zondag 4 augustus 2024

Israel verwoest school in Gaza-stad en vermoordt negen man met twee drone-aanvallen in Tulkarem

De verwoeste school in Sheikh Radwan

 Israel heeft zaterdag tenminste 17 mensen gedood bij een aanval - de zoveelste - op een school in Gaza-stad waar mensen schuilden. Drie bommen werden afgeworpen op de Hamama school in Sheikh Radwan die volledig werd verwoest. Na een een eerste aanval kregen de mensen de raad zo snel mogelijk te  vertrekken, maar voordat het zover was volgden de andere aanvallen. Verschillende lijken bleven achter in de school temidden van het puin. Andere werden - vaak in stukken - geborgen. Het aantal doden is niet echt bekend en kan hoger uitvallen, 

Verder werd een huis gebombardeerd in Khan Younis waarbij vijf Palestijnen werden gedood en een huis in het  Bureij kamp waarbij drie doden vielen. Ook was er een aanval in de wijk Zeitoun in Gaza-stad  waarbij twee mensen werden gedood. 

Israel voerde ook een aantal aanvallen uit in Zuid-Libanon. Daarbij werd in de plaats Deir Siriane (in het  district Marjayoun) een 17-jarige jongen gedood en raakten zes anderen gewond. Ook werden diverse luchtaanvallen uitgevoerd, onder meer in Kfar Kila. Een dag eerder werden bij een Israelische aanval tenminste vrij Syrische gastarbeiders gedood. Hezbollah liet zich overigens ook niet onbetuigd, schoot meerdere raketten af en dwong een Israelisch vliegtuig om te keren. Nog meer landen raadden hun onderdanen aan Libanon te verlaten vermoedelijk ook naar aanleiding van de speech van Hassan Nasrallah, de geestelijk leider van Hezbollah, bij de begrafenis van commandant Shukr, waarin hij zei dat de oorlog een nieuwe fase was ingegaan.  

 In Jemen zoude Amerikanen een afvuurinstallatie voor raketten hebben uitgeschakeld. Er werden in Jemen ook grote demonstraties gehouden ter herinnering aan Ismail Haniyeh, zoals ook in Indonesië, Londen, de Marokkaanse stad Rabat en in de Israelische plaats Umm al-Fahm. Israelische onderhandelaars over een staakt-het-vuren keerden na één dag terug uit Egypte. Een dag eerder waren er berichten uit Israel dat er onenigheid was uitgebroken in het kabinet naar aanleiding van beschuldigingen dat Netanyahu een akkoord tegenhield. Uit Teheran kwam een mededeling van de Islamitische Revolutionaire Garde dat Haniye was gedood door een raket voor korte afstand die buiten het gastenverblijf was afgevuurd. Aanvankelijk was gezegd dat hij door luchtdoelraket was getroffen. Daarna kwam de New York Times met het verhaal dat het een bom was geweest die twee maanden eerder in het gastenverblijf was geplaatst en op afstand tot ontploffing was gebracht. Nu was het een raket met een lading van zeven kilo springstof die op nog onbekende wijze was afgevuurd.

Vernielingen in Tulkarem

Op de Westoever voerden de Isarelische troepen zaterdag niet één maar  twee aanvallen met drones uit in het stadje Tulkarem. Daarbij werden in totaal negen mensen gedood, onder wie de plaatselijke leider van de Qassem Brigades van Hamas. Hij zat in een auto met vier anderen die totaal verbrandde. De identificatie van de vier is nog aan de gang. Wat later werden vier anderen op identieke wijze vermoord. Zij zouden tijdens confrontaties het vuur hebben geopend op de Israelische troepen waarop de drone te hulp werd geroepen. Het was de 30ste keer dit jaar dat dat gebeurde. Israel voerde intussen zoals intussen gebruikelijk vernielingen uit aan wegen en infrastructuur in Tulkarem.


Geen opmerkingen:

Ontploffende piepers maken duizenden gewonden onder Hezbollah-leden en doden er negen

Drukte bij een ziekenhuis in Beirout  Israel heeft een  nieuwe criminele truc uitgevonden, zo mogen we tenminste veronderstellen:  ontploffe...