donderdag 7 januari 2010

CIDI doet aan oorlogshitserij

Naar schatting 20.000 mensen woonden de begrafenis van drie Palestijnen bij die op 26 december door het Israëlische leger in het holst van de nacht  voor de ogen van vrouwen en kinderen in hun huizen werden doodgeschoten.....

Onder het kopje ´Abbas verheerlijkt terroristen´ gaat het CIDI op haar website tekeer tegen de de facto PA-president Mahmoud Abbas:

´Onze nieuwste religieuze martelaren zijn (....) in koelen bloede door Israëlische troepen vermoord in Nablus,´  zei Abbas op het tv-station van de PA over de drie terroristen die vorige week de auto van een kolonist van de weg duwden en de inzittende met kogels doorzeefden.´
Als referentie geeft het CIDI een uiterst betrouwbare bron, namelijk Palestinian Media Watch van de in de nederzetting Efrat woonachtige Itamar Marcus, een ex-werknememer van de geheime dienst Shabak en een rabiate anti-moslim van het kaliber Wilders. Deze onpartijdige bron sterkt het centrum voor Informatie en Documentatie Israël al niet erg tot eer, maar helaas heeft het informatiecentrum ook geen enkele poging gedaan om informatie over de feiten te vergaren. Als dat wel het geval was geweest had het CIDI kunnen leren dat het doden van de Palestijnen de PA heftig onder druk zette om de zogenoemde ´veiligheidssamenwerking´ met Israël op te zeggen. Dat althans is wat Abbas volgens mijn gegevens zei voor de Palestijnse tv. 

Fayyad betuigt zijn medeleven

De dood van de drie mannen in Nablus was dan ook een van de meest schandelijke buitengerechtelijke terechtstellingen die de Israëli´s sinds hun Gaza-operatie hebben laten zien. Niet voor niets liepen duizenden uit voor de begrafenis van Raed Sakarji (die uit bed werd gehaald en voor de ogen van zijn zeven maanden zwangere vrouw werd doodgeschoten), Ghassan Abu Sharkh en Anan Subih. Ook de facto premier Salam Fayyad gaf acte de présence bij de rouwbetuigingen.
De gang van zaken was als volgt: Nadat een kolonist - rabbijn Meir Avshalom Hai uit de nederzetting Shavei Shomron - op 24 december in zijn auto was doodgeschoten, zette het Israëlische leger op 26 december ´s nachts met veel vertoon van macht het centrum van Nablus af en het belendende dorpje waar één van hen woonde (let wel: dit was sector A van de bezette gebieden, de sector waar Israël zogenaamd de macht heeft overgedragen aan de Palestijnse autoriteiten). Hun huizen werden omsingeld, troepen drongen naar binnen en - in plaats van hen te arresteren - schoten de Israëli´s  de drie ter plekke dood voor de ogen van hun familieleden.

Een duidelijk geval van moord. En dat  temeer omdat onduidelijk is of de drie wel betrokken waren bij de aanval op de kolonist. Israëlische woordvoerders bleven het antwoord op vragen hierover schuldig, wat de indruk bevestigt dat het gewoon om een wraakneming ging. Uit getuigeverhalen die Ma´an News publiceerde bleek ook dat in alle drie de gevallen de betrokken Palestijnen ex-activisten waren van de Aqsa-brigades en niet langer actief. Het CIDI stelt, door volstrekt voorbij te gaan aan de indruk die deze moorden in Palestijnse kringen maakte, de zaken dus niet alleen verkeerd voor, maar doet ook aan oorlogshitserij door het voor te stellen alsof Abbas, de trouwe hulppolitieman van Israël die in dit geval niet anders kon dan reageren op de druk van de Palestijnse publieke opinie,  ´terroristen verheerlijkte´.
Maar misschien is het CIDI, net als wij allemaal trouwens, wat  gewend geraakt aan het feit dat Israël gewoonlijk Palestijnen kan afschieten alsof het konijnen zijn, zonder dat er repercussies op volgen. Hieronder nog maar eens een beeld dat deze indruk bevestigt:
  Familielden dragen het lichaam weg van Jihad as-Samari (33), die dinsdag bij Khan Younis in de Gaza-strook is gedood door raketten afgevuurd vanuit een Israëlisch gevechtsvliegtuig. As-Samari was commandant van een eenheid van de An Nasser Salah ed-Din brigades van de Volksverzetcomités. Nog drie leden van deze groep werden gewond, van wie er een, Mahmoud Abdul Ghafur (25) woensdag overleed. Israël zei dat de mannen aanstalten maakten een raket af te vuren. 

 Update 12 januari: 
Op  Electronic Intifada  is intussen een uitgebreide reportage verschenen over de hierboven beschreven buitengerechtelijke terechtstelling..
Update 2: Het CIDI bevindt zich in het gezelschap van premier Netanyahu die zich (volgens de Jerusalem Post) eveneens baseerde op Palestinian Media Watch - en zich bij de Amerikanen beklaagde over het gedrag van Abbas en Fayyad. Overigens hadden zowel CIDI als Netanyahu ook als klacht dat Abbas een eerbetuiging had goedgekeurd aan een terroriste. Dat gold Dalal Mughrabi, in 1978 de leidster van een buskaping op de weg tussen Haifa en Tel Aviv, die bloedig werd ingezet en nog veel bloediger eindigde na ingrijpen van een eenheid onder de latere premier Ehud Barak. De gemeente Ramallah heeft een plein naar de destijds zeer jeugdige Dalal genoemd. Niet fijngevoelig. Maar is de andere kant dat dan wel?

Geen opmerkingen: