maandag 2 september 2024

Een hevig maar kort protest, en een nog steeds ernstige situatie op de Westoever

Tel Aviv, zondagavond
 Ach, het grote protest is alweer op zijn retour. Zondagavond waren er, na de vondst van zes dode gijzelaars, volgens de kranten 280.000 mensen op de been in Tel Aviv om te eisen dat de regering-Netanyahu nu een staakt-het-vuren overeenkomst tekent. Fay waren niet zoveel mensen als in 1982 om te protesteren tegen de moorden in Sabra en Chatilla (Beirout) - maar toch. Maandag was er een algehele staking, gesteund door de landelijke vakbond Histadruth, waaraan ook de scholen die net begonnen waren evenals de universiteiten, en niet te vergeten, de luchthaven Ben Gurion meededen. Maar Netanyahu en minister Smotrich hadden een petitie bij het hooggerechtshof ingediend om de staking verbieden en die leidde ertoe dat de rechters opdracht gaven om 2,30 Israelische tijd te stoppen. Zo geschiedde. Het was weer business as usual - of zou het wachten zijn op een nieuwe ingreep van de regering Biden.

In Gaza was het weer een dagje polio-vaccineren. In Midden-Gaza dan, zondag werden er 87.000 kleine kinderen geënt. Over vier weken moet het nog eens. Maar elders werd gewoon gebombardeerd. Zo werd in Noord-Gaza de Safad-school platgegooid. Dat was al twee keker eerder gebeurd, maar nu was hij echt plat, 11 mensen die hem als schuilplaats gebruikten kwamen erbij om. Er waren meer aanvallen in Noord-Gaza. Het dodental staat nu op 40.768.

Op de Westoever was maandag dat zesde dag van de invasie. Er werd gemeld dat in Tulkarm het vernielen van de straten nog steeds doorging. Het westelijke deel van de stad was nu aan de beurt, de straten rond de al-Alimi rotonde met name. Ook de twee ziekenhuizen. het al-Israa hospitaal en het Thabet Thabet Regeringshospitaal werden nog steeds belegerd. In Jenin verlieten de troepen het oostelijke deel van de stad, maar begonnen zij meer naar het westen straten om te woelen. Er was nog steeds geen water, elektriciteit of voedsel. Er werd met scherp op journalisten geschoten toen het leger oprukte naar de Cinema-rotonde. Twee journalisten raakten gewond

Zondagavond werden Abdullah Nasser Hammou en Mohammed Mahmoud Hammou doodgeschoten toen zij per scooter brood ronddeelden in Kafr Dan ten westen van Jenin. In Silat Harithiya, eveneens ten westen van Jenin, werd diezelfde avond Laith Marwan Shawahneh gedood bij een aanval met een drone. Maandagochtend werd in het Regeringshospitaal het lichaam ingeleverd van de 50-jarige Ayman Rajeh 'Abed. Hij was nog aan zij handen geboeid en zijn lichaam vertoonde tekenen van mishandeling. Hij was die ochtend opgepakt in Kafr Dan. In de ochtend werden het dorp Deir Abu Daif en Yanoun ten oosten van Jenin bestormd, en werd de ex-gevangene Yahya Zubeidy opgepakt, een broer van Zakaria Zubeidy. De belegering van de ziekenhuizen bleef gehandhaafd.

Afsluiting in Hebron

In Hebron werd zondag Mohannad Mohammed al-Aswad geëxecuteerd toen na een belegering een Energa-raket werd afgevuurd op zijn huis. Al-Aswad zou de uitvoerder zijn geweest van de aanslag met een autobom waarbij drie Israeli's werden gewond. Eerder doodde Israel al twee Palestijnen die betrokken waren bi de aanslagen in Gush Etzion en Karme Tzur.  Ook werd Hebron volledig afgesloten van de buitenwereld. Er werden 36 mensen uit verschillende plaatsen opgepakt, vooral uit Hebron. Volgens de Vereniging van Gevangenen en de Commissie van (ex)Gedetineerden zij de afgelopen dagen zeker 110 mensen opgepakt. Er zijn nu 30 mensen gedood bij deze invasie: 19 in Jenin, vier on Tulkarm, 4 in Tubas en drie in Hebron. 

Geen opmerkingen:

Elias Khoury 1948 - 2024

 Afgelopen zondag overleed de Libanese schrijver Elias Khoury. Hij was 76 jaar.  Hij was al geruime tijd ziek en ging enkele malen eerder he...