zaterdag 31 augustus 2024

De invasie van de Westoever begint trekken te vertonen van de acties in Gaza

Jenin nu
Israel is bezig aan de vierde dag van de invasie van steden op de Westoever. Het dodental ervan is intussen tot 23 gestegen, waarover dadelijk meer. Maar de heftigheid waarmee wordt ingegrepen, en de duur van de operatie doet sterk denken aan Gaza. Dat is ook wat  veel waarnemers vaststellen: het feit dat Israel bijna 11 maanden ongestraft wegkomt met massamoord in Gaza geeft het land nu de gelegenheid om de bezetting van de Westoever op een vergelijkbare manier te gaan regelen en alle verzet uit te roeien. Met uithuiszettingen, het afsnijden van water en licht en met versterking vanuit de lucht van helikopters, drones en gevechtsvliegtuigen. 

In de afgesloten steden laat het gebrek aan voedsel en water zich nu voelen. Verder is de onbereikbaarheid een probleem. Wie in Jenin of Tulkarm woont en in Ramallah werkt is nu vier dagen niet op het werk verschenen. In Jenin zijn alle winkels en bedrijven gesloten. De drinkwatervoorziening is vernield en er is ook geen elektriciteit. Niemand verlaat zijn huis. Alleen militaire voertuigen bewegen zich door de omgewoelde straten. Het internet is ook buiten werking. Van tijd tot tijd horen mensen buiten het kamp en de stad uitbarstingen van geweervuur en soms ontploffingen. Gewonden mogen niet worden geholpen door ambulances. 

De Israelische troepen vielen vrijdagmiddag de oostelijke wijken van de stad binnen. Daarbij werden huizen binnengevallen en tal van families verjaagd en ontheemd, terwijl hun huizen als militaire kampementen werden ingericht.  Veel huizen werden ernstig beschadigd wanneer ze werden doorzocht en ook werd een huis opgeblazen. Ambulances werden soms gebruikt om families vooral families met kinderen, te vervoeren. De mensen werd verteld, voordat ze werden weggejaagd, dat de actie van het leger zo'n tien dagen zou gaan duren. Ook werden met name veel jongeren en kinderen opgepakt en ondervraagd voordat de families werd verteld dat ze het gebied moesten verlaten en lopend over de heuvels moesten verdwijnen. 

Brandende huizen in Tulkarm
In Tulkarm is de situatie vergelijkbaar. Daar werden donderdag al diverse huizen in brand gestoken, terwijl er ook zware schade aan huizen werd toegebracht door de bulldozers en door de militairen die de huizen doorzochten en ze binnenste buiten keerden. Ook hier werden talloze families verjaagd. Ook werden tientallen jongeren opgepakt en naar een tijdelijk ondervragingscentrum buiten het kamp Nour Shams gebracht, of in sommige gevallen naar het Nitsani Oz militaire kamp ten westen van de stad om verder te worden ondervraagd. Ook in Tulkarm is gebrek aan water aangezien de watertoevoer is vernield door de bulldozers en gebrek aan voedsel.
De militairen sloten verder twee wegen af in de buurt van Bethlehem. Volgens de berichten werden de zuidelijke ingang van al-Khadr en de westelijke ingang van Beit Jala afgesloten met ijzeren hekken. waarmee het verkeer tussen Bethlehem en de provincie Hebron voor een belangrijk deel werd onderbroken. Volgens de nieuwssite van al-Jazeera werd ook de toegang tot de Ibrahim-moskee in Hebron, de belangrijkste islamitische gebedsplaats na de al-Aqsa moskee, door de bezetters gesloten.


Nadat er donderdag al 18 doden gevallen  op de Westoever werd daar vrijdag in Jenin een 82-jarige man aan toegevoegd, Tawfiq Ahmed Qandeel, Er vielen daarbij ook zes gewonden. Eerder werden die vrijdag in Zadabda, ten zuiden van Jenin, drie mannen met behulp van een drone vermoord: Mayshara Suleiman Abdul Masharqa (33), Arafat Jasser Amer (27) en Wissam Ayman Zidan Hazem (30). De laatste, Hazem, zou de commandant van het verenigd verzet in Jenin zijn geweest. 
In de nacht van zaterdag kwamen er nog twee slachtoffers bij. Mohammed Ihsan Marqa en Zahdi Nidal Abu Afifa. Zij zouden aanvallen met twee autobommen hebben willen uitvoeren. Eén van de auto's ontplofte bij een benzinestation in Gush Etzion, de andere 20 minuten later in de nederzetting Karneh Tzur. Twee Israeli's raakten bij deze incidenten licht gewond, in één geval door ''friendly fire'' van soldaten die de een van de aanvallers doodschoten. De gewonde Israeli's werden afgeleverd in een ziekenhuis, de lichamen van de Palestijnen werden in beslag genomen. 
Het aantal doden van de inval is daarmee op 23 gekomen, het totaal aantal doden na 7 oktober is nu gestegen naar 675, waarvan 152 kinderen.

1 opmerking:

Corrie zei

In februari dit jaar was ik bij de jaarlijkse bijeenkomst van "vrienden van de Tent of Nations." Je kon daar met verschillende gesprekken meedoen. Daar was ook Robert Soeterik van het Palestina comité. Hij zei toen dat, als ze (Netanyahu en c.s.) klaar zijn met Gaza, ze verder gaan met de West Bank, omdat ze heel het land voor zichzelf willen hebben. Dat komt dus wel uit. Ze wachten daar niet op, ze zijn daar nu al druk mee bezig dus. Een schande voor de zgn beschaafde landen als Amerika en Nederland, die dit mogelijk maken

"Hezbollah trof basis van eenheid 8200 en doodde 22 man''

  De Arabische newssite Mayadeen heeft donderdag gemeld dat de aanval die Hezbollah uitvoerde om de moord op hun commandant Fuad Shukr te wr...