vrijdag 4 oktober 2024

Israel zet Gaza-methode in in Tulkarem: 18 doden, verwoestingen Libanon nemen toe

De lijken worden weggedragen

Israel heeft donderdagavond een luchtaanval met een straaljager uitgevoerd in Tulkarem, Er werd tenminste één raket afgeschoten op een café in de wijk Hamam dat op dat moment erg druk bezocht was.  Er vielen daarbij 18 doden en tenminste 20 gewonden. Een volunteer van de Palestijnse Halve Maan vertelde dat het café gruwelijke beelden opleverde van deels onder het puin bedelven lichamen, naast delen van lichamen van kinderen en ouderen die aan de elektriciteitskabels hingen. Het was de zwaarste aanval op Palestijnen van de Westoever in 24 jaar.

Het  Israelische leger maakte alleen bekend dat de luchtmacht bij de aanval in Tulkarem het hoofd van het Hamas netwerk in Tulkarem had gedood, Zahi Yasser Abdel-Razeq Oufi. Blijkbaar heeft het militaire opperbevel de in Gaza volop gebruikte methode overgenomen voor de Westoever: als er een duidelijk doel is, is een bepaald aantal andere doden en gewonden geen bezwaar, dat heeft collateral damage. Zo werden bijvoorbeeld in Gaza blockbuster-bommen afgeworpen op een tentenkamp in het gebied Mawasi omdat vermoed werd dat Mohammed Deif, de  commandant van de Qassambrigade, zich daar bevond. Er waren meer dan 100 doden. Het is niet duidelijk of Deif één van de doden was. De gouverneur van Tulkarem, Mustafa Taqatqa vroeg internationale mensenrechtenorganisaties hiertegen in het geweer te komen. In Tulkarem werd vrijdag een algemene staking gehouden.  Het aantal doden sinds 7 maart is in Tulkarem opgelopen tot 152. In totaal zijn er sinds 7 maart op de Westoever 741 slachtoffers gevallen, waarvan meer dan 160 kinderen.

De verwoestingen in de zuidelijke plaats Toul
Het Israelische leger bombardeerde intussen flink verder in Libanon. Onder meer werden in het grensgebied 38 van de 137 klinieken uitgeschakeld. De overwegend christelijke bevolking van de zuidelijke plaats Marjayoun was geschokt door een bombardement in de omgeving van het plaatselijke ziekenhuis. Daarbij werd een ambulance geraakt en vier ambulance medewerkers werden gedood. In Beirout werd opnieuw gebombardeerd in Dahiye en (een dag eerder) in het centrum. De chef van de verbindingsdienst van Hezbollah zou zijn gedood. Ook werd gemeld dat Israel in de buurt van de grensplaats met Syrië, Masnaa, had gebombardeerd. Daar zou een tunnel waardoor wapens werden gesmokkeld voor Hezbollah zijn getroffen. Israel meldde dat het in twee dagen grondgevechten rond de 250 militairen van Hezbollah had gedood. Zelf had het opnieuw twee militairen verloren. Er waren 25 gewonden. Volgens Hezbollah had Israel zeker 17 man verloren. Er zouden nu sinds 7 oktober meer dan 2.000 Libanezen zijn gedood.  

De verwoestingen in Beirout
De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Araghchi bracht onverwachts een bezoek een Beirout, waarbij het met zijnde vliegtuig ook een forse lading medische hulpgoederen meenam. Hij zei dat zijn bezoek aantoonde dat Iran Libanon niet in de steek zou laten. Ook de World Health Organization stuurde de nodige verbandmiddelen en medicijnen. Ayatollah Khamenei, de hoogste leider van Iran, hiedl vrijdag een rede waarin hij Hezbollah-leider Nasrallah herdacht Het tweede deel van de rede hield hij in het Arabisch opdat alle landen van het Midden-Oosten konden meeluisteren. Hij riep vooral op tot eenheid en voorspelde de ondergang van Israel. 

Geen opmerkingen:

Israel zet Gaza-methode in in Tulkarem: 18 doden, verwoestingen Libanon nemen toe

De lijken worden weggedragen Israel heeft donderdagavond een luchtaanval met een straaljager uitgevoerd in Tulkarem, Er werd tenminste één r...