dinsdag 5 januari 2010

Mensenrechtenactivisten in de celNadia Hijab van het Institute of Palestine Studies denkt dat Israël zenuwachtig begint te worden van de roep om BDS (Boycot, Desinvestment and Sanctions). De oproepen ertoe zijn talrijker geworden, zowel van binnen als van buiten Israël en Palestina zelf als daarbuiten, en de weerklank is groter. Hijab geeft als een van de redenen waarom ze denkt dat Israël de roep om BDS is gaan vrezen, dat het aantal (geweldloze) activisten dat in de gevangenis verdwijnt is toegenomen.
Ze zou daar best eens gelijk in kunnen hebben. In ieder geval zijn drie belangrijke activisten de laatste tijd achter de tralies verdwenen. Nummer één was Mohammed Othman (foto midden) uit Jayyous, die eind september werd opgepakt toen hij terugkwam van een reis naar Noorwegen waar hij tegen de Muur had geageerd en opgeroepen had tot BDS. 

Nummer twee was Abdallah Abu Rahme, een onderwijzer uit Bil´in en een van de drijvende krachten van het Volkscomité dat de protesten daar tegen de Muur coördineert. Abdallah (foto boven, geflankeerd door twee kennissen tijdens een ceremonie van rouw voor zijn familielid Bassam Abu Rahme die werd gedood door een Israëlische traangasgranaat) werd gearresteerd op 11 december. En tenslotte was het de beurt aan Jamal Jumaa, een van de anti-Muur activisten van het eerste uur, die de drijvende kracht is en was achter de organisatie Stop the Wall en een aantal andere NGO´s. Jamal (foto onder) werd opgepakt op 15 december.   

Onnodig te zeggen dat geen van drieën weet wat de aanklacht  tegen hen is op grond waarvan rechtbanken de verlenging van hun detentie hebben bevolen. Mogelijk krijgen zij, noch hun advocaten, dat ook nooit te horen. Dat is de rechtspraktijk in door Israël bezet gebied. De vraag is nu: wie protesteert hiertegen? Verhagen misschien, die de mensenrechten gemaakt heeft tot een speerpunt van het Nederlandse beleid?

Geen opmerkingen: