maandag 23 september 2024

Israel voert tenminste 800 aanvalsvluchten uit en doodt 492 Libanezen

 

 3 x Updated - Libanon heeft maandag de zwaarste Israelische aanvallen meegemaakt sinds de confrontaties tussen Hezbollah en Israel een jaar geleden begonnen. Israel zegt meer dan 800 doelen te hebben geraakt in Zuid-Libanon. Dat gebeurd na een waarschuwing dat er luchtaanvallen zouden worden uitgevoerd ''op huizen waar Hezbollah wapens had verborgen''. Volgens het Libanese ministerie van Gezondheid zijn er 492 doden gevallen en waren er 1.645 gewonden. Duizendcn Libanezen ontvluchtten het zuiden, de hoofdweg van Sidon naar Beirout was totaal verstopt. Het was de grootste exodus sinds de oorlog van 2006.

De eerste ronde maakt 182 slachtoffers. Een tweede ronde van aanvalsvluchten richtte zich op de Bekaa -vallei. In het begin van de avond kwam daar nog een aanval op een zuidelijke wijk van Beirout bij. Israel stuurde grote aantallen waarschuwingen naar Libanezen waarin ze werden opgeroepen om zich onmiddellijk te verwijderen van huizen waar wapens van Hezbollah waren opgeslagen. Imad Kreidieh, het hoofd van de telecommaatschappij Ogero zei dat er minstens 80.000 automatisch gegenereerde berichten waren ontdekt. Er waren ook mensen die telefoontjes kregen via een Libanees nummer. Volgens Kreidieh was het een manier van psychologische oorlogsvoering. Libanons minister van Informatie Ziad Makary zei dat zij ministerie ook een bericht had ontvangen dat ze het ministerie moesten ontruimen. Dat zullen we niet doen, aldus Makary. Ook hij noemde het een manier van psychologische oorlogsvoering. Eerder waren er berichten dat de Israeli's ook wegen naar ziekenhuizen hadden gebombardeerd, kennelijk om het transport van gewonden te bemoeilijken.

Minister van Defensie Yoav Gallant herhaalde dat Israel zal doorgaan totdat de geëvacueerde Israeli's uit Noord-Israel ''veilig kunnen terugkeren''. Israels militaire woordvoerder Hagari zei in een verklaring dat wat er nu te zien was ''secondaire explosies waren'' van wapens die waren getroffen. ''In elk huis dat we aanvallen waren wapens. Raketten drones, wapens die waren bedoeld om Israeli's aan te vallen,'' aldus Hagari. De aanvallen voeren de druk op op Hezbollah dat tot nog toe  nauwelijks reageerde. Het enige wat ik tegenkwam waren een aantal koeien in Galilea en wat schade (van terugvalllende  afweerraketten) in Nazareth. De groep heeft al twee keer eerder zware klappen moeten incasseren, de eerste keer was een aanval in Beirout op militaire leiders die 45 mensen doodde onder wie de commandanten Ibrahim Aqil en Ahmed Wahbi en 16 andere Hezbollah-leden. En vervolgens de ontploffende piepers en walkie talkies met als gevolg 42 doden en meer dan 3.000 gewonden. Veel Libanezen zijn bang voor een heftige tegenactie. Dat zou wel eens een echte oorlog kunnen betekenen. 

Geen opmerkingen:

Israel maakt zich op voor de invasie van Libanon

 Israel heeft twee divisies samengetrokken bij zijn noordgrens met Libanon als voorbereiding op een invasie. De oorlog van 2006 die Israel v...