donderdag 29 augustus 2024

Op tweede dag van invasie Westoever 18 doden


Troepen van het Israelische bezettingsleger hebben donderdagmorgen bij het aanbreken van de dag vijf  mannen gedood die zich verborgen hielden in een moskee in Tulkarem. Daaraan voorafgaande zou een vuurgevecht hebben plaatsgevonden, Eén van de vijf was Mohammed Saber Jaber uit het Nour Shams kamp, de plaatselijke commandant van de strijders in de stad, die beter bekend stond als Abu Shujaa. Hij was vergezeld van vier anderen, van allemaal werden de lichamen in beslag genomen. Hetzelfde gold voor Majed Majed Daoud (21) die bij de bestorming van Tulkarem werd doodgeschoten. Majed Daoud was een student aan de technische Khadouri-universiteit waar  hij architectuur studeerde. 

Abu Shuja'a
Woensdag kwam het dodental van de inval in de noordelijke steden van de Westoever op 12 na het doodschieten van Mohammed Bassam Arabi (31) in Jenin (wiens twee  broers in 1997 en 2003 door de bezetting werden gedood) en de 62-jarige Ayed Abu al-Hayja in Tulkarem die in zijn eigen huis werd doodgeschoten. Het totaal aantal slachtoffers staat nu op 18, onder wie acht in Jenin, zes in Tulkarem en vier in Tubas. Er zijn ruim 30 gewonden. De inval die wordt bijgestaan door helikopters, drones, vliegtuigen en zware bulldozers duurt overigens nog voort, behalve in Tubas waar de troepen zich vandaag terugtrokken.

In Tulkarem en het Nour Shams kamp worden huis aan huis woningen binnengedrongen en onderzocht. Talloze burgers worden aan ondervragingen onderworpen. Het Nour Shams kamp is volledig afgesloten  van de buitenwereld, alle toegangen zijn afgesloten. 

De stad Jenin wordt nog belegerd, en er zijn versterkingen gestuurd maar het oosten van de stad en de omgeving. De twee ziekenhuizen, Ibn Sina en het Martelaar Khalil Suleiman regeringshopitaal worden belegerd. Bulldozers werken nog steeds aan het vernielen van wegen, het opwerpen van barricades en het verwoesten van infrastructuur. Ook auto's van ingezetenen en andere bezittingen worden platgereden en vernield. De elektriciteit en het internet zijn uitgevalIen. En intussen zij er confrontaties tussen de troepen en het verzet, dat er in geslaagd zou zijn een groep militairen in een hinderlaag te pakken te nemen. Er worden schoten gehoord en van tijd tot tijd luide explosies. De ziekenhuizen werken met noodaggregaten, e klagen erover dat de militairen he belemmeren in hum werk. Er dreigt ook een watertekort, maar de tanks van de ziekenhuizen zijn nog ruim halfvol. 

Diana Butu
De actie, de zwaarste militaire invasie sinds 2002, kreeg commentaar van onder meer VN-secretaris Guterres, die refererend aan de belegerde medische instellinen, zei dat iedereen toegang moest hebben tot medische hulp. Hij zei verder dat de ontwikkelingen dreigden de al gespannen situatie nog verder onder druk te zetten en het gezag van de Palestijnse Autoriteit verder te ondermijnen. Kenneth Roth, de vroegere directeur van Human Rights Watch merkte op dat Israel niet de gebruikelijke politietactieken meer hanteert maar intussen mensen gewoon doodschiet of bombardeert. En Diana Butu, advocaat en ex-lid van het Palestijnse team naar de vredesonderhandelingen van destijds, zei dat het nogal logisch is dat Israel, na bijna elf maanden in Gaza een genocide te hebben uitgevoerd waar het mee wegkomt en waar erg weinig veroordelingen over zijn uitgesproken, zich nu op de Westoever stort. ''Het is hun bedoeling om zich van zoveel mogelijk Palestijnen te ontdoen. En het is behoorlijk verontrustend voor Palestijnen als je weet dat Israel ongeveer alles kan doen en er letterlijk mee weg kan komen. Niemand beschermt de Palestijnen."

Geen opmerkingen:

Elias Khoury 1948 - 2024

 Afgelopen zondag overleed de Libanese schrijver Elias Khoury. Hij was 76 jaar.  Hij was al geruime tijd ziek en ging enkele malen eerder he...