vrijdag 27 september 2024

Israel maakt zich op voor de invasie van Libanon


 Israel heeft twee divisies samengetrokken bij zijn noordgrens met Libanon als voorbereiding op een invasie. De oorlog van 2006 die Israel voerde tegen Libanon had als één van de uitkomsten dat een oorlog vanuit de lucht de diverse raketlanceerinrichtingen, die vaak verplaatsbaar zijn (en zeker na 2006 kunnen schuilen op ondergrondse plekken) niet kan uitschakelen. Daarvoor is een grondoorlog nodig. Minister van Defensie Gallant heeft de troepen opgepept en onder meer gezegd dat die Libanezen nu kennis zullen gaan maken met een echt leger. De verwachting is dat het een korte operatie gaat worden, maar niet iedereen is daarvan overtuigd. Verschillende instanties waarschuwen dat Hezbollah een uiterst vervaarlijke tegenstander zal blijken te zijn.   

Niettemin lijkt alles erop te wijzen dat de invasie er spoedig al komen, Israel wees donderdag het Amerikaans-Franse voorstel voor een tijdelijk staakt-het-vuren in Libanon af. Premier Netanyahu liet op zijn site zetten dat hij integendeel had opgeroepen de strijd met kracht voort te zetten. Ook de Gaza-oorlog zou, zo zei hij, zou voortduren tot alle doelen waren bereikt. Zijn partij. zo bleek vrijdag, spint daar garen bij. Likud scoort in de peilingen nu 25 zetels, terwijl Netanyahu's belangrijkste concurrent, de partij van Benny Gantz, niet verder dan 19 zetels komt. Dat dit ten koste gaat van Libanon, een ernstig verarmd land, zal de Israeli's een worst zijn, Net zoals ze er niet wakker van liggen dat Israel  straks zal worden veroordeeld voor het uitvoeren van een genocide in Gaza. Ook de Amerikanen schijnen er nooit genoeg van te krijgen, Ze blijven ''heel hard'' werken aan voorstellen voor staakt-het- vuren, maar zegden intussen 8,7 miljard dollar (boven alle al eerder verstrekte hulp) aan Israel toe om de kosten van de oorlog(en) te bestrijden. 

Israel maakte in de ochtend van vrijdag 90 slachtoffers in Libanon, waaronder een familie van negen in Sheba, aan de grens met Israel.  Het totale dodental ligt ergens boven de 700, er zijn 150,000 vluchtelingen, er zij 30.000 mensen de grens overgestoken naar Syrië als een cynische omkering van de geschiedenis. Kort geleden ging de stroom immers de andere kant op. Er liggen 5.000 mensen verspreid over de ziekenhuizen, 777 van hen waren slachtoffers van de ontploffende piepers en portofoons.

Israel bombardeerde vooral bij Tyrus, en in de regio Baalbek in de Bekaa-vallei. Het werd steeds duidelijker dat het erom ging burgers en infrastructuur te treffen, al was er dan donderdag nog een aanval geweest op Dahiya in Beirout. Daarbij werd opnieuw een hoge Hezbollah-militair werd gedood, Hussein Sorour, de chef van de luchtmacht (de drones) van Hezbollah. Israel mikte op Iiberias, in de regio van Haifa, en op militaire industriële ondernemingen. Twee mensen raakten gewond en er was schade aan huizen en gebouwen. Vanuit Jemen werd intussen een ballistische raket op Tel Aviv gelanceerd, maar die werd neergehaald. Wel trof donderdag een drone uit Jemen doel in de haven van Eilat. 

 


En dan is is er nog altijd de ellende van de vleesmolen in Gaza. Er werd een nieuwe aanval gepleegd op een school - in de oneindige reeks van aanvallen op scholen. Deze keer in Jabalia (noord-Gaza) op de Hafsa al-Falluja school. Er waren 15 doden. Een dag eerder was gemeld dat in 24 uur 33 doden waren geteld. Er was vrijdag ook weer een aanval met een geleide raket op het al-Aqsa ziekenhuis in Deir al-Balah. Het lijkt erop dat het gewoon doorgaat tot de Palestijnen opraken, Er zijn nu 41.534 doden en 96.092 gewonden in Gaza. Op de Westoever stopt het ook niet. Israel trok zich terug uit Jenin na de zoveelste strafexpeditie waarbij gigantisch veel is vernield, onder meer alle reparaties van het  voorlaatste ''bezoek'' van het Israelische leger. Op de Westoever zijn er nu 717 doden sinds verleden jaar 7 oktob.er 

1 opmerking:

Corrie zei

Dankjewel voor je berichten. Ik kijk hele dagen naar Al Jazeera. Maar mijn engels is niet zo goed. Daarom ben ik blij met jou blog. Ik kopieer dat altijd en sla het op. Ik zet het ook meestal op facebook. Ik heb vanmiddag en vanavond niet gekeken naar Al Jazeera, maar ik zie net dat Israel steeds meer bombardeert met zwaardere bommen uit Amerika. Wat een smeerlapen die Biden en Harris. Israel trekt zich nergens wat van aan en mogen gewoon hun gang gaan van Amerika en Europa. Onbegrijpelijk. Ik ben zo kwaad.

Israel maakt zich op voor de invasie van Libanon

 Israel heeft twee divisies samengetrokken bij zijn noordgrens met Libanon als voorbereiding op een invasie. De oorlog van 2006 die Israel v...