maandag 18 januari 2010

Shabak pakt daders brandstichting in moskee


De moskee van Yasuf. Palestijnen inspecteren verbrande exemplaren van de Koran.

Politie en eenheden van de binnenlandse veiligheidsdienst Shabak, tezamen ongeveer 100 man, hebben in de nacht van zondag op maandag een inval gedaan in de slaapzalen van twee yeshivot (religieuze opleidingsinstituten) in de nederzetting Yitzhar, niet ver van Nablus. Daarbij zijn zeven mensen opgepakt, onder wie vier minderjarigen, (Haaretz meldde de arrestatie van tien mensen, IMECM had het over negen arrestaties). De arrestanten worden ervan verdacht haldf december een moskee in het dorp Yasuf te zijn binnengedrongen en brand te hebben gesticht, waarbij onder meer tapijten en de bibliotheek met exemplaren van de Koran verloren gingen. De aanval op de moskee was waarschijnlijk een vergelding voor de 'Bouwstop' van tien maanden die de regering-Netanyahu had afgekondigd. De brandstichters schreven leuzen op de muren van de moskee als 'We zullen jullie allemaal verbranden' en 'Prijskaart - de groeten van Effi'.
Dit laatste verwijst naar uitlatingen van onder meer het ultrarechtse Knessetlid Effi Eitam dat aan de bouwstop een prijskaart van vergelding zou komen te hangen.
De inwoners van Yitzhar en studenten van de Yeshivot in de nederzetting (waaronder de Od Yosef CHai yeshiva) zijn al enkele jaren met enige regelmaat in het nieuws geweest onder meer wegens het afzagen van olijfbomen of het in brand steken van eigendommen van aangrenzende Palestijnse dorpen als Burin. De daders werden nooit gepakt. Na de aanslag op de moskee, die veel publiciteit kreeg, vaardigde minister van defensie Barak expliciete orders uit voor de arrestatie van degenen die hiervoor verantwoordelijk waren. De huidige arrestaties zijn daar blijkbaar het  resultaat van.
Mogen we hieruit concluderen dat de Shabak best vin staat is de daders te identificeren en aan te houden? Als ze daar bij die dienst maar de opdracht toe krijgen?   

Geen opmerkingen: