gewapende kolonisten. Drie anderen die ook door de kolonisten werden beschoten raakten gewond. Het schijnt dat het leger een onderzoek heeft ingesteld. Het aantal door Israeli's gedode Palestijnen op de Westoever sinds 7 oktober staat nu op 651, waarvan 150 kinderen en 9 vrouwen.

Geen opmerkingen:

Elias Khoury 1948 - 2024

 Afgelopen zondag overleed de Libanese schrijver Elias Khoury. Hij was 76 jaar.  Hij was al geruime tijd ziek en ging enkele malen eerder he...