Vluchtelingen op straat in Libanon |
Het is duidelijk dat Hezbollah ditmaal een ernstige klap heeft gekregen van Israel. Sayyed Hassan Nasrallah was een leider en heeft dat meer dan 30 jaar volgehouden. Hij volgde indertijd Abbas Musssawi op nadat die door een Israelische helikopter was gedood. Onder zijn leiding werden in 2000 de Israeli's uit Zuid-Libanon verdreven dat zij sinds 1978 bezet hadden gehouden. Ze hadden er een paramilitair legertje van Libanese quislings opgezet dat er een keiharde terreur uitoefende. Sindsdien bouwde hij Hezbollah uit tot een werkelijk leger dat de sterkste macht in Libanon werd, sterker dan het nationale leger. Zeker na de oorlog van 2006 met Israel werd dat nog in hoge mate geperfectioneerd. door het aanleggen van kilometers ondergrondse gangen en een een uiterst flexibele commandostructuur.
Naast militaire leider was hij ook een leider van één van de sterkste politieke formaties in het land. En bovendien een man die - mede door zijn religieuze achtergrond - ook in geestelijk opzicht groot gezag genoot. Het feit dat hij in de Syrische burgeroorlog - samen met zijn beschermers in Iran - de kant van Assad koos, moest kiezen, en verantwoordelijk werd voor talloze belegeringen en politieke moorden, deed daar kennelijk weinig aan af, ook al is duidelijk dat hij ook in Libanon zelf de nodige politieke vijanden heeft. De Libanese interim-premier Mikati trok zich daar echter niet al teveel van aan en kondigde drie dagen nationale rouw af.
Ook in het buurland Irak, waar zaterdagavond al een menigte de straat op ging, werden drie dagen rouw afgekondigd. In Bahrein werd gedemonstreerd. Jordanië keurde de moord af, net als Rusland. In Iran was er vanzelfsprekend rouw. De parlementsvoorzitter Mohammed Bagher Ghalibaf, zei in een speech voor het voltallige parlement, Hebollah uiteindelijk de overwinnaar zal zijn. Nasrallah had een structuur van Hezbollah opgebouwd die ervoor zorgt dat de beweging niet ineenstort met de dood van de leiders. Dat is ook de mening van anderen. Iedere leider heeft een assistent die het kan overnemen. Hezbollah zal wel even uit het lood zijn, maar zal zich spoedig herpakken, zo is de algemeen mening. Overigens had Iran nog een reden om te rouwen, los van Nasrallah. Ze verloren bij het bombardement op het bunkercomplex generaal Abbas Nilforoushan, de generaal die sinds de dood van zijn voorganger bij het Israelische bombardement op een bijgebouw van de Iraanse ambassade in Damascus, Mohammed Reza Zahedi, verantwoordelijk was voor de coördinatie met Hezbollah.In Israel heerste vreugde. Netanyahu hield een tv-speech waarin hij zei dat Nasrallah niet zomaar een terrorist was maar de terrorist. Zijn dood was een historisch keerpunt. Er kon nu een heel nieuwe tijd aanbreken in het Midden-Oosten, volgens hem. Kamala Harris, de democratische presidentskandidaat, gaf te kennen hoe ver de polarisatie over het Midden-Oosten is voortgeschreden. Ze was het met grondig hem eens. Ze noemde Nasrallah een leider met Amerikaans bloed aan zijn handen. Zijn leiderschap had decennialang het Midden-Oosten gedestabiliseerd. Ze stond vierkant achter Israel en zijn recht om zich te verdedigen tegen Iran en door Iran gesteunde terroristische groepen als Hezbollah, Hamas en de Houthi's.
Hezbollah-aanhangers toonden zich vastberaden om de strijd met verdubbelden kracht voort te zetten. Maar intussen is het in Libanon een chaos. Nasrallahs bunkercomplex werd vrijdag door Israel verwoest met 85 ''bunkerbuster'' bommen van tussen de 1.000 en 1.800 kilo, die diep doordringen in de grond voor ze ontploffen. Dezelfde bommen in in Gaza gebruikt, ze hebben ze van de Amerikanen gekregen. Zes grote flatblokken werden eveneens verwoest. Het is nog onduidelijk hoeveel mensen bij het bombardement omkwamen. vermoedelijk rond de 300. De Israeli's gingen zaterdag door met het bombarderen van Dahiya, de met Hezbollah aanhangers gevulde wijk van Zuid-Beirout waar Nasrallah zijn hoofdkwartier had. Het gevolg was dat duizenden Dahiya ontvluchtten en vervolgen de nacht op straat doorbrachten. Ook de Bekaa-vallei en in Zuid-Libanon werd opnieuw gebombardeerd. Het aantal ontheemden groeit nog steeds en moet nu ergens in de buurt van de één miljoen liggen. Het aantal doden is niet helemaal duidelijk. Volgens Reuters zijn het er tenminste 1.000 en zij er 6.000 gewonden. Israel is intussen bezig tanks samen te trekken bij de grens.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten