dinsdag 10 september 2024

Opnieuw een aanval op Mawasi-kamp en Aysenur werd ''per ongeluk'' doodgeschoten

De ''kloof'' van 9 meter diep.

 Israel heeft maandagmorgen een nieuwe misdaad aan zijn al lange lijst van gruwelijkheden jegens de mensheid toegevoegd. Het bombardeerde om drie uur 's nachts het tentenkamp al-Mawasi in Khan Younis dat al lang geleden als ''veilige zone'' was aangemerkt, maar dat nooit is geweest, Over de gebruikte munitie zijn de deskundigen het niet eens, Reuters spreekt van vijf of zes raketten, al-Jazeera zegt te hebben vastgesteld dat een Amerikaanse 2.000 kilo zware clusterbom is gebruikt. Feit is dat zo'n 20 tenten werden opgeblazen en een een gat werd geslagen van 10 - 15 meter diep en de afmetingen van een klein voetbalveld. Het roept herinneringen op aan de keer in juni dat Israel Mohammed Deif in de buurt had gesignaleerd tezamen met Yahya Sinwar en ruim 100 mensen werden opgeofferd. Dat gebeurde eveneens door al-Mawasi te bombarderen  - met vooralsnog onbekend resultaat. Of de keer (ook in juni) dat niet minder dan 274 mensen in Nuseirat (midden-Gaza) werden platgegooid om vier Israelische gijzelaars te bevrijden.

Ditmaal werden 19 lichamen geborgen, maar een onbekend aantal mensen ligt nog onder het zand, vrijwel onbereikbaar voor hulptroepen.  Aanvankelijk werden meer dan 40 doden genoemd en ruim 60 gewonden. De  burgerwacht van Gaza ging zelfs uit van 65 doden. Hele families zijn onder het zand verdwenen, mensen en kinderen werden in stukken gereten en in bloederige plastic zakken afgeleverd, of in het pandemonium verbrand. Omstanders groeven in de nacht met hun handen naar vermisten. De aanleiding was dit keer dat Israel de aanwezigheid van Samer Abu Daqa vermoedde evenals die van Osama Tabash en Ayman Mabhouh, alle drie belangrijk geachte Hamasleden. Abu Daqa zou ook een rol hebben gespeeld op 7 oktober. Hamas noemde de aanwezigheid van de drie een aperte leugen.  

Clusterbom van 2.000 kg

De gezondheidsautoriteiten van Gaza hielden het er echter op dat in de afgelopen 24 uur 32  men zijn gedood. Daaronder waren ook vijf mensen die rond een eetstalletje in Noord-Gaza stonden. De grens van 41.000 werd hoe dan ook overschreden, het aantal is nu 41.020 doden. Er zijn meer dan 10.000 vermisten en 94.925 gewonden. In het noorden kwam intussen de polio inentings-operatie maar moeizaam op gang. VN-kolonnes werden onder meer tegengehouden in het Netzarim corridor.

De Rode Halve Maan bestormd
Tulkarm - Op de Westoever kwam een nieuwe operatie in Tulkarm op gang., een herbezetting. Het leger bestormde de stad in de morgen en blokkeerde alle in- en uitgangen van het Nour Shams-vluchtelingenkamp, terwijl sluipschutters plaatsnamen op daken. Talloze winkels kregen de order dat ze moesten sluiten, het Thabat Thabet ziekenhuis werd opnieuw belegerd en de meegebrachte bulldozers begonnen de straten opnieuw om te ploegen. In de loop van de middag werden twee doden aangeleverd in het ziekenhuis, een man en een vrouw De man werd geïdentificeerd als Ahmed Majuba, de vrouw werd nog niet geïdentificeerd. Er waren zeker tien gewonden die eveneens naar het ziekenhuis werden gebracht. Later op de dag werd het centrum van de Rode Halve Maan bestormd, één hulpverlener werd neergeschoten. De overige hulpverleners moesten het gebouw verlaten, twee van hen werden gearresteerd.

 Aysenur - Israel voerde maandag ook een aanval uit op de Wesr-Bekaa vallei in Libanon. Daarbij werd een Hezbollah-functionaris, Mohammed Qassem al-Shaer gedood. Verder maakte het Israelische leger bekend dat een voorlopig onderzoek heeft uitgewezen dat de uit Seattle afkomstige Aysenur Ezgi Eygi per ongeluk is gedood door een kogel die was bedoeld voor iemand die een centrale plaats innam bij de protesten. De Amerikaanse, die ook de Turkse nationaliteit had, werd doodgeschoten met een kogel in haar hoofd tijdens een vreedzaam protest tegen de onlangs door de Israelische regering erkende illegale nederzetting Evyatar op het land van de plaats Beita. Zeventien Palestijnen waren haar daarbij al voorgegaan. Aysenur was ''indirect onbedoeld getroffen'' door een schot dat was bedoeld voor iemand anders. 

Dit oordeel geeft goed de schandalige manier waarop dit bij dit soort onderzoeken wordt gelogen  weer, want diverse ooggetuigen gaven aan dat de Aysenur vrijwel helemaal alleen apart stond en dat er op het moment van het schot helemaal niets (meer) aan de hand was.  Uieraard werd het ''onderzoek'' vooral voor de Amerikanen uitgevoerd. En ja hoor, minister van Buitenlandse Zaken Blinken hapte toe. Zijn  oordeel was: dat de dood van Aysenur Eygi ''onuitgelokt en niet gerechtvaardigd'' was geweest. Hij gaf Israel de raad ''fundamentele veranderingen'' aan te brengen in de manier waarop ze opereren op de Westoever. Nou als dat geen ernstige kritiek is. Israel zal zich dat toch wel aantrekken??


Geen opmerkingen:

VN: Algemene Vergadering stemt met grote meerderheid voor Israels terugtrekking uit de bezette gebieden

  De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft woensdag met groet meerderheid een resolutie aangenomen waarin Israel wordt opgeroep...