woensdag 28 augustus 2024

Grote Israelische invasie van Noord-Westoever, tot nu toe 10 doden


Updated  - Israel is in de nacht van dinsdag op woensdag begonnen aan een grootscheepse aanval op de Westoever. Er zijn duizenden manschappen bij betrokken. Het is de grootse invasie op de Westoever sinds 2002, tijdens de Tweede Intifada. Hij zal meerdere dagen gaan duren. Er zijn grote aantallen gepantserde voertuigen bij betrokken, plus zware bulldozers. Het geheel wordt vanuit de lucht ondersteund door aanvallen van vliegtuigen en drones.

De aanvallen zijn primair gericht op vier noordelijke steden, te weten Tulkarem, Jenin, Tubas en Nablus en hun omgeving. Volgens Israel zou het erom gaan het ''terreur-netwerk'' in het noorden te ontmantelen. Daar vandaan zou onder meer de opdracht zijn gekomen voor de zelfmoord-aanslag van 18 augustus in Tel Aviv, die eindigde met de ontploffing van de bedrijver ervan. Volgens minister Katz van Buitenlandse Zaken zou het een goed idee zijn om de Palestijnen in de betreffende gebieden te evacuëren naar het voorbeeld van Gaza tot de operatie is afgelopen, zo liet de minister weten op X, voorheen Twitter.

Bij diverse aanvallen zijn intussen tien doden en meerdere gewonden door kogels gevallen van wie enkele ernstig gewond zijn, maar dit aantal gaat zeker stijgen.  In de nacht van dinsdag werden twee Palestijnen uit Jenin in een auto doodgeschoten en meerdere Palestijnen gewond. De twee dode Palestijnen waren Qassem Mohammed Jabarin (25) en Assem Walid Dabaya (39) eveneens uit Jenin. 's Ochtends vroeg werden in Sir, een dorp even ten zuiden van Jenin nog drie anderen vermoord door een raket van een drone. Hun namen zijn onbekend. Later op de dag werd in Kfar Dan Mohammed Ibrahim Abed doodgeschoten. Hij was een ex-gevangene die in 2022 was vrijgelaten.  De militairen hadden inmiddels de ziekenhuizen in Jenin omsingeld en afgegrendeld van de buitenwereld.  Volgens de gouverneur van Jenin, Kamal Abu Rub dreigden de militairen het Khalil Suleiman Regeringshospitaal te bestormen. In het oosten van enin werd een uitgaansverbod van kracht. De inwoners mochten hun huizen niet verlaten.

 Vroeg in de ochtend werden in het Fara'a kamp te zuiden van Tubas vier mannen gedood door een drone. De hulp diensten konden hen niet bereiken doordat het kamp intussen was bezet door een grote legermacht die het had afgegrendeld en de bewegingen van de inwoners, en van hulpdiensten belemmerden. Op de daken waren scherpschutters geplaatst. 


In Tulkarem was intussen ook een grote legermacht geïnstalleerd die de ziekenhuizen had omsingeld, en de straten  en in- en uitgangen van het de stad controleerde, Vier zware bulldozers waren begonnen met het omwoelen van de straten en het grondig vernielen van de water- en elektriciteitsvoorzieningen. In de wijk Manshiya bombardeerde een drone een huis, maar er waren allen enkele lichtgewonden door scherven. Op een bepaald moment in de middag kwam de oekaze dat het kamp Nur Shams in vier uur moest worden ontruimd. De inwoners konden het kamp verlaten via een checkpoint nadat ze eerst waren gefouilleerd en ondervraagd. 

In Qarawat Bani Zeid en Abwein,  dorpen in de buurt van Ramallah, raakten twee volwassenen en een kind bij een schietpartij gewond. De oostkant van de stad Nablus kreeg eveneens bezoek van de militairen, die zich verspreiden door de Askar en Balata-kampen. Daar braken gevechten uit met name in het Balata-kamp. Verdere gegevens ontbreken nog. 

In de loop van de dag werden  62 arrestaties verricht in diverse plaatsen, Ook werden er in 42 gevallen nieuwe orders uitgevaardigd voor administratieve hechtenis, dat wil zeggen hechtenis zonder aanklacht waartegen me zich niet kan verdedigen. De straffen variëren van drie maanden tot een half jaar. (Gebaseerd op diverse takes van Wafa)

 

Geen opmerkingen:

Elias Khoury 1948 - 2024

 Afgelopen zondag overleed de Libanese schrijver Elias Khoury. Hij was 76 jaar.  Hij was al geruime tijd ziek en ging enkele malen eerder he...