woensdag 2 oktober 2024

Israelische aanval teruggeslagen ten koste van acht doden

Niet ontplofte Iraanse raket

 Updated
- Israel heeft zijn eerste slagen geleverd met Hezbollah in Zuid-Libanon. Er werd hevig gevochten bij Odeissa, bij Kafr Kila en later bij Maroun al-Ras. Helaas voor Israel werden de troepen in alle gevallen terug geslagen. Ooggetuigen zagen meerdere helikopters die gewonden terugvlogen, Israel in. Verder werd de dood van een 22-jarige kapitein gemeld, wat later werd uitgebreid met de mededeling dat er in feite acht soldaten waren gesneuveld. Arabische bronnen hadden dat al in de ochtend gemeld. Niettemin hebben de commandotroepen van de 98ste brigade intussen versterking gekregen van de 36ste gepantserde Divisie, waaronder de Golani Brigade valt, de 188ste gepantserde Brigade en de Etzioni Brigade. 

De bevolking van dorpen in Zuid-Libanon kreeg het ''advies'' van de Israeli's te vertrekken tot over de rivier de Awali. Dit advies ging verder dan een eerder advies dat alleen dorpen op een geringere afstand van de grens ontruimd dienden te worden. Dit keer ging het om en strook van zo'n 20 kilometer. De Israeli's bombardeerden intussen verder in Beirout, onder meer werden aanvallen uitgevoerd in de wijk Choueifat. Noord-Israel en Galilea kregen zo'n 140 raketten over zich heen, onder meer dorpen هn de buurt van Haifa lagen onder vuur.

Het Israelische leger gaf woensdag toe dat de Iraanse rakettenregen inderdaad een aantal luchtmachtbases heeft getroffen. Er zou alleen schade aan gebouwen zijn ontstaan, de slagkracht van de luchtmacht was niet aangetast. Er zijn echter ook niet-officiële berichten over het verlies van F-35 vliegtuigen. Uit alle berichten erover werden intussen twee dingen duidelijk: dat Iran bij zijn aanval had gemikt op strategisch doelen en dat de Islamitische Republiek daarvoor zijn meest geavanceerde ballistische raketten had gebruikt die hoogstens 20 meter van hun doel neerkomen. 

De Iraanse president Pezeshkian waarschuwde Israel dat als ze op de aanval reageren Iran de volgende keer ook civiele infrastructuur zou kunnen treffen. Veel effect had dat niet. Netanyahu overlegde  woensdagmiddag met onder meer zijn veiligheidschefs. Algemeen was te horen dat Iran spijt zou krijgen van zijn 'agressie'. De Amerikaanse president Biden, die Israel volop steunt in Gaza en verder zowel bij zijn Libanese avontuur als in de confrontatie met Iran, maakte onderwijl bekend dat hij nog een 2 à 3.000 militairen naar het Midden-Oosten stuurt. De Israelische minister van Buitenlandse Zaken Katz zorgde intussen voor een komische noot door te verklaren dat VN-secreataris-generaal Guterres niet welkom is in Israel. Hij had nagelaten bij zijn verklaring over de Iraanse raketaanval expliciet Iran te veroordelen, 

 Door al het geweld van raketten zouden we bijna vergeten dat er ook nog iets in Gaza aan de had is, maar Israel hielp een handje door gisteren en vandaag niet minder dan 90 mensen in Gaza te doden, Tenminste 30 daarvan vielen in de omgeving van Khan Younis, waaronder 19 leden van één familie en zes mensen in een auto. In Midden-Gaza werden tenten aangevallen waarbij 22 doden vielen. Nog eens ruim 20 vielen in Noord-Gaza, waar een aantal huizen werden gebombardeerd en een aanval werd uitgevoerd op een school. In Hebron werden drie stadsdelen afgesloten als reactie op de aanval van een dag eerder waarbij zeven mensen werden gedood (een zevende overleed later) en 16 gewond raakten. De aanvallers, van wie er een werd doodgeschoten en de ander gewond raakte, waren afkomstig uit Hebron. Hamas eiste de aanval op. De afsluiting maakt de Ibrahimi moskee onbereikbaar voor moslims tot zeker de volgende zondag. Het was een bloedig dagje al met al, misschien wel om de schrik van de Iraanse raketten te vergeten.       

Geen opmerkingen:

Israel zet Gaza-methode in in Tulkarem: 18 doden, verwoestingen Libanon nemen toe

De lijken worden weggedragen Israel heeft donderdagavond een luchtaanval met een straaljager uitgevoerd in Tulkarem, Er werd tenminste één r...