donderdag 22 oktober 2009

Toch een tweede ronde in Afghanistan

Het nieuws is van dinsdag. Maar wel illustratief voor het geworstel met legitimiteit van de VS en zijn bondgenoten in Afghanistan. En zo gaat het nu eenmaal met publiceren als je op het Normandische platteland zit en naar een internet-café moet om het net op te kunnen.


Hamid Karzai is dus toch niet de winnaar van de Afghaanse presidentsverkiezingen. Aanvankelijk was gemeld dat hij ruim 54% van de stemmen had gehaald, dat wil zeggen boven de 50% die nodig waren om in de eerste ronde tot winnaar te worden uitgeroepen. De door de VN geleide Electorale Klachtencommissie ECC heeft echter geoordeeld dat ongeveer een kwart van deze stemmen ongeldig was doordat fraude was gepleegd. Karzai zakte daardoor onder de 50% procent.


Het oordeel van de EEC komt nadat zowel de UE-waarnemers als de inmiddels ontslagen vice-missiehoofd Peter Galbraith hadden gemeld dat ten minste een derde van de voor Karzai uitgebrachte stemmen frauduleus was.
Er komt nu een tweede ronde op 7 november, die zal gaan tussen Karzai en zijn voornaamste uitdager, de vroegere minister van buitenlandse zaken Abdullah Abdullah. Karzai ging daar inmiddels dinsdag mee akkoord. CBS meldde dat zowel de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton als senator John Kerry hieraan voorafgaande zware druk op Karzai hebben uitgeoefend.
Juan Cole schreef op zijn site dat aannemelijk is dat Karzai's aanvankelijke tegenzin om te berusten in een tweede ronde wel eens op zichzelf vertragend kan hebben gewerkt op de beslissing van het Witte Huis om meer troepen naar Afghanistan te sturen, aangezien onduidelijk was of daar nog wel een partner was op wie kon worden vertrouwd. Ikzelf zou daaraan toevoegen dat alleen al de hele poespas rond deze verkiezingen met zijn opkomst van rond de 30%, de grootscheepse fraude en de onmogelijkheid in grote delen van het land om zelfs maar een stembus te bereiken, de zinloosheid van de Amerikaanse en NAVO-bemoeienissen aantoont.

Geen opmerkingen:

Israelische rechters onteigenen opnieuw een Palestijns huis in Silwan ten bate van de kolonisten

Het huis van de familie Samrin (Sumarin) in Silwan (FotoVrede Nu)  Een dag voor de deadline die Bibi Netanyhau zich had gesteld om dele...