donderdag 5 september 2024

Weer vijf doden door een drone in Tubas, éen van hen is de zoon van Zakaria al-Zubeidi

Vijf ui Tubas, de meest linkse is Mohammed Zubeidi, de zesde man is zeer zwaar gewond

 Militairen van het Israelische bezettingsleger hebben donderdag vroeg in de ochtend een drone afgevuurd op een auto in de stad Tubas. Daarbij werden vijf jongeren, inzittenden van de auto, gedood. Een zesde en zevende werden gewond, één van hen  levensgevaarlijk. De droneaanval viel samen met een actie van het leger in het zuidelijk van Tubas gelegen Far'a kamp, dat werd bestormd door troepen én bulldozers. Vijf lichamen konden later door paramedici van de Rode Halve Maan worden geborgen. Het waren Ahmed Fawaz Abu Dawwas (24), Muhammed Awad Abu Juma (30), Qusai Maji Abdul Razeq (26), Mohammed Nazmi Abu Zagha (23), en Mohammed Zakaria al-Zubeidi (21). De laatste is afkomstig uit Jenin. Hij is de zoon van Zakaria Zubeidi, één van de zes die via een tunnel ontsnapten uit de zwaar bewaakte Gilboa-gevangenis maar een week later werden gepakt. Hij is een oud-directeur van het befaalmde Freedom Theater en een commandant van al-Fatah, hij zit nog vast. Zijn broer Daoud Zubeidi (40) werd in mei gedood bij een Israelische invasie van het kamp in Jenin. 

Eerder vanmorgen werd een jongeman in het Far'a-kamp met meer dan één kogel neergeschoten en met een bulldozer verplaatst terwijl de troepen ambulancepersoneel op een afstand hielden. Zijn toestand is onbekend. De troepen kwamen met een D-9 bulldozer en deden wat ze overal deden, infrastructuur en straten vernielen, huizen binnenvallen en mensen aanhouden die werden meegenomen om te worden verhoord Er valt niet veel meer over te melden. In Tulkarm was hetzelfde aan de gang. Intussen werden de namen bekend van de twee die dinsdag in Tulkarm waren gedood met een aanval op een huis, waarbij het bezettingsleger een Energa-raket had afgeschoten. Het waren Rami Hatem Abbas (37) en Nour Hassan Zayet (24). Het aantal slachtoffers van de inval op de Westoever is nu 39: 21 in Jenin, 8 in Tulkarm, 7 in Tubas en 3 in Hebron. Sinds 7 oktober van dit jaar zijn er 699 doden. 

Volgens al-Jazeera hebben de Israeli's intussen rond de 4.000 mensen 'at gunpoint' uit hun huizen in het kamp Jenin gejaagd en hen naar omliggende dorpen gebonjourd. 


Geen opmerkingen:

Elias Khoury 1948 - 2024

 Afgelopen zondag overleed de Libanese schrijver Elias Khoury. Hij was 76 jaar.  Hij was al geruime tijd ziek en ging enkele malen eerder he...