Naim Qassem, de nummer twee van Hezbollah heeft maandag een speech gegeven waarin hij liet horen dat Hezbollah nog zijn mannetje staat ondanks de reeks moorden op zjjn militaire leiders. Qassem betreurde de dood van een geliefde leider. Hij zei dat Hezbollah is voorbereid op een Israelische invasie en dat Israel niet al winnen. ''We zullen het hoofd bieden aan alle mogelijkheden en als Israel besluit
Naim Qassem (Wikipedia) op een foto van 2009 |
Uiteraard gaf Qassem geen bijzonderheden, net zomin als duidelijk was vanwaar hij zijn bijdrage leverde. Inmiddels lijkt het erop dat de keuze van die opvolger al haast vaststaat. Hashem Saffieddin, een neef van Nasrallah van moederszijde en eveneens opgeleid als shi'itisch geestelijke, schijnt de meeste kans te maken. Hij zal niet worden benijd. In de bunker in Dahiye kan hij zich niet meer verstoppen voor de vele verklikkers waar Beiroet altijd zo rijk aan is geweest en een goede schuilplaats vinden kan nog best moeilijk zijn. Reken maar dat er op hem gejaagd zal worden, zoals op alle kopstukken van Hezbollah. Zondag werden Hassan Khalil Yassin, chef van de inlichtingendienst, en Nabil Qaouq, lid van de shura-raad en ook een man die als opvolger van Nasrallah werd genoemd, gedood. Eerder was tegelijk met Nasrallah ook Ali Karaki gedood, commandant van het zuidelijk front.
Israel ging intussen door met bombarderen. Onder meer joeg het op Palestijnen. Zo werden drie man van het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP) gedood met een bom op een bovenverdieping in de wijk Kola van Beirout. De PFLP is een marxistische organisatie die om onverklaarbare redenen door Israel, de VS en Europa terroristisch wordt genoemd. De mannen waren Mohammed Abdel al-Aal, lid van het politburo van de PFLP en hoofd van de militaire veiligheidsdienst, Imad Odeh, een militaire commandant, en een derde man Abdel Rahman al-Aal. Ook werd in Tyrus de leider van Hamas, Fateh Sherif Abu al-Amin, gedood samen met zijn vrouw, zoon en dochter.
In totaal werden er zondag en maandag ruim 200 mensen gedood in Beirout, het zuiden onder meer in Ain al-Deleb, en in de Bekaa. Maandagavond kwam het leger met orders aan bewoners in Dahiye om hun huizen te verlaten. Het zuiden kwam bovendien onder zwaar artillerievuur te liggen. Waarschijnlijk als voorbereiding van een invasie. Drie steden in Noord-Israel werden tot militair terrein bestempeld. Bijna iedereen gelooft nu dat de invasie elk moment zou kunnen beginnen. Ik kan me alleen niet voorstellen dat Israel de dag vóór Rosh Hashana - het Joodse Nieuwjaar dat woensdag of eigenlijk dinsdagavond begint - een inval zal starten.
Israel voerde trouwens zondag ook een aanval uit op de Jemenitische stad Hodeida en de haven van Hodeida, Ras Issa, waarbij een krachtstation en opslagtanks werden getroffen. Er vielen vier doden. Het was een vergelding voor een (mislukte) raketaanval vanuit Jemen op het vliegtuig waarmee Netanyahu terug kwam uit de Verenigde Staten.
Intussen is duidelijk geworden dat Israel geen genoegen meer neemt met het terugdringen van Hezbollah naar het noorden, over de Litani-rivier. Dat was hun oorspronkelijke eis. Maar minister Katz van Buitenlandse Zaken zei maandag dat nu geëist wordt dat Hezbollah ook de wapens neerlegt alvorens Israel akkoord kan gaan met een wapenstilstand. De Libanese interim-premier Mikati sloot daarbij onmiddellijk opportunistisch bij aan door te verklaren dat Libanon bereid is mee te werken aan het realiseren van Resolutie 1701 uit 2006. Die resolutie bepaalde dat Hezbollah dat nu heer en meester is in het zuiden, Zuid-Libanon zou ontruimen. Het Libanese leger zou dus tegen die tijd uitwaaieren naar het zuiden.
In Gaza vielen maandag tenminste 20 doden. Er zijn nu volgens de telling 41.615 doden. Waarschijnlijk moeten we daar zeker 20.000 bij optellen. Op de Westoever name de Israeli's maandag ruim 57.000 dunam (570 hectare) in beslag van inwoners van Kafr Qaddoum (ten oosten van Qalqilya). De nederzetting Kedumim had een veiligheidszone nodig. In Kafr ad-Dik, ten westen van Salfit, stalen militairen vier zakken met olijven en een oogstmachine voor olijven van boeren die aan het oogsten waren. In Umm Lasfa, een dorpje in Masafer Yatta (provincie Hebron), nam het leger een auto en de inventaris van een smid in beslag na eerst met traangas te hebben geschoten op dorpelingen. Later werd een huis overhoop gehaald en nog een auto meegenomen. In Barta'a (bij Jenin) werden 200 dunam van bewoners genaast vlak naast het ''Afscheidingshek. En werden op diverse plaatsen 45 mensen opgepakt. De hoeveelheid arrestanten is daarmee ruimschoots boven de 10.000 gekomen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten