zondag 22 september 2024

Israel en Hezbollah bestoken elkaar stevig, de situatie escaleert flink

Een Israelische luchtaanval

Israel en Hezbollah hebben elkaar zondag wederzijds bestookt. Israel voerde meer dan 400 luchtaanvallen uit, een flinke toename vergeleken met zaterdag toen het 290 vluchten uitvoerde.  Volgens een opgave van het Libanese ministerie van Gezondheid vielen daarbij drie doden, twee van van hen waren leden van Hezbollah. Israel kreeg een hoeveelheid van zeker 150 raketten en katjoesja's over zich heen. Een groot deel van de raketten werd onderschept, maar desondanks drong een aantal niet minder dan 50 kilometer Israel binnen. In de buurt van Haifa werd in Kiryat Bialik een aantal huizen beschadigd, en er braken verschillende branden uit. Verder verklaarde Hezbollah dat het een luchtmachtbasis en een  luchtmachtbasis en een militair-industrieel gebouw had bestookt. Israel hield zijn leerlingen thuis, de scholen in Haifa bleven gesloten en ziekenhuizen kregen de raad hun patiënten zoveel mogelijk in veiligheid te brengen. Dat betekende ondergronds, veel ziekenhuizen hebben dergelijke schuilkelders. Er vielen enkele gewonden.

Een woordvoerder van het Islamitische Verzet in Irak verklaarde dat zij zondag een kruisraket en verscheidene explosieve drones richting Israel hadden gestuurd als onderdeel van een ''nieuwe fase in hun ondersteuningsfront'' met Libanon. Uit Jemen kwam een bericht dat de Houthi's bereid zijn meer raketten, waaronder de onlangs beproefde hypersonische raketten en ,meer drones op Israel los te laten.

Huis in Kiryat Bialik

De Israelische minister van Defensie, Gallant, had vrijdag gezegd dat Israel een nieuwe fase in de oorlog is begonnen met het doel om de geëvacueerden uit Noord-Israel veilig naar huis te laten terugkeren. Het antwoord kwam zaterdag van  de ''nummer twee'' van Hezbollah, Naim Qassem, tijdens de begrafenis van de vrijdag vermoorde hoge militair van Hezbollah, Ibrahim Aqil. Als Israel op deze manier probeert de mensen te laten terugkeren, zei hij, zou het wel eens zou kunnen eindigen met ''meer geëvacueerden'' dan daarvoor. De Israelische premier Netanyahu reageerde daar zondag weer op: ''In de afgelopen dagen hebben we Hezbollah een aantal slagen toegebracht die ze nooit hadden hadden kunnen verwachten. Als Hezbollah de boodschap niet heeft begrepen, dan verzeker ik u, zullen ze het nog gaan begrijpen.'' De strijd tussen de twee is dus aan het eslcaeren en zelfs mogelijk aan het uitbreiden naar Irak en Jemen. Wordt kortom, vervolgd.

Intussen komt er blijkbaar nooit meer een einde aan de Israelische slachtmachine die huishoudt in Gaza. Er werden inde afgelopen 24 uur zeker 40 mensen naar de andere wereld geholpen,  waarvan 22 bij een aanval op een school (de zoveelste) in Gaza-stad. Volgens een opgave waren 18 slachtoffers kinderen en vrouwen.  Zondag vielen er weer vier bij een andere school. Volgens het meest morele leger van de wereld gaat het bij deze scholen steevast om ''commandocentra'' van Hamas. Het dodental staat nu op 41.431. Het aantal gewonden nadert de 96.000.  

Een speciale vermelding verdient het feit dat het Israelische leger zondagmorgen het bureau van al-Jazeera in Ramallah binnenviel en een sluiting ervan  verordonneerde voor 45 dagen. De aanwezig journalisten kregen 10 minuten om hun spullen, camera's en dergelijke te  verzamelen en dienden dan op te krassen. Tegen de maatregel is geprotesteerd door de buitenlandse persvereniging in Israel, en door het Comité voor de Bescherming van Journalisten. Het is uiteraard een zeer tegen de democratie gerichte maatregel, het is bovendien een illegale maatregel, want Ramallah is "Area A" volgend de Oslo-akkoorden waar de Palestijnse Autoriteit de baas hoort te zijn (en dat is dan nog afgezien van de recente uitspraak van het Internationale Gerechtshof en de Algemene Vergadering van de VN dat de hele aanwezigheid van Israel in bezet gebied illegaal is). Israel heeft nu eerst al-Jazeera in Israel gesloten en daarna het bureau in bezet gebied. En dat terwijl het een onmisbaar medium is om de gebeurtenissen in Gaza en Libanon te volgen. Al-Jazeera opereert nu vanuit Amman.

Geen opmerkingen:

Het-staakt-het-vuren hout voorlopig stand

  Een groot deel van de inwoners van Gaza is op weg naar huis. Dat is meestal een hoop puin, en vaak is het moeilijk om zelfs de juiste hoop...