woensdag 11 september 2024

Tulkarm en nu ook Tubas weer bezet, ook weer zeven doden bij twee luchtaanvallen

Vijf doden in Tubas

 Updated - Israelische troepen hebben hun bezetting van Tulkarm geprolongeerd. Het was de tweede bezetting nadat Tulkarm eerder vanaf 28 augustus tien dagen onder bezetting had geleefd. Daarbij waren acht mensen gedood, veel straten vernield, evenals winkels en huizen en natuurlijk water- en elektriciteitsleidingen en rioleringen. Dinsdag kwamen ze weer terug om het nog eens over te doen. Twee mensen werden gedood, van wie nu ook de vrouw is geïdentificeerd. Haar naam was Hiba Halawa. Ahmed Majdouba (24) was al eerder geïdentificeerd. Dinsdag werd ook opnieuw het regeringsziekenhuis Thabet Thabet belegerd, het gebouw van de Rode Halve Maan bestormd en ontruimd en vijf hulpverleners van de Rode Halve Maan gearresteerd. Woensdagavond werd nog een auto in Tulkarm getroffen door een bom uit een drone.  Er werden twee lichamen uit de auto geborgen. 

Woensdag werd ook Tubas weer bezet. Het begon begon met een bombardement door een vliegtuig of een drone, terwijl er van alles over de stad vloog, helikopters, vliegtuigen en drones. Vijf jongeren werden gedood, te weten Mohammed Said Hussein Sawafta (19), Majd Burhan Jamil Sawafta (23), Qaid Saeb Rateb Sawafta (24), Yassin Ahmed Ali Sawafta (22) en Talaba Mahmoud Jamil Basharat (18). Ambulancemedewerkers slaagden erin de lichamen te verzamelen, hoewel de Israeli's de ambulances zelf verhinderden dichterbij te komen. Het bombardement was het begin van een bestorming van Tubas, waarbij de buitenwijken werden bezet, het Turkse  regeringshospitaal werd omsingeld en afgesloten voor het verkeer, een uitgaanverbod werd afgekondigd voor de hele stad en troepen werden gestationeerd in het noordelijke deel van de stad. 

Sinds het begin van de grootscheepse inval van 28 augustus zijn nu 50 mensen gedood: 21 in Jenin, 11 in Tulkarm, 13 in Tubas, drie in Hebron, de Turks-Amerikaanse Aysenur in Beita en een vrouw in Nablus. Het dodental op de Westoever is sinds 7 oktober gestegen naar 702. 

In Ramallah werd een huis gevorderd door het leger en de familie van het huis werd gearresteerd. In Burin werden olijfbomen omgehakt en verbrand door kolonisten uit de nederzetting Yitzhar. Dertig mensen werden linkse en rechts opgepakt van de Westoever. Bij de Israelische ''oupost'' (niet goedgekeurde nederzetting) Assaf werd de 24-jarieg Geri Gideon Hanghal gedood door een vrachtauto. Hangahl behoorde tot de Bnei Menashe Joden uit India. De chauffeur gaf expres gas. Hij werd neergeschoten en gearresteerd. Rechter Solberg van het Israelische hooggerechtshof, zelf een kolonist, heeft dinsdag het beroep verworpen van de familie Gheith uit Silwan in Oost-Jeruzalem tegen hun uitzetting uit het huis waar ze al generaties woonden. Drie families (15 mensen) staan nu op het punt te worden verdreven. 

In Gaza zijn volgens het ministerie van Gezondheid van Gaza in de afgelopen 24 uur tenminste 64 mensen gedood en 104 gewond. Bij die 64 zijn niet alleen de 19 getelde doden van Mawasi begrepen, maar ook tenminste 22 anderen die niet zijn gevonden en ook nooit meer gevonden kunnen worden omdat ze zijn verbrand of verdampt in de ontploffing van de 2.000 kg wegende clusterbom(men) die zijn gebruikt in de aanval. Volgens de telling van het ministerie zijn er nu 41.084 slachtoffers in Gaza. Bij de aanvallen van vandaag vielen er nog 14 slachtoffers bij een aanval op een school in Nuseirat en 13 bij aan aanval op een huis in het Mawasi-gebied. Bij een reddingsoperatie verongelukte een Israelische helikopter in Rafah. Er waren twee doden en zeven gewonden. In Noord-Gaza werd de inentingscampagne voortgezet, er zijn nu 530.000 kinderen en heel Gaza die het vaccin hebben ontvangen.

Geen opmerkingen:

VN: Algemene Vergadering stemt met grote meerderheid voor Israels terugtrekking uit de bezette gebieden

  De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft woensdag met groet meerderheid een resolutie aangenomen waarin Israel wordt opgeroep...