vrijdag 18 oktober 2024

De toestand in Noord-Gaza is zonder meer catastrofaal

 
De situatie in Noord-Gaza is moeilijk te peilen, maar waarschijnlijk gewoon catastrofaal. Israel heeft het internet en telefoonverkeer uitgeschakeld. Ook zijn nieuwe extra troepen naar het noorden gestuurd. Er wordt voortdurend heftig gebombardeerd, vooral in Jabalia. Duizenden mensen zitten in hun huizen opgesloten en durven niet naar buiten te gaan. Door de troepen worden intussen huizen en gebouwen  opgeblazen door er pakken springstoffen naar binnen te brengen. Vaak zitten de bewoners er dan nog in. Er was een verhaal dat een huis omver werd gebulldozerd terwijl de bewoners nog gewoon thuis waren. Ze probeerden hulp te krijgen van de civiele hulpdienst, maar konden vooralsnog niet geholpen worden. Er waren ook talloze telefoontjes van mensen die in hun ingestorte huizen vastzaten onder het puin. De civiele hupdiensten konden niet in actie komen. Te gevaarlijk in verband met scherpschutters en drones. Intussen wordt gevreesd dat de batterijen van hun telefoons het zullen laten afweten voordat er een verandering komt in de toestand en dan is het onmogelijk hen alsnog weer op te sporen. Een onbekend aantal dode mensen en kinderen ligt op straat en kan niet geborgen worden. Volgens het mediabureau van de regering waren er de afgelopen 24 uur tenminste 62 doden in heel Gaza en 300 gewonden. In de loop van de dag kwamen daar nog 34 doden bij, waarvan in ieder geval 11 in Jabalia, onder meer van het bombarderen van een school. Maar zoals vaker gezegd, deze cijfers zijn onvolledig, zeker nu. Hetzelfde geldt voor het totale aantal doden: 42.500 nu en 99.546 gewonden. Het aantal zal naar verwachting nog fors gaan toenemen.

Om het allemaal erger te maken is er sinds begin oktober geen enkel transport met voedsel, water of brandstof binnen gelaten. Israelische kranten schreven over 50 trucks, maar dat is kul. Geeneen is gesignaleerd in het noorden. Het is onbekend hoe de 400.000 Palestijnen zich houden in situaties waarin er niets meer te drinken of te eten is. De Verenigde Naties kozen dit moment om duidelijk te maken dat niet 133.000 mensen een ''catastrofale hongerfase'' in de winter tegemoet gaan, maar 345.000, bijna driemaal zoveel en dat als gevolg van gebrekkige leveranties van voedsel, individueel gebrek aan geld en een verstoorde economie. Dat zou gepaard gaan aan 60.000 gevallen van ''acute ondervoeding''.  

Dr Marwan al-Homs, de directeur van de veldhospitalen in Gaza, gaf intussen  vrijdagavond een persconferentie waarin hij zei dat ''mensen in Gaza op dit moment doodgaan zonder dat er enigerlei hulp wordt geboden. "Het gezondheidssysteem wordt op dit moment kapotgemaakt en vernietigd.'' Hij deed een beroep op de internationale gemeenschap om Noord-Gaza te redden ''voordat het te laat is''. Hij zei dat de Israeli's bezig zijn de hele noordelijke provincie van Gaza te vernietigen waarbij ze ''massaslachtingen en genocide plegen jegens ons volk''. Khalil al-Hayya, die in augustus door de shura-raad van Hamas tot de chef onder Sinwar was bevorderd en die nu dus de leiding heeft, maakte intussen aan alle westerse speculaties over een staakt-het-vuren een einde door in een tv-toespraak te verklaren dat de Israelische gijzelaars niet zullen vrijkomen en de strijd niet wordt opgegeven voordat de agressie in Gaza is gestopt, Israel zich volledig heeft teruggetrokken en al ''al onze gevangenen'' zijn vrijgelaten.

In Libanon bombardeerde de Israelische luchtmacht donderdag 150 doelen waaronder in een hele  reeks plaatsen in Zuid-Libanon. Er waren 45 doden in 24 uur (waarbij nog vermeld moet worden dat het bombardement op Nabatieh waarin de burgemeester sneuvelde16 doden en 50 gewonden had gemaakt). Hezbollah maakte bekend dat ze na de dood van Sinwar de strijd naar een nieuwe fase  hadden opgeschaald. Israel verloor gisteren vijf man in Libanon, terwijl vijf man gewond raakten. Israeli's doodden twee mensen die via Jordanië probeerden Israel binnen te komen, 

Geen opmerkingen:

De toestand in Noord-Gaza is zonder meer catastrofaal

  De situatie in Noord-Gaza is moeilijk te peilen, maar waarschijnlijk gewoon catastrofaal. Israel heeft het internet en telefoonverkeer uit...