woensdag 7 juli 2021

Israel sluit tijdelijk de door Nederland gesubsideerde Palestijnse organisatie UAWC

(Foto Wafa)

Het Israelische leger heeft woensdagmorgen een overval uitgevoerd op het hoofdkwartier van de  Palestijnse landbouworganisatie Union of Agricultural Work Committees (UAWC) in Ramallah. Volgens UAWC ramden zwaar bewapende soldaten de deur in, en namen computers, papieren en kantoormaterialen mee  Daarna hebben ze het kantoor voor de komende zes maanden gesloten. Ze bevestigden een militaire order die dat verordonneerde voor ze vertrokken.

De UAWC werd in 1986 opgericht en speelt een belangrijke rol bij het verlenen van steun aan Palestijnse boeren, onder meer door de uitgifte van zaaigoed, watermanagement en de verbetering van de methoden van landbouw. UAWC steunt vooral boeren in de zogenoemde ''Area C'' (onder de Oslo-akkoorden) die volledig onder Israelisch bestuur valt en waar hun voortbestaan onder voortdurende druk staat. 

In Nederland is de naam UAWC niet onbekend. Nederland steunt de organisatie met subsidies, die echter tijdelijk werden stopgezet omdat twee (ex)stafleden betrokken zouden zijn geweest bij een bomaanslag in de buurt van een illegale nederzetting, waarbij een 17-jarig Israelisch meisje om het leven kwam en haar vader en broer gewond raakten. Een door Nederland aanhangig gemaakt onderzoek naar betrokkenheid van de UAWC is nog  niet afgerond. 

Israel beschuldigt de UAWC ervan een ''mantelorganisatie'' te zijn van het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP). De PFLP staat op de Israelische (en Europese) lijst van ''terroristische organisaties''. Rechtse joodse media en vanzelfsprekend ook de volledig aan de leiband van de Israelische regering opererende lobby-organisatie CIDI, schoven de schuld voor deze aanslag zo ongeveer rechtstreeks in de schoenen van minister Kaag (toen nog van Ontwikkelingssamenwerking en Buitenlandse Handel, nu inmddels Buitenlandse Zaken, zij het demissionair) die de subsidie had uitgekeerd. Zij werd en wordt beticht van het ''subsidiëren van terreur''. (Om deze beschuldiging beter te kunnen plaatsen is het nodig te weten dat Kaag is getrouwd met een Palestijnse tandarts, die ooit een tijdje staatssecretarsi is geweest in een regering van de Palestijnse Autoriteit). 

 De sluiting van de UAWC staat overigens niet op zichzelf. Een maand geleden werd ook het hoofdkwartier van de Unie van Palestijnse Werkers in de Gezondheidszorg (UHWC) in Ramallah overvallen en voor zes maanden gesloten. Ook die actie van het leger vond plaats op grond van het feit dat de Israelische binnenlandse veiligheidsdienst Shin Bet de UHWC ervan verdenkt een mantelorganisatie van het PFLP te zijn. Bewijzen voor deze beschuldigingen tegen de UHWC of de UAWC zijn overigens nooit geleverd. 

Volgens de onderdirecteur voor het Midden-Oosten en Noord-Afrika van de mensenrechtenorganisatie Amnesty International, Saleh Higazi, valt het Israelische optreden tegen de beide organisaties ook binnen het kader van Israels regelmatig uitgevoerde aanvallen op ongeveer alle civiele Palestijnse hulporganisaties. Higazi waarschuwde vorige maand dat de sluiting van de UHWC mogelijk ernstige gevolgen voor de gezondheidszorgen zou keunnen hebben. . 

Geen opmerkingen:

Israelisch-Amerikaans onderzoek: Israel schoot de kogel af maar het was vast geen opzet

  Het was wie dit had bedacht, Amerika, of de Israeli's. De Palestijnen hadden geweigerd de kogel over te dragen die Shireen Abu Aqleh h...