dinsdag 3 september 2024

Netanyahu laat tijdens de invasie van de Westoever zijn bedoelingen zien


Netanyahu gaf gisteren een persconferentie om zijn straatje schoon te vegen van de schuld van de dood van de zes gijzelaars. Hij zei dat de dood van de zes niet was veroorzaakt doordat de Israeli's naderden,  ze waren alleen maar dichtbij. Ook maakte hij zich sterk voor het behoud van de Philadelphi-corridor, waarlangs Hamas ''zijn zuurstof'' aangeleverd zou krijgen. Zijn toevoeging van de eis dat dit corridor in handen van Israel zou blijven, had geleid tot het uitblijven van de ondertekening van de akkoorden voor een staakt-het-vuren en uiteindelijk tot de dood van de zes. Maar het opmerkelijkst was de kaart die de premier gebruikte. Netanyahu is dol op kaarten in zo'n geval, denk aan de ''Iraanse bom'' die al in  de jaren negentig bij zijn presentatie bij de Verenigde Naties op ontploffen stond. Ditmaal had hij een kaart van Israel waarop wèl de Gaza-strook stond afgebeeld, maar waarop de Westoever was uitgeveegd. Er was slechts één groot Israel op te zien. Zoiets moet ongetwijfeld overeenkomen met zijn diepste wens: weg met het gezeur van een Palestijnse staat.

  Toevallig viel het ook nog eens samen met de grootste invasie die Israel in 20 jaar op de Westoever uitvoert. Op de zevende dag ervan viel het Israelische bezettingsleger opnieuw Tulkarm binnen en begon nieuwe straten te vernielen. Ondertussen werd een uitgaansverbod voor de inwoners gehanteerd. De 15-jarige Abdullah Muhammad Kanaan werd met door een sniper doodgeschoten toen hij met zijn vader in de vroege ochtend terugkwam uit de moskee, zijn vader werd gewond. Later in de middag werd de plaats Danaba ten oosten van Tulkarm bezet. Een huis werd belegerd en uiteindelijk werd een Energa raket erop afgevuurd. Twee jongeren werden gedood, hun namen zijn (nog niet) bekend. 

In Jenin werd eveneens de bezetting gehandhaafd. Maandagavond werd in Kafr Dan een meisje van 16 neergeschoten. De  militairen lieten haar, zoals dat gaat, liggen tot ze was doodgebloed. Het was Lujain Osama  Musleh. Een andere teenager werd gewond. In Jenin-stad openden militairen het vuur op een auto met journalisten, twee werden aan hun handen gewond. In Kafr Dan werd ook een huis verwoest. Het bestuur van de universiteit van Bir Zeit protesteerde bij de bezettingsautoriteiten tegen het doorzoeken van de universiteit, waarbij veel zaken werden meegenomen. In Hebron namen gelovige Joden bezit van de Ibrahimi-moskee en hielden er een dienst of mogelijk een feest met muziek. De moskee is intussen weer voor de gelovige moslims beschikbaar. In Turqumiya werd een ijzeren hek geplaatst dat de bewegigsvrijheid van de dorpeling ernstig aantast. Het aantal slachtoffers van de inval is nu gestegen tot 35: 20 in Jenin, acht in Tulkarm, vier in Tubas en  drie in Hebron.

Geen opmerkingen:

Elias Khoury 1948 - 2024

 Afgelopen zondag overleed de Libanese schrijver Elias Khoury. Hij was 76 jaar.  Hij was al geruime tijd ziek en ging enkele malen eerder he...