woensdag 20 januari 2010

Eerste illegale universiteit ter wereld wordt officieel erkend

Het Ariel University Center of  Samaria.

De Israëlische minister van Defensie Ehud Barak heeft toegezegd dat hij een beslissing zal erkennen waarbij het College in de nederzetting Ariël officieel universiteit wordt. De beslissing om het college op te waarderen werd al in 2005 genomen. De toenmalige premier Sharon stond daar vierkant achter, want de beslissing was in zijn woorden 'volledig in lijn' met de opvatting van zijn regering die 'de versterking van de nederzettingen ziet als een van haar doeleinden'.
De beslissing werd toen echter niet uitgevoerd, vooral door verzet van de organen die het hoger onderwijs reguleren. In 2007 besloot het Ariël College, dat geïrriteerd was over het uitstel, zichzelf 'Ariël University Center' (HaMerkaz haUniversiti Ariël beShomron) te noemen. De toenmalige minister van Onderwijs Juli Tamir (Arbeid) noemde dat toen misleiding. Maar Tamirs partijgenoot Barak maakt nu aan die situatie een einde, door te zwichten voor druk van de Israel Beitenu Partij van Avigdor Lieberman, zo bericht Haaretz.
Volgens Ynet wordt het instituut in eerste instantie erkend als 'Universitair Centrum', en zal in een paar jaar de beslissing vallen dat het Israëls achtste universiteit wordt.

De Ariël Universiteit wordt met dit besluit bij mijn weten de eerste illegale universiteit ter wereld. Links in de Knesset reageerde scherp. Chaim Oron, de leider van de linkse partij Meretz, zei dat zelfs mensen met een uiterst scherp gezichtsvermogen en het vermogen om de kleinste nuances te onderscheiden moeite hebben om ook maar het het geringste verschil in uitgangspunten te ontwaren tussen Ehud Barak (van de socialistische Arbeid)en Benyamin Netanyahu (van de Likud). Hij waarschuwde dat de beslissing zal leiden tot een versterking van de internationale tendens tot een academische boycot van Israel. Ahmed Tibi van de Verenigde Arabische Lijst sloot zich hierbij aan. Hana Swaid van Hadash zei dat de regering beter een nieuwe universiteit in de (Arabische) stad Nazareth zou kunnen beginnen als zij zo nodig meer universiteiten wilde.

Het insituut in Ariël werd in 1982 opgericht als een Likud-venture. President van de Raad van Bestuur is de voormalige Likud-minister van Defensie Moshe Arens. De universiteit streeft ernaar in 2020 een aantal studenten van 20.000 te halen en maakt geen geheim van haar ideologische kleur. Zo meldt zij op haar website:

As a demonstratively Zionist institution, the University Center has two key requirements: every student must study one course per semester on some aspect of Judaism, Jewish heritage or Land of Israel studies, and the Israeli flag must be displayed in every classroom, laboratory and auditorium on campus.
Mij interesseerde vooral wat er door de sectie political science werd gedoceerd. De website vertelt dat het dit studiejaar een simulatie-project van de diplomatie in het Midden-Oosten is. Ongetwijfeld nuttig. Maar een studie van de mogelijkheden in het kader van de Eénstaats-oplossing komen misschien toch meer in aanmerking.

Geen opmerkingen:

Het Westen moet nu met sancties en een wapenembargo een einde aan de moordpartij in Gaza afdwingen

Francesca Albanese zei het zaterdag al, nadat een dag eerder het Internationaal Gerechtshof (ICJ) Israel opdracht had gegeven de strijd te s...