donderdag 28 januari 2010

Israël pakt lid Volkscomité Bil'in, Mohammed Khatib, op


In het kader van de toegenomen Israëlische repressie van geweldloos Palestijjns verzet tegen de bezettuing hebben Israëlische militairen in de vroege ochtend van donderdag Mohammed Khatib, lid van het Volkscomité dat zich verzet tegen de Muur van zijn bed gelicht.
 De soldaten wekten Mohammed, zijn vrouw en vier kinderen en vertrokken met Mohammed om een half uur later weer terug te komen en het hele huis uit te kammen. Daarbij werden Mohammeds telefoon en diverse papieren, waaronder papieren behorende bij de rechtszaken die Bilín voert meegenomen. De militairen lieten een briefje achter dat zij zaken in beslag hadden genomen die een 'opruiend karakter' leken te hebben.
Bil'in voert twee rechtszaken: één in Canada tegen Green Parks International en Green Mount International, die zij hebben aangeklaagd wegens het plegen van oorlogsmisdaden, in casu het bouwen op grond die in strijd met de Vierde Conventie van Genève is afgepakt van het dorp, en de tweede bij het hooggerechtshof in Israël. 
Khatib werd een keer eerder opgepakt, in november, maar na twee weken door de rechter in vrijheid gesteld omdat het leger bewijsmateriaal dat hij met stenen zou hebben gegooid vervalst bleek te hebben. Hij was op het moment van de aanklacht in het buitenland.
Bil'in houdt net als Nil'in wekelijks demonstraties tegen de Muur. Het is de laatste tijd standaard dat inwoners van de dorpen bij nachtelijke raids van het leger worden opgepakt. De meesten  van hen worden na enige tijd weer vrijgelaten, maar enkelen zitten langer vast. Zoals de onderwijzer Abdallah Abu Rahme uit Nil'in, wiens voorarrest op 11 januari werd verlengd op grond van verboden wapenbezit. Hij had op de demonstranten afgeschoten,  lege traangashulzen opgeraapt om te tonen hoeveel geweld er tegen hen werd ingezet.

Geen opmerkingen: