Sommigen van de ontvangers viel het op dat er toch iets miste op dit plaatje. Een kleinigheid weliswaar, want wat ontbrak was de Rotskoepel- of Omar moskee met zijn gouden koepel, een van de bekendste herkenningspunten van Jeruzalem. Een verslaggever van Haaretz vroeg hoe het zat en kreeg van de legerwoordvoerder het antwoord dat het ging om een illustratie die Jeruzalem toonde 'in de tijd van de Tweede Tempel. Zoals de verslaggever werd verteld,' zei de legerwoordvoerder, 'bestond de Rotskoepelmoskee nog niet in die tijd. Vandaar dat het niet nodig was dat hij op de afbeelding stond.'
Een antwoord dat precies aangeeft hoe betrouwbaar de legerwoordvoerders in Israel heden ten dage zijn. Want in de tijd van de Tweede Tempel bestond de Westelijke Muur (beter bekend als de 'Klaagmuur') die prominent op het plaatje staat, ook nog niet. Die werd pas gebouwd door Herodus en dat was - zoals we allemaal weten - rond het begin van de christelijke jaartelling. Bovendien stond op de esplanade boven die Muur nogal prominent een heel ander gebouw..... die Tweede Tempel dus.
Een staaltje jokkebrokken dat verhult dat het rabbinaat van het Israelische leger propaganda maakt voor het verdwijnen van de uit de Achtste eeuw na Chr. stammende Rotskoepelmoskee. Het plaatje, zo vermeldt Yossi Gurvits op de blog +972, is een gefotoshopte opname die een aantal jaren geleden werd gebruikt door Christians United for Israel, zeg maar de Amerikaanse Christenen voor Israel, van de prediker John Hagee.
2 opmerkingen:
Die lucht met stralen naar beneden (Mano de Dios 'hand van god' genoemd in de Latijnse landen) is natuurlijk gefotoshopt. Maar kan de zon wel zo hoog staan daar? De foto is toch richting het oosten genomen, waar de zon opgaat?
Ik weet niet zo veel van fotoshoppen, maar volgens mij kan je de zon er hoog mee laten staan, of laag, waar en wanneer je maar wilt.
Een reactie posten