vrijdag 25 juni 2010

Shalit, wansmaak en het trieste lot van gevangenen

 Vandaag is het vier jaar geleden dat korporaal Gilad Shalit tijdens een patrouille gevangen werd genomen door Hamas. En dat zullen we weten ook. Alle Israëlische media schenken er ruime aandacht aan en ook in het buitenland passeert het niet ongemerkt. Soms op een onsmakelijke manier. De prijs voor de meest wansmakelijke stunt gaat wat mij  betreft naar de Conference of Presidents of Major American Jewish Organizations (een onderdeel van de Joodse lobby) die de 'echte'  Freedom Flotilla organiseerde, een boottochtje over de Hudson met Amerikaanse en Israëlische kopstukken.
Hundreds of Gilad Shalit supporters, including Israeli Ambassador to the United Nations Gabriela Shalev, Israel’s Consul General in New York Asaf Shariv and Rev. Michael Faulkner of New Horizon Church, joined the Conference of Presidents of Major American Jewish Organizations to sail the “True Freedom Flotilla” to raise awareness that Gilad Shalit remains in captivity, demand that his rights are respected and call for his immediate release. Friday, June 25th, marks the fourth anniversary of Gilad’s kidnapping and more than 1,450 days in which he has been held in total isolation, with no access to the International Red Cross or other humanitarian bodies.
“Under the guise of a ‘freedom flotilla’ in the Middle East, organizations that have ties to terrorist groups have sought to create confrontations with the Israel Defense Forces. The real siege in Gaza is against Gilad Shalit.
(De cursivering van de laatste alinea is van mij). Dit was dus de het echte vrijheidssmaldeel, dat andere, dat waren maar terroristen. En de echte belegering van Gaza geldt Gilad Shalit. Gedverdemme hoe krijg je het voor elkaar.
De Amerikaans Joodse leiders, onder wie vice-president Malcolm Hoenlein van de Conference (de feitelijke voorman van de Conference en degene die gewoonlijk het Witte Huis belobby't  in het kader van de werkverdeling binnen de Joodse lobby-organisaties)  hadden een pakket met sokken, onderbroeken, een T-shirt, boeken en een bril meegebracht om aan een Rode Kruisvertegenwoordiger te overhandigen. Voor Gilad.

Welnu: laat er geen misverstand over bestaan. Gilad Shalit verdient ons medelijden. Vier jaar in afzondering  gevangen zitten is zeker geen pretje.Maar hij verkeert in het gezelschap van zo'n 8.000 Palestijnse gevangenen in Israëlische gevangenschap, van wie er velen zonder vorm van proces vastzitten en van wie sommigen -zoals Ahmed Sa'adat (foto links) , de leider van het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina die door Israëlische militairen werd ontvoerd uit de Palestijnse gevangenis van Jericho - net als Shalit in eenzame opsluiting zitten. Zij verdienen ons medelijden niet minder dan Gilad S. En laten we niet vergeten dat Sa'adat, Marwan Barghouti (foto rechts), en enkele honderden anderen tegen Shalit uitgeleverd hadden kunnen worden. Als Israël niet eenmaal en andermaal de deal had laten afketsen op de onwil van eerst Ehud Olmert en later Benyamin Netanyahu om dit soort gevangenen met grote politieke invloed te laten gaan.      

Update, vrijdag 15.00 uur: 
Amira Hass van Haaretz interviewde op 22.6.10 Pierre Dorbes,  het plaatsvervangende hoofd van het Internationale Comité van het Rode Kruis in Israël en de bezette gebieden. Hij gaf de volgende cijfers: Er zitten 8.967 Palestijnen gevangen in Israël, van wie 6.566 politieke gevangenen. Van hen verkeren er 218 in administratieve hechtenis (zij zitten vast zonder vorm van proces): 806 zijn afkomstig uit Gaza en hebben drie jaar lag geen bezoek kunnen ontvangen van familie (Dat is dus één jaar minder dan Shalit).Uit statistieken van de mensenrechtenorganisatie Addameer kunnen we concluderen dat ongeveer 300 van de gevangenen kinderen zijn (de cijfers zijn van januari, dus niet meer helemaal up to date) .
Eveneens interessant is de informatie van Rode Kruisman Dorbes dat op de Westoever in gevangenissen van de PA 900 politieke gevangenen zitten. Bij Hamas in Gaza zijn dat er 200.
 . .  

1 opmerking:

Gina zei

vond een mooi overzicht dat begint met een zin over Shalit. dacht aan alle jonge kinderen die in Israelische gevangenissen zitten.