zaterdag 5 juni 2010

En weer duikt een vervalsing op in de media-oorlog

 Update zondagmorgen: Het hieronder staande verhaal gaat over een door het Israelische leger vervalste tape waarop de Mavi Marmara activisten tijdens radio communicatie met de Israëlische marine dingen zouden hebben geroepen als 'Rot op, ga terug naar Auschwitz'.  De tape bleek na onderzoek van onder meer de bloggers Ali Abunimah en Max Blumenthal een vervalsing. Daarop stuurde het Israëlische leger een bericht uit met daarbij een tape die de originele tape zou zijn. Er werd daarbij vermeld dat ze die alleen maar bewerkt hadden omdat het anders een te lange, saaie tape zou zijn geweest.

Ook deze tape blijkt echter, zoals intussen misschien wel te verwachten was,  een vervalsing te zijn. Lees het  onder aan deze post. En intussen heeft het Israëlische leger wel zijn zin, want de tape is in de Israëlische pers, en ook in Amerikaanse kranten als de Washington Post aangehaald. En rectificaties? Nou nee.   


Vandaag, zaterdag,  is er weer een nieuwe vervalsing opgedoken in de 'ongoing media war'. Het Israëlische leger stuurde een clip de wereld in van de radio-communicatie van een nooit helemaal geïdentificeerd Israëlisch militair schip met de Mavi Marmara. Op de clip is duidelijk te horen dat iemand zegt: 'Shut up, go back to Auschwitz'. Dan zegt een vrouwenstem. Dat er permissie is van de haven in Gaza om daarheen te gaan en vervolgens roept er weer iemand dreigend: 'We helpen Arabieren om op te staan tegen de VS. Vergeten jullie 9/11 niet, guys.'
Maar deze tape is eerder de wereld over gegaan in een heel andere versie en daarop was alleen te horen dat de Mavi Marmara, antwoordde: Negative, negative, we are going to Gaza..       

Dit is de tweede, vervalste tape:


En dit is de tape zoals hij eerder de wereld over ging:Dat is echter niet al het bewijs, Ali Abunimah die dit op zijn blog ontrafelt, heeft meer. De vrouwenstem in tape 1, schrijft hij, werd door Alan Shapiro van de International Solidarity Movement herkend als die van zijn vrouw, Huwaida Arraf, die mede-oprichter is van de Free Gaza Movement. Nu nam Arraf deel aan het Free Gaza konvooi, maar ze zat niet op de Mavi Marmara, maar op een ander schip. Zij kan dus nooit aan de oorspronkelijke radio-communicatie van de Israëli's met dit schip hebben deelgenomen.

Enfin, zo voeren we de oorlog vrolijk verder. De tape zal evengoed wel een rol blijven spelen en nog weken van scherm tot scherm gaan onder de Israël-getrouwe achterban die zich laat voorlichten door CAMERA, Honest Reporting en meer van dat soort onpartijdige instellingen. Hasbara is intussen een business aan het worden die haast niet meer onderdoet voor de leugenmachines van het Propaganda Ministerium van het Derde Rijk - Ik weet dat het waarschijnlijk contra-productief is om de vergelijking te maken, maar ik kan het ook niet helpen dat het er zo op lijkt.
Het is langzamerhand tijd dat we hier in de hoogste versnelling tegenin gaan, want alle in Tel Aviv geconcipieerde leugens zullen net zo duidelijk en net zo lang blijven naklinken als alle andere kul die ons uit de koker van het meest morele leger ter wereld werden voorgeschoteld - bijvoorbeeld over de Gaza-campagne van december-januari 2009. De manier waarop het gebeurt wordt steeds schaamtelozer. Kennelijk is er een dankbare achterban van Israël apologeten, die zelfs de allerklunzigst gemaakte propaganda-onzin nog voor zoete koek slikt. Ook dat doet denken aan het Derde Rijk.
(Dank aan Jan Dirk die me op dit verhaal attendeerde).


Update 18.20 uur:
Het Israëlische leger heeft nu, naar aanleiding van de commotie die de vervalsing heeft veroorzaakt, de oorspronkelijke - non edited version - van de radiocommunicatie vrijgegeven, waarbij zou blijken dat de communicatie niet met de Mavi Marmara alleen, maar met meerdere schepen tegelijk plaatsvond. Hierbij de tape. Wat moeten we eruit opmaken? In ieder geval dat ook de eerste versie een niet-authentieke opname was. En verder? Oordeel zelf:
.Update zondag (vervolg);
De laatste tape die Israël als 'oorspronkelijke'  tape heeft vrijgegeven (dus de derde tape die in omloop kwam) is ook een vervalsing. Op deze tape zijn inderdaad ook de kreten Ga terug naar Auschwitz en Denk aan 9/11 te horen, maar nu rijzen er weer andere vragen. Dit is wat Mya Guarnieri van Ma'an News shreef, na onder meer een gesprekje met Huwaida Arraf van the Free Gaza Movemenent, die op deze tape te horen is: 
Like the second version, the latest video includes three responses. The responses, previously attributed to the Mavi Marmara, are now attributed to the flotilla as a whole. The first comes from a man with a strange accent who supposedly told his Israeli counterpart to go "back" to the Auschwitz death camp.
Then Arraf follows. In the new version, she addresses the Israeli navy, explaining that "this is the Freedom Flotilla. We are comprised of six motor vessels, carrying only passengers and humanitarian aid destined for the Gaza Strip. We do not carry anything that constitutes a threat to your armed forces. Therefore you are not justified in using any force against us.
"The blockade of Gaza is illegal under international law. We have permission from the Gaza Port Authority to enter. We repeat we do not constitute any threat to your armed forces. You are not [Break in transmission; unidentified male English speaker says, "Navy is the best."] against unarmed civilians. Over."
Reacting early Saturday afternoon, Arraf remarked, "I was by the radio the whole time there was any communication. Mine was the only boat in which I answered and not the captain and they all answered in a very professional manner." Arraf told Ma'an that while she might have spoken of having permission from the Gaza Port Authority on a previous attempt to break the blockade, she is certain that she did not say it on Monday morning. "When they radioed us, we were still 100 miles away," she explained.
Kortom: Huwaida Arraf  heeft maandag wel het eerste deel van de boodschap uitgeproken (Dit is de Freedom Flotilla die bestaat uit zes boten, passagiers en humanitaire hulp...etc) maar ze weet zeker dat ze niet niet het tweede gedeelte heeft uitgesproken over het hebben van toestemming van de haven in Gaza. Dat was op een eerdere missie van de Free Gaza Beweging waaraan ze deelnam. Ook heeft ze die maandag de hele tijd meegeluisterd met de communicatie en geen enkele van de opmerkingen over Auschwitz of 9/11 gehoord.
En dan merkt Ma'ans Mya Guarnieri nog op dat
In the first video released in the immediate aftermath, a soldier says, "Mavi Marmara, you are approaching an area of hostility which is under a naval blockade." There is no recorded response. The soldier continues, "The Gaza area, coastal region, and Gaza harbor are closed to all maritime traffic." Again, no response.
The soldier radios once more, saying, "The Israeli government supports delivery of humanitarian supplies to the civilian population in the Gaza Strip and invites you to enter the Ashdod port …"
Conclusie: alle drie de video zijn 'doctored ones' zoals dat in het Engels heet, tapes waarmee geknoeid is.
Als we Max Blumenthal lezen, een van de mensen die de vervalsing door het leger aan het licht bracht, zien we ook dat diverse kranten de leugens van het Israëlische leger intussen voor zoete koek hebben geslikt, zo schreef bijvoorbeeld Glenn Kessler van de Washington Post 
Israeli forces spent four hours trying to persuade the 300-foot-long Turkish ship to shift course away from Gaza, senior Israeli officials said in a briefing Friday for a small group of reporters.
The activists responded repeatedly with shouts — “Go back to Auschwitz!” — and kept the ship at its maximum speed of 10 knots.
 Zoals de Washington Post ook meldde - zonder dat te rectificeren  - dat er huurlingen aan boord van de Mavi Marmara waren, die betaald waren om tegen het Israeische leger te vechten, een bericht dat de Israeli's al eerder weer hadden ingeslikt.
Zodat we mogen concluderen dat de vervalsingstactiek van de IDF loont.

1 opmerking:

Elisabeth zei

Het is niet meer bij te houden. Het Israelische leger vermaakt ons elke dag weer met iets nieuws: Niet minder dan 50 (!) huurlingen zouden aan boord van het schip geweest zijn, die allemaal i.p.v. een paspoort een envelop met 10.000 dollar op zak hadden. Je zou er bijna vrolijk van worden...

Dode in Hebron en diverse gewonden in ondermeer el-Bireh

Mo'men Jaber Israelische militairen hebben in al-Khalil (Hebron) dinsdagmiddag een 17-jarige jongen dodelijk verwond. De 17-jarige Mo...