maandag 26 oktober 2009

Bommen in Bagdad, het wie en waarom


Ongeveer 150 doden, plusminus 600 gewonden en grote schade na twee zeer Zware bomaanslagen, zondag bij het Iraakse ministerie van Justitie, niet ver van het Mansour Hotel en bij het administratieve gebouw van de provincie Bagdad (Bagdad is zowel een provincie als een stad). Het is natuurlijk geen nieuws meer, vandaag, maandag, een dag later. Wat wel nieuws is en blijft is de schuldvraag: wie doet doet dit en waarom? Nur al-Maliki en leden van zijn kabinet gaven de schuld aan Baath-dissidenten en al-Qaeda leden.
Is dat waarschijnlijk? Er zijn een paar dingen die we kunnen vaststellen. Ten eerste: het kort na elkaar laten ontploffen van twee vrachtauto's met gigantisch zware ladingen die ongehinderd door alle afzettingen heen zijn gekomen, wijst op goede planning en logistieke vaardigheden. Dat heeft deze aanslag gemeen met de aanslagen van 19 augustus toen zes bommen afgingen bij onder de ministeries van Buitenlandse Zaken, Financiën en Onderwijs, waarbij zeker 100 doden en 500 gewonden vielen.
Ten tweede: De aanslagen van 19/8 waren duidelijk gericht op de sjiïtische en Koerdische fracties in de regering. Het ministerie van buitenlandse Zaken is al lang in handen van de Koerd Hoshayr Zebari, de twee andere ministeries behoren toe aan respectievelijk Bayan Jabr Sulagh van het, in de regering vertegenwoordigde sjiïtische ISCI en Khudayr al-Khuzai van een tak van de sjiítische Da'awa Partij van premier al-Maliki. Omdat ministers hun ministeries vol plegen te stoppen met aanhangers kunnen de respectieve ministeries gezien worden als bolwerken van deze fracties. Het lijkt dan niet gezocht te denken aan sunnitische dissidenten en/of oud-Baath-leden als daders. Met name oud-Baathleden lijken voor de hand te liggen, gezien hun militaire know how.
De aanslagen lijken vooral gericht tegen de aanstaande verkiezingen van januari. Ook de aanslag van van zondag op het ministerie van Justitie past dan in die reeks: het ministerie van Justitie (dat aanvankelijk in sunnitische handen was, maar sinds kort wordt geleid door de Koerdische rechter Dara Nur al-Deen, was betrokken bij het ontwerpen van de - overigens nog niet goedgekeurde - wet omtrent ht referendum de stemming over de status van Kirkuk die in sunnitische kringen fel is omstreden. En tenslotte: ook een aanslag op 12 oktober in Ramadi, tijdens overleg van de regering met vertegenwoordigers van de Dulaimi clan die besloten heeft zich van de dissidenten af te keren en met de regering te gaan samenwerken, wijst in de richting van sunnitisch/Baathistisch verzet tegen de plannen van de huidige coalitie. (Al moet erbij worden gezegd dat er geen echte bewijzen zijn voor dit soort hypotheses).
Al Maliki had na de aanslagen van 19 augustus de Syrische regering tevergeefs om uitlevering gevraagd van Baath-refugiees in Damascus en vervolgens de banden met Syrië, die net wat hartelijker waren geworden, verbroken door zijn ambasssadeur terug te roepen. De relaties zullen er door de aanslagen van 12 oktober en afgelopen zondag niet beter op worden.
I

Geen opmerkingen:

Israel werkt in Gaza samen met plunderaars van vrachtauto's

  Een intrigerend bericht twee dagen geleden was dat UNRWA en The World Food Program 100 vrachtauto's Gaza hadden binnengereden en dat d...