donderdag 10 oktober 2024

Israel gaat door op de ingeslagen weg

Uittocht uit Jabalia

Israel gaat ''unverfroren'' door met het doden van mensen in Gaza en Libanon. Je vraagt je af of de militairen er niet een keer genoeg van krijgen, maar nee. Donderdag werden 28 mensen gedood die schuilden in de Rafida-school in Deir Balah. Er waren 54 gewonden. Volgens Israel ging het erom dat een Hamas-cel in de school verstopt zat.  Ze hadden erg hun best gedaan om precisie munitie voor de aanval te selecteren. Maar veel lichamen van vrouwen en kinderen werden zodanig uit elkaar gerukt dat ze alleen nog door familieleden in de morgue aan hun kleren konden worden geïdentificeerd. Er was vooraf geen waarschuwing gegeven.  

Een dag eerder waren nog 60 mensen gedood in Jabalia. Vijftien en hen waren vluchtelingen die in tenten verbleven op binnenplaats van het Yemen al-Saeed ziekenhuis. Het is nu inmiddels zes dagen geleden dat het leger opnieuw Noord-Gaza binnenviel en  de bevolking geval te vertrekken. Nogmaals te vertrekken. Niemand weet waarheen te gaan en onderweg worden ze door quadcopters onder vuur genomen. Volgens het regeringspersbureau zijn in de afgelopen dagen zeker 125 mensen gedood. Philippe Lazzarini, de hoogste man van UNRWA, klaagde dat er zo'n 400.000 mensen op deze manier opgesloten zitten. Bovendien loopt de tweede ronde van de polio-vaccinatie gevaar, aldus Lazzarini. Ook de VS maken zich ook grote zorgen over Gaza. In de Veiligheidsraad zei de Amerikaans vertegenwoordiger Linda Thomas-Greenfield dat Israel in actie moet komen om iets aan de voedselsituatie te doen. En wel nu, zei ze nog. Maar ja, de VS zeggen voortdurend dingen, het blijven alleen woorden. En oh ja, er zijn ook weer een journalist en twee cameramensen neergeschoten. Decameramesen leven nogmmaar één van hen is zeer ernstig gewond. Altijd zijn journalisten de klos. 

In Libanon gaat het ook maar door. Het dodental ligt daar nu boven de 2.100 en mensen hebben met radarbeelden vastgesteld dat er al meer dan 3.000 huizen en gebouwen zijn vernietigd. Met bombarderen hebben de Israeli's door gebrek aan tegenstand veel succes. Er zijn al veel kopstukken van Hezbollah gedood, onder wie Nasrallahs gedoodverfde opvolger, Safieddin, en het laatst iemand in Syrië die volgens Israel gegevens doorgaf over waar de Golan-hoogvlakte het beste kon worden geraakt. Wat de opmars van de troepen in het zuiden betreft is er minder goed nieuws, er zijn nu tien Israeli's gesneuveld en een aantal gewond en hun opmars wordt steeds tegengehouden of teruggeslagen. Ze hebben bovendien het vuur geopend op twee posities van UNIFIL, waarbij twee militairen gewond raakten. En ondertussen schiet Hezbollah voortdurend raketten af, woensdag zo'n 100 op Haifa, en 20 op Kiryat Shemona in het noorden waarbij een echtpaar omkwam. Ook waren er veel branden. 

En dan de Westoever. Woensdagavond werden vier mensen in een auto overvallen door speciale Isarelisce troepen, mist'aravim, als Arabieren verklede soldaten. Alle vier werden vermoord. Israel zei later dat één van hen een leider was van de Martelaren van al-Aqsa, troepen van Fatah. De andere drie waren blijkbaar collateral damage. Hun namen: Abdel-Halim Nasser (43), Salim Abu Saeda (41), Naeem Abdel-Hadi (32) en Issam Salaj (31).  Dinsdag werd een huis om omsingeld door troepen in Aqaba (ten noorden van Tubas). Iemand werd opgeroepen om naar buiten te komen, en toen hij dat niet deed, gedood door een Energa-raket. Het was Abdel-Rauf al-Masri (37). Maandag drongen soldaten het vluchtelingenkamp Qalandia binnen en schoten er Hatem Gheith dood, Hij was pas 12 jaar. Zeven anderen raakten gewond. Het aantal mensen dat sinds 7 oktober 2023 is gedood is nu 749, waarvan 164 kinderen en 12 vrouwen. 

Geen opmerkingen:

Israel pleegt in Noord-Gaza een genocide binnen een genocide

Bommen op het tentenkamp Je kunt je afvragen wat nu eigenlijk het nieuws is wat de oorlogen die Israel voert betreft. Is dat de oorlog tegen...