zondag 1 september 2024

Op de Westoever is sprake van een oorlogssituatie

Jenin

 Op de vijfde dag van de invasie die het meest morele leger ter wereld bezig is uit te voeren op de Westoever is vooral de situatie in Jenin nijpend. De zware D-9 bulldozers hebben in vier dagen 70% van alle wegen totaal kapotgereden. en veranderd in een landschap als van Gaza, een onherkenbaar maanlandschap.  Meer dan 20 kilometer elektriciteitskabels, riolering en waterleidingen zijn verwoest. Het leger heeft tientallen woningen en winkels vernield en gaat daar mee door. Opnieuw werden zondag tientallen, wellicht honderden mensen uit hun huizen gejaagd. Ze werden verteld dat ze over de heuvels dienden te  verdwijnen. Lege huizen werden onderste boven gehaald en in sommige gevallen als militaire posten ingericht. De groentemarkt van Jenin brandde af.  De ziekenhuizen werden nog steeds belegerd en de Palestijnse Halve Maan werd te hulp geroepen om patiënten te evacueren uit het regeringshospitaal. Vanwege het gebrek aan elektriciteit dat een deel van de functies van het ziekenhuis uitschakelde, werden de overgebracht naar het Razi-hospitaal. Twee jongeren raakten gewond door geweerschoten. Later, aan begin vande avod werden in Kafr Dan, ten westen van Jenin, twee mannen op een scooter door het leger doodgeschoten. Ze waren klaarblijkelijk brood aan het distribueren. Met de dood van de twee stijgt het aantal doden van de invasie tot 25, 16 in Jenin, vijf in Tulkarm en vier in Tubas. Sinds 7 oktober zijn er nu 679 doden op de Westoever.

Groentemarkt in Jenin
Onderdehand bleef de stad voor de vijfde achtereenvolgende dag verstoken van water, voedsel, elektriciteit en internet. En intussen liet ook het verzet van zich horen, zaterdag werd een Israelische militair in een schietpartij in Jenin gedood en werden er drie gewond. Zondag werden drie Israelische politiemensen in een auto bij Tarqumiyah waarschijnlijk vanuit een rijdende auto onder vuur genomen. Twee, een man een een vrouw overleden  ter plekke, de derde stierf tijdens het vervoer naar het ziekenhuis. Een dag eerder werden drie Israeli's gewond bij twee aanslagen met autobommen. De twee daders, uit Hebron, werden zoals ik gisteren al meldde, door Israeli's doodgeschoten. 

De daden van verzet wakkerden het gevoel aan dat de oorlog in Gaza zich naar de Westoever aan het verplaatsen is. Berichten uit andere plaatsen laten zien dat het langzamerhand niet meer alleen Tulkarm, Jenin en Tubas betreft, maar de hele Westoever.  Zo werden zaterdag zes mensen opgepakt on Hebron, van wie drie vrouwen. Een jongen werd neergeschoten en een journalist werd opgepakt bij de Ibrahim moskee. De plaats Idhna, in het Hebron gouvernoraat, werd van de buitenwereld afgesloten en doorzocht, waarschijnlijk in  verband met het zoeken naar de dader(s) van de schietpartij op de die agenten. De hele provincie Hebron werd afgesloten van de rest van de Westoever. Ook in Jericho kwamen de auto's van het bezettingsleger, ze werden geparkeerd op de de oprit van het Hisham paleis. En dan te bedenken dat de hele bezetting van de Westoever in juli door het Internationale Hof van Justitie illegaal werd genoemd(!) 

Zes dode gijzelaars

In Gaza was een staking van de vijandelijkheden gedurende een dagdeel aan de gang in verband met de inenting van kleine kinderen met het polio-vaccin. Desondanks werd er toch wel gebombardeerd, onder meer op het Ahli-ziekenhuis in Noord-Gaza. In Israel veroorzaakte de vondst van zes nieuwe dode gijzelaars grote opwinding. Het blijft verrassen dat de dood van - inmiddels 40.738 Palestjjnen, waarvan alleen al in de afgelopen 24 uur 71 - ook in andere westerse landen in het niet verzinkt bij de dood van zes dode Israeli's. Maar dat is nu eenmaal niet anders. Israel zegt dat de zes, die gevonden werden in een gang in Rafah, door het hoofd zijn geschoten. Het lijkt verstandig daarover enige twijfel te blijven koesteren, er zijn geen objectieve waarnemers bij. En op zijn minst staat vast dat Hamas meerdere malen heeft aangeboden hen uit te ruilen, en in mei een akkoord daarover te tekenen, maar dat dit steeds werd gefrustreerd doordat Netanyahu zijn eisen bijstelde. 

Geen opmerkingen:

Elias Khoury 1948 - 2024

 Afgelopen zondag overleed de Libanese schrijver Elias Khoury. Hij was 76 jaar.  Hij was al geruime tijd ziek en ging enkele malen eerder he...