vrijdag 18 juni 2010

Objectieve onderzoekers

De onvermoeibare Richard Silverstein heeft onder elkaar bizarre details bekend gemaakt over twee leden van het Israëlische 'panel' dat de aanval op de Gaza onderzoekt. De twee lijken inderdaad bijzonder geschikt voor de taak van objectief onderzoeker van wat er is gebeurd en hoe legaal de actie was.
De 86-jarige generaal Amos Horev (foto links) is in 1940 betrokken geweest bij het castreren van een Arabische inwoner van Beissan (nu Beit Shean) die geprobeerd zou hebben een meisje uit een naburige kibbutz te verkrachten. Silverstein put dit feit uit een gedenkboek van het Israëlische leger.
De 93-jarige Shabtai Rosenne op zijn beurt was betrokken bij een bizarre poging van de regering Ben Gurion in 1953 om een militaire actie te verhullen van Ariël Sharons beruchte 'Eenheid 101' in het dorpje Qibiya in Jordanië. Bij deze actie, bedoeld als strafactie voor aanvallen van Palestijnse guerillastrijders vanuit Jordanië in Israël, werd een aantal huizen opgeblazen alsmede 69 burgers die zich daarin bevonden (Silverstein noemt een aantal van 42 burgers maar dat is onjuist). Ben Gurion gaf een
verklaring uit dat het Israëlische leger niets met de actie van doen had gehad, maar dat het een actie was geweest van nederzettingen aan de grens die boos waren over de steeds terugkerende aanvallen van Palestijnen. Rosenne, toen een hoge adviseur van de regering, stelde voor de verklaring te ondersteunen met het indienen van een wet die collectieve straffen voor die nederzettingen voorstelde. Voor Silversteins verhalen klik hier en hier.
(Silverstein kwam ook met de foto van de oude Rosenne in pyjama met zijn verzorger ernaast. De foto komt uit Maariv en vreemd genoeg luidt het opschrift: De professor is er klaar voor. (De foto van Horev is van Debbie Hill en komt uit de Christian Science Monitor)    

Geen opmerkingen: