woensdag 20 januari 2010

Journalist Malsin uitgewezen - en nog meer slecht nieuws

Zoals te vrezen was is Jared Malsin, uitgewezen.Malsin, die hoofdredacteur van de Engelstalige sectie van het Palestijnse persbureau Ma'an News, blijkt woensdagmorgen op een vliegtuig naar Praag te zijn gezet. (Ma'an corrigeerde dit later: de bestemming was New York). Malsin belde zelf met Ma'an en met zijn ouders in New Hampshire om te vertellen dat hij naar het vliegveld werd vervoerd.
Zijn werkgever Ma'an had bij de rechtbank in Tel Aviv gevraagd om een hoorzitting tegen het uitwijzingsbevel. Het ministerie van binnenlandse zaken had daar bezwaar tegen gemaakt en Ma'ans advocaat had gevraagd Malsin intussen vrij te laten. Nu blijkt de zaak echter gesloten te zijn. Malsin schijnt - zonder dat zijn advocaat contact met hem had gehad - gisteren een papier te hebben ondertekend waarbij hij het verzet tegen zijn uitzetting opgaf. Wellicht komt er later een update over de omstandigheden waarom en hoe dat is gebeurd. Intussen blijft het feit bestaan dat uit deze zaak blijkt hoe Israël de persvrijheid aan  zijn laars lapt en pottenkijker wil weren bij wat het doet in de bezette gebieden..
Update donderdag: Volgens Malsin heeft het ministerie van binnenlandse zaken hem voorgelogen over de aard van het papier dat hij ondertekende. Hij verkeerde in de mening dat hij een papier ondertekende dat hij  zonder druk van buitenaf tijdelijk de detentie verliet in afwachting van zijn zaak (daar had zijn advocaat immers om gevraagd), terwijl hij in feite zijn verzet tegen de uitwijzing introk. (Waaruit je maar weer moet concluderen dat je nooit iets moet tekenen buiten aanwezigheid van een advocaat).

Nog een bericht waaruit dat blijkt is dat Israël stopt met het verstrekken van werkvergunningen voor buitenlanders die werken in de bzette gebieden voor NGO's. De werknemers, dat zijn er ongeveer 140, kunnen vanaf nu een toeristenvisum krijgen, met daarop een stempel dat zij mogen werken in het gebied van de Palestijnse Autoriteit. De organisaties die het betreft zijn bang dat het zal betekenen dat zij niet langer kunnen werken in Oost-Jeruzalem en daar hun kantoren zullen moeten sluiten. Ook is mogelijk dat zij niet langer kunnen werken in de zogenoemde 'Area C', de 60% van de Westoever waar de Palestijnse Autoriteit niets te zeggen heeft. De organisaties waar het om gaat zijn volgens Haaretz onder meer Oxfam, Save the Children, Artsen zonder Grenzen, Terre des Hommes, de Quakers en Handicap International. Zie ook de blog van buurvrouw - ook bijna letterlijk trouwens - Anja Meulenbelt

En als we dan toch bezig zijn met slecht nieuws: zij meldt in dezelfde post ook de overstromingen in Gaza waar ik nog niets over geschreven had (als ik niet kies kom ik aan niets anders meer toe). De vloed zou  verergerd zijn doordat Israël een dam openzette.Het was overigens niet alleen Gaza dat werd getroffen. De hele regio was het toneel van zware regenval en hevige wind. In Egypte kwamen van Aswan tot in de Sinai 17 mensen om, in Israël waren twee doden. In Jordanië was er grote overlast voor het verkeer. Hieronder een foto van de overstromingen in Sharm el Sheikh in het zuiden van de Sinaï.
    .  :

Geen opmerkingen:

Raketten Hamas richting Jeruzalem na Israelische aanvallen op al-Aqsa, Israelische vergelding doodt 20 mensen in Gaza

Vier keer updated. De Hamas-beweging in Gaza heeft maandagavond even na zes uur plaatselijke tijd (7 uur Europese tijd) eeen zevental rakett...