donderdag 15 oktober 2009

Relaties Israël-Turkije verslechteren nog meer

Het gaat bergaf met de relaties tussen Israël en Turkije. Nog maar kort geleden was sprake van strategische samenwerking en was Turkije het moslimland waarmee Israël de hartelijkste betrekkingen onderhield. Na de Gaza-oorlog is dat veranderd. Het begon eerder dit jaar in Davos waar de Turkse premier Erdogan buitengewoon emotioneel reageerde op een lange apologetische speech van de Israëlische president Peres. Op de YouTube video is hier te zien hoe Erdogan dingen zegt als 'uw volk weet maar al goed wat doden is'.
De Turkse premier Tayyip Erdogan leest de Israëlische president Shimon Peres de les over de oorlog in Gaza tijdens een bijeenkomst van het World Economic Forum in Davos, eerder dit jaar. Hij noemde de Israëli's onder meer moordenaars van kinderen.

De woordenwisseling had vooralsnog geen merkbare gevolgen voor de verhoudingen tussen de twee landen. Maar eerder deze week liet Turkije weten dat Israël wegens de Gaza-oorlog niet welkom was bij een gezamenlijke oefening met de NAVO-landen Amerika, Italië en Nederland. Amerika, Italië en Nederland (heeft iemand dat in Nederlandse kranten gezien) lieten daarop weten dat ze ook niet zouden komen.
Vervolgens maakte de Syrische minister van buitenlandse zaken Walid Mualem bekend dat Turkije wél een gezamenlijke oefening zal houden met de Syrische strijdkrachten (Turkije is kennelijk bezig oude vetes op te ruimen. Niet alleen is sprake van een grote toenadering tot Syrië waarmee het lang op gespannen voet stond, ook sloot het deze week een overeenkomst met Armenië waarmee het al decennia in hevige onmin verkeerde). Het Israëlische ministerie van buitenlandse zaken belegde na het nieuws van het afzeggen van de oefening met Turkije en de beslissing van Ankara om wel met Syrië te gaan oefenen een spoedbijeenkomst om de verhoudingen met Turkije te reëvalueren.

En vandaag werd dan de Turkse ambassadeur in Israël op het matje geroepen wegens een serie die van start gaat op de Turkse tv, waarin scènes te zien zijn hoe Israëlische soldaten erop los gaan tegen de Palestijnse jeugd. Het is hoofdzakelijk een liefdesverhaal, maar naar het schijnt zit er ook een scène in waarin een Israëlische soldaat zijn geweer richt op een glimlachend meisje. Een trailer is hier te zien op de site van Haaretz.

Geen opmerkingen: