zondag 20 oktober 2024

Israel verjaagt mensen uit N-Gaza en verricht massa-arrestaties; 87 doden in Beit Lahiya

Jabalia: Israel stelt gevangenen op

Updated - Volgens de mensenrechtenorganisatie Palestijns Centrum voor de Mensenrechten (PCHR) zijn de Israeli's bezig de bevolking van  Noord-Gaza te dwingen hun huizen te verlaten. PCHR voegt eraan toe dat de organisatie al langere tijd waarschuwt dat Israel het hele gebied wil ontvolken. Het zou daarbij het plan volgen van ex-generaal Giora Eiland, een vreoeger veiligheidsadvisuer, die bepleitte dat Gaza leeg diende te worden gemaakt. In Jabalia begon het leger huizen binnen te dringen en mensen naar buiten te werken  Volgens verslaggeefster Hind Khodari van Al-Jazeera komen velen huilend naar buiten, smekend om water en voedsel. Er zijn al 16 dagen geen trucks met levensbehoeften gesignaleerd. Tegelijkertijd pleegt het leger ook weer massa-arrestaties. Er zijn taferelen te zien die bekend waren in een veel eerder stadium van de strijd: mannen, inclusief kinderen van boven de 12, worden opgesteld en vervolgens gevankelijk afgevoerd, terwijl de vrouwen worden weggejaagd, naar het westen. Niemand weet wat er met de gevangenen gaat gebeuren.

Intussen wordt er ook nog voortdurend gebombardeerd. Onder meer een heel woonblok in de plaats Beit Lahiya in Noord-Gaza werd vernield. Daarbij hebben 87 mensen het leven verloren, volgens het ministerie van Gezondheid van Gaza. Er liggen nog meer mensen onder het puin. Er zijn verder zeker 40 gewonden. Het zoeken wordt voortgezet. Volgens Israel kan het aantal echter niet kloppen, want er zijn ''precisie-wapens'' gebruikt en het was een zorgvuldig uitgezocht object, een ''stronghold'' van Hamas. Ach ja, dat zal dan wel.

Het hele gebied ligt voortdurend onder vuur en zodoende werd het Indonesische ziekenhuis is getroffen. Er zijn diverse beschadigingen en er is een generator kapotgeschoten, waardoor de stroom uitviel. Twee patiënten op de intensieve care zijn daardoor overleden. Ook het Al-Awda ziekenhuis heeft beschadigingen opgelopen. Hetzelfde geldt voor het Kamal Adwan-ziekenhuis. Tijdens de heftige bombardementen en artilleriebeschietingen die in Jabalia voortdurend plaatsvinden zijn de watertanks en het elektriciteitsnetwerk beschadigd met als gevolg dat verschillende medische diensten zijn uitgevallen. Ook is een school bestookt met een zware raket die drie verdiepingen van het gebouw dat was gevuld met vluchtelingen heeft verwoest. Er zijn negen doden doden en veel ernstig gewonden. En intussen gaan de gruwelijkste verhalen rond over gebrek aan eten en drinken, en lijken die in het rond liggen maar niemand die precies weet hoe en wat want de telefoon en het internet werkt al twee dagen niet meer.  Ondertussen is het er wel zeker dat dit de hel op aarde is.

Bombardement op Burj al-Barajneh (Z-Beirout)

 Ook in Jabalia kwam intussen een divisiecommandant, de druzische kolonel Ihsan Daqsa, om het leven en een andere officier werd gewond. Een dag eerder werden in Noord-Gaza twee soldaten gedood en kwam in Rafah in  het zuiden  eveneens een militair om. Israel heeft nu in Gaza 358 man verloren. 

In Libanon zijn de afgelopen 24 uur een 50-tal dorpen in het zuiden gebombardeerd, Nabatieh kreeg zelf het derde bombardement in een week over zich heen, Zuid-Beirout moest het opnieuw ontgelden. Israel zegt daar het inlichtingen hoofdkwartier van Hezbollah te te hebben getroffen en een wapenopslagplaats. Volgens de omwonenden waren het woonhuizen. Het dodental is  2.400. Er staat nu een omvangrijk bombardement op het programma op de financiële instelling waar Hezbollah zijn geld van zou krijgen. Aan de andere kant vuurde Hezbollah de afgelopen 24 uur 120 raketten af op Noord-Israel. Er braken verscheidene branden uit. Netanyahu dreigde Iran dat degene die Israel schaadt zwaar daarvoor zal boeten, naar aanleiding van de drone van Hezbollah die zaterdag zijn huis trof.

Geen opmerkingen:

Israel verjaagt mensen uit N-Gaza en verricht massa-arrestaties; 87 doden in Beit Lahiya

Jabalia: Israel stelt gevangenen op Updated - Volgens de mensenrechtenorganisatie Palestijns Centrum voor de Mensenrechten (PCHR) zijn de Is...