maandag 3 oktober 2011

Brandstichting in moskee in Galilea

De bekladde - en van binnen verbrandde - moskee van Toba Zangheriyya. (Arabs48)

Onbekenden hebben zondag in de moskee van het dorpje Toba Zangheriyya in Galilea (niet ver van Rosh Pina, 5000 inwoners) brand gesticht. Het interieur van de moskee werd zwaar beschadigd en veel Korans en andere boeken gingen verloren.Op de muren waren in het Hebreeuws zaken geschreven als 'Prijskaart' en 'Wraak', woorden die slaan op een politiek van de kolonisten op de Westoever om het afbreken van huizen in nederzettingen die ook Israel zelf illegaal vindt, te beantwoorden met terreurdaden.
Maandag braken, na het ontdekken van de schade botsingen uit tussen de inwoners van het dorps, die een protestmars hielden en de politie
De krant Haaretz berichtte dat premier Benjamin Netanyahu woedend reageerde toen hij foto's zag van de brandstichting en zei dat dit soort daden ingaan tegen de waarden van de staat Israel. Ook Tzipi Livni, de leider van Kadimah, sprak haar afschuw uit. Netanyahu gaf de Shin Bet opdracht snel de daders op te sporen.
Het is de eerste keer dat brandstichting wordt gepleegd op een moskee binnen Israel zelf. Tot dusver gebeurde dat tenminste vijf maal in moskeeën op de Westoever. Er is nooit iemand voor vervolgd.  Toba Zanghariyya (Palestine remembered).

Geen opmerkingen: