donderdag 19 september 2024

Zes doden op Westoever, maar waarom geen aandacht voor de stemming in de Algemene Vergadering?

Drie dode Palestijnen op het dak van een huis in Qabatiyah

Er zijn weer zes Palestijnen op de Westoever toegevoegd aan de lijst van shuhada', martelaren, maar alvorens daarover uit te weiden eerst wat anders. Iedereen, alle kranten schrijven pagina's vol over de ontploffende piepers, walkie talkies, telefoons, radiootjes en zelfs naar het schijnt zonneschermen in Libanon, maar nagenoeg niemand besteedt aandacht aan de recente resolutie die de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties woensdag aannam. En dat is verbazend, Ooit - in 1947 - was een resolutie in dezelfde Algemene Vergadering de basis waarop Israel werd uitgeroepen. Dat was resolutie 181, de "Delingsresolutie". Anno nu is de resolutie waarin Israel wordt opgeroepen zich zo snel mogelijk terug te trekken uit de bezette gebieden dus geen nieuws meer. Op X zijn er nog wel opmerkingen maar dat gaat er dan om dat Nederland (of Engeland) zich heeft onthouden van stemming.

Toch is de resolutie die met een grote meerderheid van stemmen werd aangenomen best revolutionair. Zij bevestigt de uitspraak van juli van het Internationaal Gerechtshof waarin de bezetting illegaal wordt genoemd, wordt gesteld dat alle landen zich daaraan hebben te houden en dus niet Israel bezetting zouden mogen erkennen. Verder roept zij Israel op ach zo snel mogelijk terug te trekken, de kolonisten te evacueren, en alle land, nederzettingen en bezittingen die het zich toegeëigend terug te geven. Bovendien zou het alle Palestijnen die van hun plek zijn verdreven moeten laten terugkeren en herstelbetalingen moeten doen om de schade die geleden is te vergoeden. 

Dat is nogal wat. Maar ja, hetzelfde gerechtshof bepaalde ook al twee keer dit jaar dat er gegronde redenen zijn om te veronderstellen dat Israel zich schuldig maakt aan genocide in Gaza. Het gebood Israel zijn troepen opdracht te geven zich te onthouden van acties die de indruk van moord en massamoord op zich zouden kunnen laden en voedsel en andere levensbehoeften door te laten. Daar werd toen ook niet op gereageerd. Er is duidelijk iets mis met onze waardering van het internationale recht en de manier waarop we belang hechten aan de Algemene Vergadering van de VN. Die zij  beide namelijk wel heel erg geslonken. Ongeveer omgekeerd evenredig met de toename van het aantal landen dat in de tijd tussen 1947 en nu onafhankelijk zijn geworden en zijn toegetreden tot de Verenigde Naties. Misschien dat de dekolonisatie toch nog niet helemaal is voltooid.

En dan nu naar de dode Palestijnen. Terwijl de moordmachine in Gaza maar doorgaat (dodencijfer nu tenminste 41.272) en temidden van de opwinding over Libanon, zijn we geneigd over het hoofd te zien dat ook op de Westoever niet wordt stilgezeten. Donderdag werd de plaats Qabatiyah (ten zuiden van Jenin) bestormd. Er werd een huis belegerd en enige tijd later werden drie lijken op het dak gespot. Het is niet helemaal duidelijk hoe ze zijn gedood. Ook werden 1.000 scholieren van twee scholen een tijdje belegerd net als 200 werknemers van de afdeling Onderwijs. terwijl de leerlingen van acht andere scholen naar huis waren gestuurd.  

Hani al-Kari
Youssef al-Shaer
Woensdag werd in het Shuafat vluchtelingenkamp ten noorden van Jeruzalem Hani Maji al-Kari in de borst geschoten. Hij overleed. De troepen waren het kamp binnengevallen om een arrestatie uit te voeren en baanden zich een weg waarbij kwistig onder meer met scherp werd geschoten. Hani al-Kari werd daarbij getroffen, iemand anders raakte gewond. Woensdagmorgen vroeg was Youssef Hassan a-Shaer (17) doodgeschoten in Ni'lin ten westen van Ramallah. Dinsdag werd in Tulkarm de 55-jarige Samir Abdul-Rahim Amer gedood met een schot in de borst. Door deze ''sterfgevallen'' is het aantal gedode Palestijnen op de  Westoever sids 7 oktober opgelopen tot 710, waarvan 160 kinderen, 10 vrouwen en negen oudere mensen. 

Samir Amer
Afgezien hiervan was er op maandag 16 september een aanval van kolonisten op de Kaabna- lagere school in het gebied van Mo'ajarrat ten noordwesten van Jericho. Zeven kinderen en onderwijzers raakten gewond en werden in het ziekenhuis behandeld. Het leger kwam op een gegeven moment tussenbeide. Heel professioneel arresteerde het toen vanzelfsprekend een paar leerkrachten.

Geen opmerkingen:

Zes doden op Westoever, maar waarom geen aandacht voor de stemming in de Algemene Vergadering?

Drie dode Palestijnen op het dak van een huis in Qabatiyah Er zijn weer zes Palestijnen op de Westoever toegevoegd aan de lijst van shuhada&...