zaterdag 5 juni 2010

Rachel Corrie geënterd, wordt opgebracht naar Ashdod

Israëlische marinebootjes enteren de Rachel Corrie. Foto Israël Government Press Office.

De Rachel Corrie, met aan boord 20.000 ton papier en bouwmaterialen, is zaterdagochtend rond half twaalf  door Israëlische militairen overgenomen, melden diverse bronnen via Twitter. Er zouden geen doden of gewonden bij zijn gevallen. Het schip is op weg naar Ashdod.
De entering vond plaats nadat het schip vier oproepen om om te keren van de Israëlische marine naast zich neer had gelegd. Een tegenvoorstel om het schip door de VN te laten onderzoeken, werd door de Israëli's genegeerd. Het schip werd al enkele uren door Israëlische marine gevolgd. De communicatie met het schip werd sinds 6.30 uur vanmorgen door de Israëli's gestoord.
De opvarenden, onder wie de Ierse Nobelprijswinnares Mairead Maguire, de voormalige VN-ondersecretaris-generaal Dennis Halliday en een parlementslid uit Maleisië, hadden geweigerd onder welke voorwaarde dan ook in te willen gaan op het aanbod van Israël om vrijwillig naar Ashdod af te buigen.
Voor inlichtingen:  Greta Berlin, 00 357 99 18 72 75 of Mary Hughes 00 357 6 38 38 09.

 Update: Sander van Hoorn op Radio 1 toont zich een perfecte roeptoeter van de Israëlische overheid: De Israëlische militairen 'zijn uitgenodigd' aan boord te gaan van de Rachel Corrie, zegt hij op gezag van de Israëlische autoriteiten. Natuurlijk, ze werden uitgenodigd. En welkom dat ze waren!
En de goederen aan boord gaan door naar Gaza, net als de vorige in beslag genomen lading, aldus Sander, maar dan wel nadat ze door de Israëli's zijn 'gecontroleerd'. Israël laat, zegt Sander,  bijvoorbeeld geen cement door, want daar zouden 'bunkers' van gebouwd kunnen worden.
Bunkers! Waar Hamas dan zijn zware houwitzers kan opstellen, zeker, en zijn waar het zijn tanks en F-16's kan verbergen? Of bedoelt hij dat Israël denkt dat Hamas dan Qassam-raketten vanuit bunkers zou gaan afvuren? Zou militair heel onverstandig zijn, als je het mij vraagt,  want dan zijn ze echt heel makkelijk te lokaliseren en onschadelijk te maken.

Geen opmerkingen: