Een treffer van Hezbollah in Sfad |
Israel heeft woensdag opnieuw 280 bombardementsvluchten uitgevoerd over Libanon, maar zonder de spectaculaire aantallen doden en gewonden van de vorige dagen. Volgen een voorlopige opgave waren er 19 doden en ruim 100 gewonden. Er werd onder meer gebombardeerd in de dorpen rond Tyrus. De indruk bestaat dat nu tienduizenden uit het zuiden zijn gevlucht, de bombardementen minder slachtoffers maken. Zo is ook de indruk dat Israel - ander dan de militaire voorlichters deden geloven - niet vooral uit was op het treffen van huizen waar wapens of raketten waren opgeslagen. Misschien dat dit óók op het programma stond, maar de beelden van de verwoestingen die in het zuiden en in de Bekaa zijn aangericht doen toch wat anders vermoeden. Het lijkt Gaza wel. Het ging er dan ook vooral om terreur te zaaien en de bevolking op te jagen. Er zijn ook weer berichten van mensen die in privé-huizen werden gedood zoals de UNHCR-medewerkster Darwiche of verslaggever Hadi al-Sayed van Al-Mayadeen tv. Trouwens ook een cameraman van al-Mamar werd gedood, Kamel al-Karaki.
Veelzeggend is ook dat er in Israel nu militaire stemmen opgaan om een invasie voor te bereiden. En intussen zijn er ook tekenen dat Hezbollah zich weer een beetje herpakt heeft. Zo werd een kibbutz, Sa'ar bij Nahariya, getroffen, waarbij twee gewonden vielen. In het algemeen werden noordelijke plaatsen getroffen, in de buurt van Haifa, een treffer in Sfad en plaatsen in Galilea. De ontploffende piepers en walkie talkies hebben naar verluidt ongeveer 1.500 man van Hezbollah uitgeschakeld. De organisatie wankelde daardoor, maar nu staat ze blijkbaar weer overeind. Het is daarbij goed om te weten dat Hezbollah beschikt over - volgens de Amerikanen - 40.000 man. Volgens zijn leider Hassan Nasrallah zijn het er zelfs 100.000. Bovendien heeft het een uiterst flexibele structuur. Opengevallen plaatsen worden direct weer aangevuld. Zo zijn de opvolgers van de gedode Ibrahim Aqil en Ahmed Wahbi al benoemd, en de zal hetzelfde gebeuren van Ibrahim Qusaibi, de leider van de afdeling raketten van Hezbollah en de man die het slachtoffer was van de jongste aanval in Beirout.
Ook lijkt de schade die de bombardementen hebben aangericht aan raketinstallaties en dergelijke mee te vallen. Isarel verklaarde grote aantallen munitie, drones en afvuurinstallatie te hebben uitgeschakeld. Maar het is de vraag of dt waar is en, zo ja, hoe erg dat is. Hezbollah heeft zich na de Israelische aanval van 2006 gedegen voorbereid om te zorgen dat een herhaling wordt voorkomen. Onder Iraanse en Noord-Koreaanse leiding heeft het een stelsel van ondergrondse gangen gegraven (waar hebben we dat meer gehoord?) waar het naar verluidt een aantal van 150.000 raketten zou hebben opgeslagen, evenals drones en munitie. Er zijn filmpjes bekend van vrachtauto's met raketten die zich door deze gangen bewegen. Ook afvuurinstallaties zijn deels onder de grond, wat verklaart waarom ze nog steeds functioneren. Dit zijn gangen in de rotsbodem wel te verstaan, en niet zoals in Gaza in het zand. Het heeft bovendien sinds kort de beschikking over ballistische precisie lange-afstandsraketten met een bereik van zo'n 250-300 kilometer, de Fateh-110. Hij kan een springlading vervoeren van 450-500 kilogram, Eén zo'n raket werd dinsdag gebruikt om af te schieten op Tel Aviv (gericht op het hoofdkwartier van de Mossad volgens Hezbollah), Hij werd onderschept en het is niet duidelijk of dit type ballistische raket was ingezet, maar het was voor het eerst dat Tel Aviv onder bereik van een raket was gekomen.
Verder is het nog interessant om te vermelden dat Hezbollah ook veel in kleine eenheden, vaak per dorp of groep van dorpen gerangschikt. Die eenheden zijn gewend vaak autonoom te werken, al is er voor de communicatie natuurlijk altijd nog - bij gebrek aan piepers en walkie talkies - de gewone telefoon. Er kan snel worden geswitched van de plek vanwaar wordt geopereerd en de eenheden zijn erop getrained lang vol te houden. Zoals Nasrallah al opmerkte, de organisatie heeft een aantal klappen geïncasseerd, maar zal doorgaan met de strijd zolang er geen staakt-het-vuren is in Gaza. Het lijkt er nog niet echt op dat Israel snel de geëvacueerden uit Noord-Israel weer veilig naar huis kan laten terugkeren.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten