woensdag 6 januari 2010

Stadsbestuur geeft groen licht voor nog een nieuwe Joodse wijk in Arabisch Oost-Jeruzalem


Het plaatsen van caravans bij de yeshiva Beit Orot op de Olijfberg. De yeshiva zelf is te zien op de onderste foto.


De commissie voor plannning in Jeruzalem heeft maandag goedkeuring verleend aan de bouw van vier appartemenstgebouwen met elk zes woningen naast de Beit Orot yeshiva op de Har Hazeitiem (Olijfberg) in Jeruzalem. Het kostte wat zoektijd om de locatie te vinden en te begrijpen wat de betekenis is van dit besluit. Maar het is gelukt en het resultaat maakt het begrijpelijk dat de Palestijnse Autoriteit het project bij monde van Abbas en Saeb Erakat in de scherpst mogelijke bewoordingen.heeft afgekeurd.

Beit Orot is een yeshiva op de top van de Olijfberg, die is gefinancierd door Irving Moskowitz (zie foto), dezelfde 81-jarige eigenaar van casino´s in Florida die ook kolonistenbewegingen als Elad en Ateret Cohaniem financiert en die onlangs toestemming kreeg het historische Shepherd hotel in Sheikh Jarrah af te breken om er Joodse appartementencomplexen voor in de plaats te zetten.
Beit Orot heeft - zie de website - dezelfde functie als deze bewegingen, namelijk het koloniseren van Arabisch Oost-Jeruzalem. Tot dat doel was onder meer begonnen met het plaatsen van sta-caravans als teken dat ook de top van de Olijfberg Joodse bewoning zou kennen. Het feit dat er nu naast de yeshiva appartementengebouwen gaan verrijzen, betekent niets minder dan dat de leiding van de stad Jeruzalem akkoord is gegaan met de stichting van weer een nieuwe Joodse wijk in Arabisch Oost-Jeruzalem.

Het groene licht voor de nieuwe wijk kwam een week nadat het Israëlische kabinet plannen had goedgekeurd voor de bouw van rond 700 nieuwe appartementen in diverse wijken van Oost-Jeruzalem, te weten 189 in Pisgat Ze´ev, 377 in Neve Ya´acov en 117 in Har Homa. In de woorden van Danny Ayalon: Israël beschouwt bouwen in Jeruzalem als op één lijn te staan met bouwen in Tel Aviv of elders in Israël.
(Waarschijnlijk moeten we hieruit concluderen dat dit kabinet hard werkt aan de verwezenlijking van de éénstaats-oplossing).

Geen opmerkingen:

Tenminste 15 kinderen in Noord-Gaza gestorven als gevolg van ondervoeding

Een dropping Tenminste 15 kinderen zijn  de afgelopen dagen overleden in het Kamal al-Adwan ziekenhuis in Gaza-stad als gevolg van uitdrogin...