dinsdag 1 oktober 2024

En toen regende het raketten uit Iran


Iran heeft gereageerd op de dood van Nasrallah, van andere leiders van Hezbollah, van zijn eigen generaal Abbas Nilforoushan die tegelijk met Nasrallah omkwam en van de dood van Ismail Haniye die in Teheran werd vermoord. Dinsdagavond, toen het al donker was, kreeg het een barrage van 180 ballistische raketten over zich heen die waren afgeschoten in diverse steden in Iran. Er werd bij verteld dat als Israel hierop zou reageren er nog meer te verwachten is. Dat is dus wat er ook waarschijnlijk gaat gebeuren. Van diverse kanten was te horen dat Israel dit niet op zich laat zitten. Mogelijk wordt het een aanval op Irans nucleaire installaties.

Intussen was het een fraai schouwspel. Begeleid door het gehuil van sirenes was er een constant vuurwerk te zien boven Tel Aviv, het midden van het land en het zuiden. De schade zou echter zijn meegevallen, al is het mogelijk dat Israel niet alles vertelt. In ieder geval werd een Palestijn in Jericho gedood door vallende scherven en waren er twee gewonden. Een groot deel van de raketten werd neergehaald door de diverse batterijen afweerraketten waarover Israel beschikt, maar zo te zien kwamen er toch best nog wel wat raketten doorheen die op de grond ontploften. De Israeli's hadden zich voor een groot deel in hun schuilkelders teruggetrokken, maar er waren ook - in verband met Rosh Hashana, het Joodse nieuwe jaar - nog wel mensen op straat al of niet op weg naar of van de synagoge die soms schuilden achter geparkeerde auto's. Iran zei dat ook gemikt was op een hoeveelheid tanks in Gaza, in het Netzarim corridor. Volgens Iran was het doel geraakt, Israel zou dat stil hebben gehouden. 

's Middags was er ook nog een aanval. Twee mannen namen de light rail ten noorden van het station in Jaffa en schoten in de tram vier mensen dood. In het station stapten ze uit er werden er nog twee gedood een een twaalftal gewond voordat ze zelf werden doodgeschoten. Over hun identiteit bestond nog onduidelijkheid. 

Voor de rest was dinsdag een dag waarop leden van de 98ste brigade (parachutisten en vechtjassen) die twee weken geleden waren teruggetrokken uit Gaza aanvallen uitvoerden op verschillende plaatse in Zuid-Libanon. Ze werden gesteund door tanks van de 7e pantserbrigade. Ze vielen zorgvuldig uitgezochte punten aan van waaruit Israel werd bedreigd, volgens de persmensen van het leger.  Het commentaar van Hezbollah was dat de Israeli's nog niet de grens waren overgestoken. Blijkbaar hadden ze dat al wel gedaan, maar heel mondjesmaat.


In Gaza maalde de vleesmolen door, er waren dinsdag 29 doden, voornamelijk vrouwen en kinderen. Zo werden tenten ten westen van Khan Younis getroffen - 7 doden. Het dodental liep op 41.638. Ook in Libanon werd nog stevig gebombardeerd. Onder werd een gebouw getroffen bij het Zahraa ziekenhuis in Dahiye en een ander gebouw vlakbij de ambassade van Kuweit. Hezbollah heeft ongeveer 30 raketten afgevuurd op Israel. Israel heeft vier brigades reservisten opgeroepen om te assisteren bij een inval in Libanon. Israel heeft ook bombardementsvluchten uitgevoerd in Syrië waarbij het radarstations vernietigde.

Geen opmerkingen:

Israel zet Gaza-methode in in Tulkarem: 18 doden, verwoestingen Libanon nemen toe

De lijken worden weggedragen Israel heeft donderdagavond een luchtaanval met een straaljager uitgevoerd in Tulkarem, Er werd tenminste één r...