maandag 28 juni 2010

Demonstraties en botsingen over sloopplannen Silwan

Silwan is al dagen het toneel van demonstraties en botsingen met de politie, sinds de  gemeente Jeruzalem vorige week het groene licht gaf voor de sloop van 22 huizen om ruimte te maken voor een bijbels pretpark. De huizen zouden gebouwd zijn zonder vergunning, zo stelde de gemeente, zonder acht te slaan op het feit dat vergunningen voor de bouw van Arabische huizen ongeveer net zo schaars zijn als vlinders in hartje winter. Om de pil te verzachten besloot de gemeente dat 88 huizen aan de andere kant van de toegangsweg tot de wijk, die eveneens 'zonder vergunning'  zouden zijn neergezet, mogen blijven staan. Wat waarschijnlijk ook mag blijven staan is Beit Yehonathan, een zeven verdiepingen tellend gebouw waarin acht Joodse families huizen van de organisatie van kolonisten Ateret Cohanim. Dit gebouw is eveneens zonder vergunning gebouwd (en bovendien vijf verdiepingen hoger dan plaatselijk is toegestaan' en zou volgens een rechterlijke uitspraak van juli 2009 al maanden geleden  moeten zijn afgebroken. De gemeente heeft echter steeds ander prioriteiten als reden aangevoerd waarom dat nog niet is gebeurd.
De protesten begonnen vrijdag vreedzaam (zie de foto) van Joseph Dana) . Zaterdag waren er clashes waarbij 23 mensen gewond raakten. Zondagavond braken opnieuw gevechten uit, waarbij Palestijnen brandbommen zouden hebben gegooid naar een Joods gebouw. Volgens Haaretz waren er tenminste zes gewonden, volgens YNet 10.Dat de afbraak van de huizen in Silwan zoveel emotie oproept is geen verrassing. De inzet wordt gezien als van beslissend belang voor het toekomstige karakter van Oost-Jeruzalem. De journalist Akiva Eldar van Haaretz betitelde de plannen al in april in zijn krant als 'Het schandaal van de overname van Silwan'.  

Update maandag 28.6.10: Didi Remez (Coteret)  (Coteret) bericht dat de gevechten van zondagavond in Silwan begonnen toen kolonisten probeerden Palestijnen te  verdrijven uit een gebouw dat voor 1948 een synagoge is geweest maar al heel lang bewoond wordt door Palestijnen. Remez verwijst ook naar Channel 10 tv van maandagmorgen, waarin wordt gemeld dat de bouw van nieuwe woningen op het complex van het voormalige Shepherd Hotel in de wijk Sheikh Jarrah (zie foto, nu eigendom van de Amerikaanse multi-miljonair en steunpilaar van de kolonistenbeweging Irving Moskowitz) maandag zijn begonnen. Tot zover de update.

Silwan was overigens niet de enige bron van nieuws dit weekeinde in de bezette gebieden. Zo vielen bij demonstraties in Beit Jala ook drie gewonden en werden vier man gearresteerd.
In Gaza is de elektriciteitscentrale nagenoeg stilgevallen wegens een tekort aan diesel voor de generatoren. Er is nog maar een heel klein beetje capaciteit, naast de stroom die Egypte en Israël leveren. Daarom is er twaalf uur per dag geen spanning meer op het net in de Strook. De Palestijnse Autoriteit zegt dat Gaza niet voldoend betaalt voor de levering van de brandstof, Gaza zegt dat ze alles afdragen wat ze verdienen, maar blijkbaar is dat - omdat in Gaza  bijna iedereen werkloos is - niet genoeg. 
Ook heeft Israël zeven door Noorwegen geschonken zuurstofmachines voor ziekenhuizen in beslag genomen. Met zuurstof schijn je namelijk ook nog wat anders te kunnen doen dan patiënten beademen. Deze laatste twee berichten staan op mijn Engelstalige Pessoptimist-blog. Daar ook het verhaal dat vier Palestijnse parlementariërs van Hamas het risico boven het hoofd hangt dat ze van hun ingezetenschap van Jeruzalem worden beroofd - omdat ze van Hamas zijn.. (Over deze zaak wordt nog overlegd, berichtte Ma'an News vandaag).  

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Meneer Abu,met veel belangstelling lees ik dagelijks uw blogs,nog niet zo lang maar ik bewonder uw manier van schrijven.
Zou u willen reageren op het interview met Mient Jan Faber op vrijdagochtend bij dit is de dag( EO)
Hij vertelde dat er geen honger is in Gaza en dat de mensen in Gaza jalours zijn op de economische ontwikkeling op de West Bank.
Het zou volgens hem allemaal wel meevallen. Geen woord over ontruimingen zoals u beschrijft,over arrestaties,over vernederingen en ga maar zo door. Mient Jan Faber ,de man tegen de kernwapens in Nederland is volgens mij een beetje de weg kwijt.
http://www.radio1.nl/contents/16996-steun-voor-hamas-neemt-af-in-gaza-strook
dank,
Jose

Abu Pessoptimist zei

José, ik heb het beluisterd. Ik vind het allemaal bij elkaar meer een voorbeeld van het bla bla niveau van (grote delen van)de radio 1 cultuur. Een EO-ondervrager die domme vragen stelt (of er dan niet gereageerd werd in Gaza toen de Free Gaza Flotilla werd tegengehouden, want toen was toch 'de redding nabij'). Mient-Jan Faber die wat weetjes-van-horen zeggen weggeeft, net niet helemaal waar en evenmin helemaal onwaar. Ik vond dat wat hij over Gaza zei langs de rand ging - er is inderdaad geen hongersnood in Gaza, en er is inderdaad nog wel wat handel en zo, maar het ligt economisch totaal plat. En dat ze jaloers zijn op de Westoever - nogal wiedes, daar is het ook niet echt leuk, maar wel veel beter. Eigenlijk vond ik nog het meest storend dat Faber ook al die flauwe kul begon te verspreiden over Israël dat omringd zou zijn door een zee van islamitisch radicalisme. 'En nu ook al Turkije.' (n.a.v de Mavi Marmara-affaire). Dat van die zee van islamisten is het verhaal van ultra-rechts in Israël. Faber heeft wat het Midden-Oosten betreft vaker dubieuze dingen geroepen (Irak), maar nu zou hij zich toch echt moeten schamen.

Daphne zei

Mient Jan Faber is inmiddels ook alweer zeventig. Nu zul je mij niet horen zeggen dat iemand van zeventig niet meer op de radio kan, integendeel, maar het is misschien wel tijd voor een nieuwe generatie woordvoerders.
Overigens begrijp ik wel waarom Faber zoiets zegt over Gaza. Hij zoekt naar een lichtstraaltje optimisme. Dat er iets ten positieve gaat veranderen, indien Hamas niet de volgende verkiezingen wint. Dat dat de positieve draai zou kunnen zijn.
Overigens vraag ik me af of je helemaal gelijk hebt wanneer je zegt dat er geen hongersnood in Gaza is. Hongeroedeembuikjes zie je er inderdaad waarschijnlijk niet. De UNWRA rapporten over structurele ondervoeding van kinderen in het gebied spreken toch boekdelen?

Abu Pessoptimist zei

Hoho Daphne, structurele ondervoeding is erg - zeker als het gaat om kinderen die daardoor een ontwikkelingsachterstand oplopen die vaak niet meer is in te halen - maar het is niet hetzelfde als hongersnood (dan gaan er mensen dood van de honger). Ik probeer de hele berichtgeving in die omstreken graag zo ´clean´ mogelijk te benaderen. Niet overdrijven naar de ene en ook niet naar de andere kant. Dat geeft het duidelijkste beeld en dat is heus al erg genoeg.
(En trouwens dat lichtstraaltje dat Mient-Jan volgens jou probeerde te brengen - dat het beter zou kunnen gaan als Hamas verliest - lijkt ook nogal dubieus. Hamas mag van mij verliezen - hun standvastigheid bewonder ik, maar hun regime is niet bepaald leuk. Maar ik betwijfel echt of het beter zou zijn als we die politiestaat van de collaborateurs van Abbas & Co ervoor in de plaats kregen.)

Het-staakt-het-vuren hout voorlopig stand

  Een groot deel van de inwoners van Gaza is op weg naar huis. Dat is meestal een hoop puin, en vaak is het moeilijk om zelfs de juiste hoop...