maandag 14 oktober 2024

Israel pleegt in Noord-Gaza een genocide binnen een genocide

Bommen op het tentenkamp

Je kunt je afvragen wat nu eigenlijk het nieuws is wat de oorlogen die Israel voert betreft. Is dat de oorlog tegen Unifil, waar bij twee aanvallen vijf gewonden zijn gevallen en twee tanks gisteren door het hek van hun basis zijn gereden waarbij, het verwoest is waarbij het verwoest is? Is dat de Israelische luchtaanval op de plaats Aitou, in het overwegend christelijke Zghorta gebied in Noord-Libanon? De eerste keer dat Israel het christelijke gebied aanvalt. Met 18 doden als gevolg? Was het de aanval op een school in Nuseirat waarbij 22 doden vielen en 80 gewonden? Of waren het de luchtaanvallen in Deir al-Balah in Gaza, waarbij een tentenkamp werd gebombardeerd waar vluchtelingen bivakkeerden op de binnenplaats van het Martelaren van al-Aqsa ziekenhuis? Daarbij vielen vier doden. Wanhopige toeschouwers zagen voor hun ogen mensen door de vlammen en de hitte ineen zijgen en tot as verteerd worden. Er waren ook veel gewonden met ernstige verbrandingen van tussen de 60 en 80 procent. Die gaan overlijden, maar lijden eerst gruwelijke pijn, aangezien het ziekenhuis geen geneesmiddelen heeft en ook geen pijnstillers.

Maar dat was niet het belangrijkste nieuws. Volgens mij is het belangrijkste nieuws dat al tien dagen  lang in Noord-Gaza zo'n 400.000 mensen opgesloten zitten. Israel heeft hen tien dagen geleden de order gegeven snel uit het noorden te vertrekken en vrijwel tegelijkertijd heeft het leger het gebied omsingeld. De 400.000 weten niet waar ze heen moeten. Maar ze kunnen ook helemaal niet weg, want dat is gruwelijk gevaarlijk. Ze worden dan onder schot genomen door quatcopters vanuit de lucht en door scherpschutters vanaf de grond. Zondag werden bijvoorbeeld in Jabalia  vijf kinderen die aan het voetballen waren doodgeschoten, plus een vrouw. Tegelijkertijd rukken de tanks steeds verder op en wordt er voortdurend gebombardeerd. Het dodental zou al meer dan 300 bedragen, maar niemand die het zeker weet. In het kamp Jabalia liggen naar het schijnt tientallen lijken op straat, maar de civiele hulpdienst kan vanwege het gevaar niet in actie komen om ze te bergen. Om het allemaal nog erger te maken heeft Israel sinds begin oktober geen hulpkonvooien meer doorgelaten naar het noorden - geen drinkwater, geen eten, geen brandstof, niets. Israel zegt dat het op deze manier Hamas-strijders die zich hebben gehergroepeerd wil isoleren en treffen, maar volgens mij ziet het er eerder naar uit dat Israel  bezig is een al grotendeels verwoest gebied verder te vernielen en bovendien te ontvolken. Ze zijn totaal van God los. Als de burgers niet worden doodgeschoten gaan ze wel vanzelf dood door de dorst en de honger. Dit is genocide in optima forma, of zoals iemand opmerkte, een genocide binnen een genocide. Oh, en de tweede ronde van de polio-vaccinatie schiet er helaas ook bij in.

Jabalia een paar dagen geleden

Verder was er natuurlijk toch wel wat ander nieuws. Zo stuurde Hezbollah twee drones via de zee naar de plaats Binyamina, naar een trainingscentrum van het leger. Eén drone werd opgemerkt en neergehaald, maar de andere alarmeerde zelfs geen sirenes. Vier recruten werden gedood en er waren 60 gewonden. In Zuid-Gaza werd een dag eerder een 22-jarige tankcommandant gedood. In Libanon zijn intussen 12 militairen gesneuveld en 25 gewond geraakt, maar Israel heeft nog weinig of geen vorderingen gemaakt en staat nog steeds vlakbij de grens. Wat echter wel degelijk flink doorgaat is bombarderen. Zoals in Aitou. Of een dag eerder in het centrum van Beirout, waar een flatbouw werd verwoest waarbij 22 doden vielen en meer dan 100 gewonden. En natuurlijk in Zuid-Libanon waar ook flink is gebombardeerd. Volgens Libanon is het aantal doden intussen boven de 2.300 uitgekomen. 

Op de Westoever werden in Jenin onafhankelijk van elkaar twee jongeren van 17 gedood, Rayan al-Sayed en Mahmoud Abu al-Rab. Vier mensen raakten gewond. Drie dagen eerder werden twee mannen in Tulkarem door een drone in hun auto vermoord: Mohammed Ayad Abdullah (20) en Awad Janil  Omar (31).  Hun lijken werden door de bezetters meegenomen. Israel heeft nu 753 Palestijnen van de Westoever gedood vanaf 7 oktober 2023.  Daaronder waren 166 kinderen. Overigens slaagden de Israeli's er deze week in Gaza ook nog in nog twee journalisten te doden. Ayman Mohammed Ruwaished werd op 13 oktober gedood, Hassan Hamad een paar dagen eerder. Israel is inmiddels wereldrecordhouder journalistendoder met 177 dode journalisten in een jaar tijd.

Geen opmerkingen:

Israel pleegt in Noord-Gaza een genocide binnen een genocide

Bommen op het tentenkamp Je kunt je afvragen wat nu eigenlijk het nieuws is wat de oorlogen die Israel voert betreft. Is dat de oorlog tegen...